Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

"Σοκαρισμένος" ο Κουσνέρ από τις δηλώσεις Σαρκοζί

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χθες «σοκαρισμένος» από ορισμένες πτυχές της πολιτικής ασφάλειας που αφορά τους Γάλλους με αλλοδαπή καταγωγή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως δεν τίθεται, κατά τον ίδιο, ζήτημα στιγματισμού τους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Σαρκοζί περί των Γάλλων «αλλοδαπής καταγωγής», από τους οποίους θα πρέπει να αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα εάν βλάψουν τη ζωή κάποιου αστυνομικού, χωροφύλακα, ή άλλου λειτουργού των σωμάτων ασφαλείας, ο Κουσνέρ εξέφρασε τη δυσφορία του.

«Δεν είναι η καλύτερη φράση που θα εντόπιζα στον λόγο του. Κατά τα λοιπά δεν στιγμάτισε κάποιον και επιπλέον ήταν κάπως ασαφής. Αλλά, ναι το παραδέχομαι αυτό με σοκάρισε», είπε ο Κουσνέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5. «Ευελπιστώ πως αυτό θα περιορισθεί για περιπτώσεις πραγματικά εξαιρετικές και εξαιρετέες. Το ελπίζω, το ελπίζω, το ελπίζω», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος είχε πει τη Δευτέρα πως είχε εξετάσει το ακόμα ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας των απελάσεων.

Σήμερα, και η υφυπουργός Οικιστικής Πολιτικής Φαντελά Αμαρά επέκρινε την κυβερνητική πολιτική των απελάσεων των Ρομά που είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, συντασσόμενη με τους Μπερνάρ Κουσνέρ και Ερβέ Μορέν που έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την πολιτική αυτή. «Είμαι εναντίον των απελάσεων», τόνισε η κα Αμαρά στο ραδιοσταθμό RTL: «Πάντα αγωνίσθηκα εναντίον των απελάσεων».

Η Αμαρά, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε πως οι Ρομά είναι θύματα διακρίσεων και κακομεταχείρισης στις χώρες καταγωγής τους.» Είναι λοιπόν καιρός να αποκτήσουμε μια πολιτική υποδοχής και ένταξης αυτού του πληθυσμού» τόνισε η υφυπουργός.

«Είμαι πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο έγκλημα και τη μετανάστευση», δήλωσε η Αμαρά. «Η ανασφάλεια δεν είναι θέμα χρώματος του δέρματος». Η υφυπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον του «αρχιτέκτονα» της πολιτικής των απελάσεων των Ρομά, του υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, κατηγορώντας τον για εντυπωσιοθηρία στο πρόβλημα του νόμου και τάξης. Μόλις χθες, ο κ. ο Ορτφέ δήλωνε πως οι Ρομά διαπράττουν μία στις πέντε κλοπές που γίνονται στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να αποφασίσει για την στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας, ένα μέτρο αμφιλεγόμενο που θα εφαρμόζεται για περιπτώσεις πολυγαμίας και για εγκληματίες αλλοδαπής καταγωγής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ έχει ετοιμάσει δύο τροποποιήσεις του νόμου για την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας για τους καταδικασθέντες για εγκλήματα. Μία από αυτές αναφέρεται σε όσους (κυρίως μουσουλμάνους) χάριν της πολυγαμίας επωφελούνται από τα κοινωνικά επιδόματα και η δεύτερη αφορά εγκλήματα κατά της ζωής δημόσιων λειτουργών της ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου