Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ EL SISTEMA

Αναδημοσίευση από www.hahur.com

Σταπλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ παρουσιάστηκε φέτος το El Sistema στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου μίλησε στο Ελληνικό κοινό ο ίδιος ο ιδρυτής του, ο κ.Αμπρέου. Ζητήθηκε από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να συμμετάσχει με την «Χορωδία της Ουτοπίας» στο πάνελ των ομιλητών και να παρουσιάσει το εγχείρημά της, έργο το οποίο έφερε σε πέρας ο υπεύθυνος του μουσικού τμήματος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Λαλιώτης, προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό της κατάμεστης Αίθουσας Σκαλκώτα αλλά και στον ίδιο τον κ.Αμπρέου, ο οποίος, κατόπιν τούτου και παρά τα προβλήματα υγείας και το άκρωςφορτωμένο πρόγραμμά του, ζήτησε να έρθει το επόμενο πρωί στα γραφεία μας, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά το έργο μας αλλά και τα ίδια τα 32 παιδιά που αποτελούν σήμερα τη Χορωδία. Σε μια συγκλονιστική για εμάς συνάντηση, κατά την οποία ο κ. Αμπρέου έγινε και επίσημα μέλος της Οργάνωσής μας (απλό, όχι επίτιμο μέλος, αφού, όπως δήλωσε, «η καρδιά του τραγουδάει μαζί μας» ) τέθηκαν οι βάσεις για μια στενότερη σχέση μεταξύ του «Συστήματος» και της Χορωδίας της Ουτοπίας, με τη σαφή διευκρίνιση ότι η «σύλληψή» μας, προωθώντας την αρμονική συνύπαρξη πολλών (ιδανικά όλων) των πολιτισμών, «προχωρά ένα βήμα μπροστά» τη δυναμική του Ελ Σιστέμα και αξίζει την έμπρακτη υποστήριξη όποιου έλθει σ’επαφή μαζί της.

Την επόμενη ημέρα στο Ηρώδειο παρουσιάστηκε η διάσημη βενεζολάνικη νεανική ορχήστρα Simon Bolivar, υπό τη διεύθυνση του κ. Dudamel, η οποία απέσπασε αξιοσημείωτες κριτικές και σήμανε τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με την ιδιαίτερη αυτήν προσέγγιση στη μουσική εκπαίδευση (αλλά και των «θαυμαστών» αποτελεσμάτων της).

Μερικές μέρες μετά την αναχώρηση της βενεζολάνικης ορχήστρας και του ιδρυτή της (ο οποίος, όπως λέγεται, «αναμόρφωσε τη λατινοαμερικάνικη κοινωνία μέσα απ’ τη μουσική», μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε στη γέννηση μιας επιτροπής για την δημιουργία μιας κοινής (Ελλάδα – Βενεζουέλα) ορχήστρας, η οποία θα επιχειρήσει να λάβει μέρος στα μουσικά πράγματα του επόμενου έτους.

Ο κ. Αμπρέου μας δήλωσε ότι θα επιστρέψει τον Οκτώβριο για να συζητήσει περαιτέρω μαζί μας, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει για κάποιο διάστημα και καθηγήτρια χορωδίας από τη Βενεζουέλα, η οποία, συνοδεύοντας το μάθημα της κ. Βενετιάδου, θα μας «μυήσει» και στα «μυστικά του Συστήματος»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου