Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ριζοσπάστης" (10/08/10)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Αστυνομοκρατούμενο» παραμένει το μεταβατικό σύστημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου παραμένουν υπόθεση δημόσιας τάξης, αφού «μετατίθενται» στις 13 Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, από τις 52 αστυνομικές διευθύνσεις. Παράλληλα, η συνέντευξη που θα δίνεται σε πρώτο βαθμό θα λαμβάνεται πάλι από αστυνομικό.
Το σχετικό ΠΔ υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ενώ για το 2009 τα ποσοστά χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος από τη χώρα μας παρέμειναν σε μηδενικά επίπεδα. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε πρώτο βαθμό, εκδόθηκαν 11 θετικές αποφάσεις σε 29.501 υποθέσεις (ποσοστό 0,04% ), ενώ υπήρξαν 25 θετικές αποφάσεις σε 870 υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό (ποσοστό 2,87%). Αντίστοιχα, τα ποσοστά χορήγησης επικουρικής προστασίας ήταν 0,06% σε πρώτο και 1,26% σε δεύτερο βαθμό. Τα εκκρεμή αιτήματα εξακολούθησαν να συσσωρεύονται, ξεπερνώντας στα τέλη του 2009, τον αριθμό των 48.000 (45.000 σε δεύτερο και 3.000 σε πρώτο βαθμό). Τα προβλήματα σε επίπεδο ενημέρωσης, διερμηνείας, διενέργειας συνεντεύξεων, αιτιολόγησης και ποιότητας των σχετικών αποφάσεων παρέμειναν τα ίδια ή και οξύνθηκαν περισσότερο.
Σύμφωνα με το προωθούμενο μεταβατικό σύστημα, εξ ορισμού ορισμένα αιτήματα χορήγησης ασύλου χαρακτηρίζονται αβάσιμα (στη λεγόμενη ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης που θα διαρκεί ως έξι μήνες). Αυτά θα τα ...ξεπετούν οι αστυνομικοί διευθυντές, προϊστάμενοι των αρχών εξέτασης. Η άλλη διαδικασία χαρακτηρίζεται «κανονική» και θα αφορά τα λεγόμενα βάσιμα αιτήματα με χρονικό όριο απόφασης το 12μηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόσφυγας θα περιμένει για απάντηση «υπομονετικά» σε κάποιο κέντρο κράτησης. Αρμόδιο όργανο απόφασης στην κανονική διαδικασία θα είναι ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης.
Στο μεταξύ, επανέρχεται το στάδιο της «ενδικοφανούς προσφυγής» από επιτροπές σε β' βαθμό που θα εξετάζουν τις προσφυγές και θα «εκκαθαρίσουν» τις συσσωρευμένες αιτήσεις έχοντας αποφασιστική αρμοδιότητα. Σε αυτές τυπικά δε θα συμμετέχουν αστυνομικοί.
Ομως, μέλη των επιτροπών θα είναι νομικός επιλεγόμενος από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (από σχετικό κατάλογο που θα καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης, του κλάδου νομικών, ως πρόεδρος, και τέλος εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (προφανώς για την έξωθεν καλή μαρτυρία).
Επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η ίδρυση της νέας υπηρεσίας ασύλου. Η πολιτική της δε θα ξεφεύγει από το γνωστό πλαίσιο αντιμετώπισης από την ΕΕ των προσφύγων του ιμπεριαλισμού ως «απειλή». Με μόνο στόχο τον περιορισμό των «ροών» τους, τον έλεγχο και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της αγοράς. Εξάλλου, στην ΕΕ προωθούνται μέτρα με στόχο την ομογενοποίηση των αιτημάτων ασύλου των κρατών - μελών σε ακόμα αυστηρότερο πλαίσιο, με πιο σκληρές προϋποθέσεις και ένταση του φακελώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου