Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ UNΗCR - ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για βοήθεια ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες στο Πακιστάν.
Ισλαμαμπάντ – Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν λάβει μέχρι στιγμής έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια και καταλύματα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Ο Οργανισμός απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη για βοήθεια ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες άλλων 560.000 ατόμων, που αντιστοιχούν σε 80.000 οικογένειες.
«Ο λαός του Πακιστάν χρειάζεται επειγόντως τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Μενγκέσα Κεμπέντε, εκπρόσωπος της Υ.Α. στο Πακιστάν. Οι σαρωτικές πλημμύρες εξαιτίας των μουσώνων κατέστρεψαν σπίτια, αγροκτήματα, εργοστάσια και ολόκληρες περιοχές όπου διέμεναν εκατομμύρια άνθρωποι.
Η βοήθεια ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητά η Υ.Α. είναι μέρος μιας ευρύτερης έκκλησης που απηύθυναν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τη συγκέντρωση 459 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο μεταξύ, φορτηγά της Υ.Α. που είχαν παγιδευτεί για μια εβδομάδα από τις κατολισθήσεις κατάφεραν τελικά να φτάσουν στην Κιέτα μεταφέροντας οικογενειακές σκηνές παντός καιρού για χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες στην επαρχία Μπαλουχιστάν. Πέντε ακόμη φορτηγά αναμένεται να φθάσουν στην Κιέτα τις επόμενες ώρες, παρέχοντας βοήθεια σε άλλα 20.000 άτομα.
Η Υ.Α. εστιάζει τις προσπάθειές της για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες κυρίως στις δυτικές και βορειοδυτικές επαρχίες του Πακιστάν, Μπαλουχιστάν και Κιμπέρ Πακτουνκάβα, όπου παρέχει βοήθεια σε πακιστανικές κοινότητες, εκτοπισμένους λόγω των συγκρούσεων και Αφγανούς, πρόσφυγες εδώ και χρόνια.
«Προσφέρουμε τα αποθέματα και την τεχνογνωσία μας προκειμένου να βοηθήσουμε όλες τις κοινότητες που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή, αλλά χρειάζεται επειγόντως χρηματική βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν οι οργανώσεις να ανταποκριθούν σε αυτή την κρίση», είπε ο εκπρόσωπος της Υ.Α., Κεμπέντε.
Η Υ.Α., μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον κόσμο, συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων αρωγής που συνεργάζονται με τις πακιστανικές αρχές διαχείρισης καταστροφών προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειες να ανακάμψουν από τις ολέθριες πλημμύρες που έχουν καταστρέψει περισσότερα από 300.000 σπίτια σε όλη τη χώρα.
Σε άλλες περιοχές του Πακιστάν, η Υ.Α. έχει μέχρι στιγμής αποστείλει 1.000 σκηνές στην επαρχία Σίντι, οι οποίες παραδόθηκαν σήμερα στις περιοχές Σουκούρ και Σικαρπούρ.
Στο νότο, όπου η στάθμη του νερού από τις πλημμύρες εξακολουθεί να ανεβαίνει, περισσότεροι από 600 αυτοσχέδιοι καταυλισμοί έχουν στηθεί σε πληγείσες περιοχές της επαρχίας Σίντι, σε δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, πανεπιστήμια και κυβερνητικά κτίρια. Επικρατεί, ωστόσο, μεγάλος συνωστισμός. Άνθρωποι κατασκηνώνουν στην άκρη του δρόμου, ενώ πολλοί δεν έχουν κατάλυμα. Σκηνές της Υ.Α. έχουν σταλεί στην πόλη Σουκούρ, ενώ οι υπόλοιπες προορίζονται για τη Σικαρπούρ.
Στο βόρειο Κιμπέρ Πακτουνκάβα, μία ομάδα καταγραφής της Υ.Α. επισκέφθηκε την Τετάρτη το χωριό προσφύγων Αζακέιλ που άλλοτε φιλοξενούσε περίπου 6.000 οικογένειες Αφγανών και τώρα έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Στην έκθεσή της, η ομάδα καταγράφει με λεπτομέρειες την τεράστια καταστροφή.
«Το 99% του καταυλισμού έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες και θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να καθαριστεί από τα χαλάσματα», δήλωσε ο Βέρνερ Σέλενμπεργκ, συντονιστής της Υ.Α. για τα καταλύματα. «Είδα μια χούφτα ανθρώπους εκεί να προσπαθούν να διασώσουν τα υπάρχοντά τους, αλλά η πλειοψηφία των Αφγανών έχουν φύγει για να ζήσουν με συγγενείς ή μένουν στις υπερυψωμένες άκρες του δρόμου, όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός».
Τα κεντρικά γραφεία της Υ.Α. στην επαρχία Κιμπέρ Πακτουνκάβα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για ανθρωπιστική βοήθεια στην Τσαρσάντα, τη Ναουσέρα και τις πληγείσες περιοχές της Πεσαβάρ. Ο Οργανισμός έχει στείλει επίσης σκηνές σε 500 οικογένειες στη Σουάτ, όπου μια αποστολή καταγραφής των αναγκών βρίσκεται σε εξέλιξη. Η βοήθεια που έχει διανεμηθεί μέχρι σήμερα προέρχεται αποκλειστικά από τις αποθήκες που χρησιμοποιούσε η Υ.Α. για να παρέχει βοήθεια στους εκτοπισμένους λόγω συγκρούσεων στα βορειοδυτικά.

Για δωρεές:

Τηλ.: 210 6726296
ALPHA BANK 101-00-2002055436
IBΑΝGR89 0140 1010 1010 0200 2055 436

https://www.easypay.gr/unitednations.pay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου