Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη κίνησης κατοίκων στον Άγιο Παντελεήμονα / αγωνία για τον έλεγχο της περιοχής από φασιστικές οργανώσεις

Συνέντευξη κίνησης κατοίκων στον Άγιο Παντελεήμονα
Οι ομιλούντες εξέφρασαν την αγωνία τους διότι, όπως είπαν, πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή έχει το παρακράτος με μέλη και οπαδούς ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων.
Κριτική προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη νομαρχία και το δήμο για την οριακή, όπως τόνισαν, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα άσκησαν μέλη της Κίνησης Κατοίκων 6ου διαμερίσματος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέντευξη μίλησαν εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», η «Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή» κ.ά.
Επικρίθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης για τη στάση που τήρησε όσον αφορά την ανάκληση της άδειας πραγματοποίησης του φεστιβάλ Αφρικανών Γυναικών το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Αμερικής. Όπως σημειώθηκε, ο Γ.Γ. του δήμου Ηλίας Θεοδώρου δήλωσε σε εκπροσώπους της Κίνησης (που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο φεστιβάλ) ότι η εκδήλωση αναβάλλεται διότι υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων. Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν και δήλωσαν ότι εάν πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ «θα δράσουν δυναμικά». Όμως, μέλη της Κίνησης επικοινώνησαν, όπως ανέφεραν, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δήλωσε ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφάλεια της εκδήλωσης. Παρ' όλα αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων επέμεινε στην ανάκληση της άδειας.
Οι ομιλούντες εξέφρασαν την αγωνία τους διότι, όπως είπαν, πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή έχει το παρακράτος με μέλη και οπαδούς ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων, «νοσταλγούς της χούντας και παραστρατιωτικούς, που με το προκάλυμμα μιας ομάδας περίπου 70 κατοίκων της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες με αυτούς ιδέες, έχουν υιοθετήσει τη βία και την τρομοκρατία εναντίον μεταναστών, προσφύγων και οποιουδήποτε αντιτίθεται στις απόψεις τους».
Κατηγόρησαν την αστυνομία διότι «κάνει τα στραβά μάτια, όταν (σ.σ. οι ομάδες αυτές) επιδίδονται σε προπηλακισμούς και μαχαιρώματα μεταναστών και προσφύγων μπροστά στις διμοιρίες της, παίρνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη και εξαπολύοντας επιχειρήσεις σκούπα». Επέρριψαν ηθικές ευθύνες στα πολιτικά κόμματα που, όπως είπαν, «λάμπουν δια της απουσίας τους από την περιοχή, καθώς εδώ και δύο χρόνια κανείς δεν έχει αποτολμήσει παρά τις εκλογικές αναμετρήσεις να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία, πλην των ακροδεξιών συνδυασμών».
«Ως κάτοικοι νιώθουμε έντονη ανησυχία, θυμό και θλίψη. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που μόνο καλό δεν προοιωνίζει. Αρχίζει η περιοχή και μου θυμίζει Κόσοβο ή Τέτοβο πριν από την έκρηξη. Ποια πολιτική παράταξη θα έρθει να τολμήσει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή;» σημείωσε η Μαρίνα Βήχου από την Κίνηση, η οποία πρόσθεσε: «Απειλούνται δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ έχουν κτυπηθεί. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που πήγε να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στα αστυνομικά τμήματα Αγ. Παντελεήμονα και Ομονοίας για τις απειλές που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι Σομαλοί προπηλακίσθηκε από μέλη ρατσιστικών ομάδων μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα».
«Δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι», σημείωσε από την Κίνηση η Ηλέκτρα Στοβολίδου. «Ξεκινήσαμε -πρόσθεσε- πριν από δύο χρόνια με υπομνήματα. Πήγαμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στα αστυνομικά τμήματα. Τελικά ο δήμος το μόνο που έκανε ήταν να κλείσει την παιδική χαρά της πλατείας του Αγ. Παντελεήμονα και να κόψει τα τελευταία δενδράκια στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Η Πατησίων έχει γίνει υπαίθριο πορνείο. Εμείς φωνάζαμε εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έγινε τίποτα».
«Όπως η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα δεν έκλεισε μόνο για τα παιδιά των αλλοδαπών αλλά και των Ελλήνων, έτσι και εάν εκτραχυνθούν τα πράγματα στους δρόμους που σήμερα δεν μπορούν να βγουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, αύριο δεν θα μπορούν να βγαίνουν ούτε Έλληνες», σημείωσε ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και πρόεδρος του Συλλόγου Αφγανών Μοχαμαντί Γιούνους και συμπλήρωσε: «Αυτοί περιμένουν δυναμική αντίδραση από εμάς για να προκαλέσουν μακελειό στην περιοχή. Εμείς δεν θα κάνουμε τη χάρη στους φασίστες. Δεν θα επιτρέψουμε να χειροτερεύσει η κατάσταση».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (24-9-2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου