Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υ.ΠΡ.ΠΟΛ.: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΦΗΜΕΡΑ ΤΟ "ΝΤΕΜΟΝΤΕ" -ΠΛΗΝ ΙΣΧΥΟΝ- Π.Δ.81/09

[Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιφυλάσσεται για τον εκτενή σχολιασμό του παρόντος Δελτίου Τύπου, σε μια συνολική αποτίμηση της "επιτυχίας" του Υπουργείου στο χειρισμό των ζητημάτων Ασύλου κατά το τελευταίο έτος. Επισημαίνουμε μόνο ότι το -πράγματι απαράδεκτο- π.δ.81/09, το οποίο "κατ' εξαίρεση" και "για ανθρωπιστικούς λόγους" ενεργοποιείται αύριο, αποτελεί ισχύον Δίκαιο, δηλαδή δεν έχει ρητά καταργηθεί, ούτε έχει επαναβιώσει το προηγούμενο π.δ. -και όχι "το τίποτα"- που ενσωμάτωσε τη σχετική Οδηγία Ε.Ε. Η "ξεπερασμένη" (κατά το Δελτίο Τύπου) και "ανεφάρμοστη" (ομολογουμένως) νομοθεσία, είναι η ισχύουσα,ενώ η νομοθεσία δεν σταματά να εφαρμόζεται επειδή σε κάποιο υπουργείο τη θεωρούν "ντεμοντέ", αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται ρητά σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Κάτι που το ΥΠρΠολ επιδεικτικά -όσο και ανησυχητικά- υποτιμά...]



27-08-2010: Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους Ιρανούς απεργούς πείνας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενεργοποιείται κατ' εξαίρεση η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου για να εξετάσει το αίτημα των Ιρανών απεργών πείνας

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξαρχής στάθηκε στο πλευρό των Ιρανών απεργών πείνας που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας ότι με την επανεκκίνηση της νέας διαδικασίας Ασύλου εντός του Φθινοπώρου οι προσφυγές τους σε 2ο βαθμό θα εξετάζονταν κατά προτεραιότητα. Εντούτοις, η δέσμευση δεν έγινε αποδεκτή από τους απεργούς πείνας. Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξασφάλισε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέγασης, την οποία επίσης αρνήθηκαν συνεχίζοντας για 33η ημέρα την απεργία πείνας.

Μπροστά λοιπόν στον ορατό πλέον κίνδυνο των μη αναστρέψιμων βλαβών της υγείας που μπορεί να επέλθουν μετά από μια πολυήμερη απεργία πείνας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε για ανθρωπιστικούς λόγους και όλως κατ’ εξαίρεση να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη στο Π.Δ. 81/2009 Επιτροπή Προσφυγών, παρά την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η ισχύουσα διαδικασία ασύλου είναι ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική και ξεπερασμένη.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Προσφυγών θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 30/8/2010, χωρίς ωστόσο η απόφαση αυτή μέχρι στιγμής να έχει οδηγήσει τους Ιρανούς απεργούς στην απόφαση να τερματίσουν την απεργία πείνας.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει πράξει το καθήκον της απέναντι σε μια ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας που διεκδικεί μια καλύτερη ζωή. Η άμεση διακοπή της απεργίας πείνας και η αποδοχή της ιατρικής βοήθειας προκειμένου οι Ιρανοί αιτούντες άσυλο να μπορέσουν να παραστούν ενώπιον της Επιτροπής, είναι αυτονόητη σαν κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά τους, και ταυτόχρονα επιβεβλημένη για ιατρικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου