Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Χρήστες πλαστών εγγράφων και ποινικοί κρατούμενοι καταλήγουν οι πρόσφυγες για να καταφέρουν να φτάσουν σε ασφαλή χώρα

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" (11/08/10)

«Βιομηχανία» πλαστών εγγράφων στην... Ομόνοια

Από 300 μέχρι και 500 ευρώ η «ταρίφα» για τα πλαστά διαβατήρια
«Βιομηχανία» πλαστών εγγράφων έχει στηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Μετανάστες που επιδιώκουν να αναχωρήσουν για άλλα ευρωπαϊκά κράτη προμηθεύονται στην... Ομόνοια πλαστά διαβατήρια ή ταυτότητες κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταβάλλοντας από 300 μέχρι 500 ευρώ.
Η υπόθεση απασχολεί έντονα τις αρχές ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος, μετά την αποκάλυψη ότι μόνο σε μια ημέρα σε Ηράκλειο και Πάτρα συνολικά 12 αλλοδαποί, εφοδιασμένοι με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν ακόμα και αεροπορικώς προς τη Γερμανία.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα πλαστά έγγραφα δημιουργούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολλές φορές μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού δύσκολα ξεχωρίζουν από γνήσια. Πρόσφατα, επίσης, είχε βρεθεί και κατασχεθεί από λιμενικούς πλαστή ολλανδική αστυνομική ταυτότητα, η οποία ήταν πανομοιότυπη με γνήσια.
Οι έρευνες των διωκτικών αρχών έχουν προχωρήσει και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν και «έφοδοι» σε διαμερίσματα στις οδούς Αχαρνών και Λιοσίων, όπου είχαν στηθεί «εργαστήρια» παραγωγής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά οι ύποπτοι πρόλαβαν και... εξαφάνισαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προχωρώντας στην επιτόπου καταστροφή τους. Η υπόθεση της «βιομηχανίας» πλαστών εγγράφων επανήλθε από χθες στο προσκήνιο μετά τις συλλήψεις μεταναστών στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.
Συγκεκριμένα, στην Πάτρα στη διάρκεια ελέγχου κατά την επιβίβαση σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 3 αλλοδαποί που κατείχαν πλαστά έγγραφα και επεδίωκαν να ταξιδέψουν με αυτά.
Επίσης, προχτές λιμενικοί σε έλεγχο, που έγινε μετά την αποβίβαση από επιβατηγό πλοίο στο Ηράκλειο συνέλαβαν 6 αλλοδαπούς, ηλικίας από 20 ετών μέχρι 42 ετών, από το Αφγανιστάν. Από αυτούς οι 4 κατείχαν πλαστά διαβατήρια από Βουλγαρία, Γαλλία και Βέλγιο, τα οποία προμηθεύτηκαν στην Ομόνοια καταβάλλοντας από 300 μέχρι 500 ευρώ. Ο πέμπτος βρέθηκε να έχει μαζί του κλεμμένη ελληνική ταυτότητα και ο έκτος μία πλαστή γαλλική.
Ολοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου για χώρες της Ευρώπης.
Αεροπορικώς επρόκειτο να φύγουν από το Ηράκλειο και 3 κοπέλες από το Ιράκ, ηλικίας 20 μέχρι 22 χρονών, που εντοπίστηκαν από λιμενικούς με πλαστά διαβατήρια και έχοντας εισιτήρια για Γερμανία. Τις κοπέλες συνόδευε ένας 27χρονος συμπατριώτης τους, κάτοικος Περιστερίου, ο οποίος διευκόλυνε έναντι αμοιβής την έξοδό τους από τη χώρα.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου