Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ UNHCR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΙΡΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Υ.Α. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΙΡΑΝΩΝ

Σε σχέση με την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης 29 Ιουλίου, έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, δύο Ιρανοί πρόσφυγες, των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν εδώ και χρόνια, ο Επικεφαλής του γραφείου, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιρανοί απεργοί πείνας είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, που παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Το αίτημά τους για οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, είναι απόλυτα δίκαιο. Σημειωτέον ότι πάνω από 45.000 άτομα περιμένουν εδώ και χρόνια την εκδίκαση των υποθέσεών τους σε δεύτερο και οριστικό βαθμό. Οι επιτροπές προσφυγών, που λειτουργούσαν, περιορισμένα έστω, μέχρι το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, καταργήθηκαν με το Π.Δ. 81/2009, γεγονός που οδήγησε την Ύπατη Αρμοστεία να αποχωρήσει από τις διαδικασίες ασύλου και να καταγγείλει τη σχετική νομοθεσία. Σήμερα αναμένεται η υιοθέτηση ενός νέου Π.Δ. που, ανάμεσα στα άλλα, θα επανασυστήσει τις επιτροπές προσφυγών με στόχο την εκδίκαση των εκκρεμών αιτημάτων. Η προσπάθεια του Οργανισμού μας, που συμμετείχε στην προετοιμασία της νέας νομοθεσίας, είναι το Π.Δ. να υιοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι και οι επιτροπές να λειτουργήσουν το φθινόπωρο. Επίσης ο νέος νόμος για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το άσυλο από την αστυνομία σε μια πολιτική Υπηρεσία Ασύλου, πρέπει να προωθηθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό.
Παρά τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας, η πρωτοβουλία και η υλοποίηση των νομοθετικών αλλαγών ανήκει στην Ελληνική Πολιτεία. Θα ήταν επομένως ανεύθυνο να «υποσχεθούμε» εμείς, στους απεργούς πείνας αλλά και άλλους αιτούντες άσυλο που είναι κάτοχοι της «ροζ κάρτας», πότε θα λειτουργήσουν ξανά οι επιτροπές προσφυγών.
Τα παραπάνω έχουν εξηγηθεί αναλυτικά στους απεργούς πείνας και τους συντρόφους τους που τους συμπαρίστανται, σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχε μαζί τους το προσωπικό του Οργανισμού μας και εγώ προσωπικά, τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Επίσης τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στο παρόν στάδιο, αφού δεν υπάρχουν επιτροπές για να εξετάσουν τα αιτήματά τους. Η προβλεπόμενη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας στις επιτροπές που θα συσταθούν, θα αποτελεί εγγύηση για μια δικαιότερη εξέταση των αιτημάτων. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι αυτή η εξήγηση δεν ικανοποιεί τους απεργούς πείνας, αφού δεν δίνει άμεση λύση στο πρόβλημά τους. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση θα ήταν παραπλανητική και θα δημιουργούσε ψευδείς προσδοκίες.
Θέλω να τονίσω ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, όπως στην παρούσα περίπτωση. Στο μεταξύ, είμαστε σε τακτική επικοινωνία με την Μη-Κυβερνητική Οργάνωση «PRAKSIS», που παρακολουθεί τους απεργούς πείνας με ομάδα γιατρών και ψυχολόγων, γιατί αυτό που προέχει είναι η ζωή των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου