Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ UNHCR - "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ" ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010


Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την υπογραφή μεταβατικής νομοθεσίας για τη διαδικασία ασύλου

Αθήνα - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει την υπογραφή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την Παρασκευή 6 Αυγούστου, Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται η μεταβατική διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, μέχρις ότου θεσπιστεί νέος νόμος για το άσυλο με ίδρυση ανεξάρτητης υπηρεσίας ασύλου.

«Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη μεταβατική διαδικασία ασύλου είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την επανασύσταση και τη βελτίωση της λειτουργίας των επιτροπών προσφυγών, οι οποίες καταργήθηκαν το καλοκαίρι του 2009. Οι νέες επιτροπές θα εξετάσουν πάνω από 46.000 υποθέσεις αιτούντων άσυλο που περιμένουν εδώ και χρόνια την εκδίκαση των αιτημάτων τους σε δεύτερο και οριστικό βαθμό, βιώνοντας μια κατάσταση συνεχούς αβεβαιότητας.

«Η Υ.Α. ευελπιστεί ότι οι υπογραφές των άλλων συναρμόδιων Υπουργών και η επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, έτσι ώστε το Προεδρικό Διάταγμα να υιοθετηθεί το Σεπτέμβριο του 2010 και να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή».

Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει τις προωθούμενες από την Ελληνική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας και πρακτικής, για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, καθώς και για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και των ευάλωτων ομάδων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

ΤΕΛΟΣ


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου (Ελλάδα), e-mail: kehayioy@unhcr.org, +30-6972287618
Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) - www.unhcr.org (Αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου