Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στους ιρανούς απεργούς πείνας

Αναγνωρίστηκαν τελικά ως πρόσφυγες (και δέχθηκαν να διακομισθούν σε νοσοκομείο) οι ιρανοί απεργοί πείνας από τη Δευτεροβάθμια επιτροπή που "ενεργοποιήθηκε κατ' εξαίρεση" σήμερα για να εξετάσει τα δίκαια αιτήματά τους.
Οι Ιρανοί δεν είχαν δεχθεί τη "συμπαράσταση" του ΥπΠροΠολ, που συνίστατο στη διαβεβαίωση ότι το φθινόπωρο που ΘΑ υπάρξει νέα νομοθεσία για το Άσυλο ΘΑ εξετάζονταν "κατά προτεραιότητα" (εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες) τα αιτήματά τους και στην παροχή στέγης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (που αποτελούν -μεταξύ άλλων- υποχρέωση της πολιτείας, άλλωστε, σε πρόσωπα που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας). Σημειωτέον ότι η "ξεπερασμένη" διάταξη που "για εξαιρετικούς και ανθρωπιστικούς" λόγους ενεργοποιήθηκε, αποτελεί ισχύον δίκαιο. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ευκολία με την οποία καταργείται σιωπηρά η εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για το κενό που δημιουργείται από τέτοιες πρακτικές. Αναμένουμε άμεσα τη ρύθμιση των σχετικών με το άσυλο ζητημάτων, η οποία έχει με υπερηφάνεια αναγγελθεί από τον Απρίλιο, αφήνοντας, στο μεταξύ, παντελώς απογυμνωμένους από την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου -και από τα σχετικά δικαιώματα- όσους δεν συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές.
Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εύχεται καλή ανάρρωση στους Ιρανούς και εκφράζει την ευχή να ενεργοποιηθεί η πολιτεία προς την κατεύθυνση του σεβασμού των χιλιάδων ανθρώπων που καταφεύγουν στην ασφαλή Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και εγκλωβίζονται σε αυτήν χωρίς να διαθέτουν παρά μηδενικές (0,4%) πιθανότητες να αναγνωριστεί σε πρώτο βαθμό στο πρόσωπό τους το καθεστώς του πρόσφυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου