Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ UNΗCR ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Ύπατη Αρμοστεία: H τεράστια κρίση στο Πακιστάν δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Πακιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται, καθώς τα υπερχειλισμένα ποτάμια κατευθύνονται προς το νότο, πλημμυρίζοντας νέες περιοχές και προκαλώντας περαιτέρω μαζικό εκτοπισμό. Οι επείγουσες ανάγκες εξακολουθούν να υπερβαίνουν τη δυνατότητα που έχουν οργανισμοί και αρχές προκειμένου να ανταποκριθούν. Κυρίως, ανησυχούμε ότι η κρίσιμη αυτή κατάσταση δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή σε όλη της την έκταση από την παγκόσμια κοινότητα.
Στο Μπαλουχιστάν, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συντονίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες διπλασιάστηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο με τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν το Τζεϊκομπαντάντ στο Σιντί κατευθυνόμενοι προς τις περιοχές Σίμπι, Νασιραμπάντ και Κιέτα. Το Μπαλουχιστάν, μία από τις πιο απομακρυσμένες και φτωχές επαρχίες του Πακιστάν, ήταν η πρώτη που επλήγη από τις πλημμύρες στις 22 Ιουλίου, και τώρα πασχίζει να τα βγάλει πέρα με τους πάνω από μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους.
Σήμερα, η Υ.Α. μεταφέρει αεροπορικώς στην Κιέτα ακόμη 32 τόνους μουσαμάδες, σαπούνια και κουνουπιέρες με τη βοήθεια δύο αεροπλάνων C130 Hercules της κυβέρνησης του Πακιστάν. Χθες μετέφερε αεροπορικώς 64 τόνους σκηνές, πλαστικά καλύμματα και άλλα είδη πρώτης βοήθειας πραγματοποιώντας τέσσερις πτήσεις από τις αποθήκες της Υ.Α. στην Πεσαβάρ. Οι προμήθειες στοχεύουν να καλύψουν τις ανάγκες του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των πληγέντων από τις πλημμύρες στην επαρχία, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στις παρυφές των δρόμων ή αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία, γήπεδα και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.
Η Υ.Α. συνεχίζει να αντιμετωπίζει μία πρόκληση όσον αφορά την άμεση παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Στο Μπαλουχιστάν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται τα πάντα - κατάλυμα, τροφή, καθαρό πόσιμο νερό και συστήματα υγείας και υγιεινής. Τα αποθέματά μας εξαντλούνται. Χρειαζόμαστε περισσότερες αερομεταφορές με βοήθεια και τεράστια χρηματικά ποσά για την αντιμετώπιση της υπό εξέλιξη κρίσης.
Σε άλλες περιοχές του Πακιστάν, τα νερά από τις πλημμύρες έχουν υποχωρήσει σε τμήματα της βορειοδυτικής επαρχίας Κιμπέρ Πακτουνκάβα. Το γεγονός αυτό αποκάλυψε μεν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά επέτρεψε ταυτόχρονα στην Υ.Α. να έχει καλύτερη πρόσβαση σε κοινότητες για την παροχή βοήθειας και την αξιολόγηση των άμεσων και των πιο μακροπρόθεσμων αναγκών τους. Η Υ.Α. διαθέτει αυτή τη στιγμή τρεις κόμβους διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας που λειτουργούν στις περιοχές Τσαρσάντα, Πεσαβάρ και Ναουσέρα, ενώ έχει ενισχύσει και το προσωπικό των ομάδων αξιολόγησης και παρακολούθησης στα πληγέντα χωριά του Πακιστάν και σε καταυλισμούς Αφγανών προσφύγων προκειμένου να διασφαλίσει ότι η βοήθεια φθάνει σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο. Στέλνουμε στο πεδίο και άλλους υπαλλήλους στον τομέα της προστασίας για να εντοπίσουν τους πιο ευάλωτους - για παράδειγμα, γυναίκες – επικεφαλής οικογενειών, ηλικιωμένοι ή άλλα άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες.
Στο μεταξύ, από την έναρξη του Ραμαζανιού την περασμένη εβδομάδα, η Υ.Α. έχει παρατηρήσει ότι στην επαρχία Κιμπέρ Πακτουνκάβα περισσότερα άτομα επιστρέφουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους και ψάχνουν ανάμεσα στα συντρίμμια και τη λάσπη σε μια προσπάθεια να περισώσουν έπιπλα και άλλα αντικείμενα.
Το τεχνικό προσωπικό της Υ.Α. βρίσκεται επίσης στο πεδίο καταγράφοντας τις ζημίες στα σπίτια και αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο για την παροχή προσωρινών καταλυμάτων προκειμένου να βοηθήσει εκείνους που μπορούν να επιστρέψουν. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ο αριθμός των κατεστραμμένων σπιτιών ή όσων έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες αγγίζει τις 893.000, γεγονός που συνεπάγεται ότι η εύρεση καταλύματος θα εξακολουθήσει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση για τους επόμενους μήνες.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Ariane Rummery (Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν): +92 300 500 1133
Babar Baloch (Γενεύη): +41 79 557 9106
Καίτη Κεχαγιόγλου (Ελλάδα), e-mail: kehayioy@unhcr.org,
Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) - www.unhcr.org (Αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου