Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΧΑΜΑΡΜΠΕΡΓΚ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ"

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (23/09/10)
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Με αναφορές που δεν επιδαψιλεύουν τιμές στην πολιτική ασύλου που ασκεί η Ελλάδα, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητάει, σε χθεσινή δημόσια παρέμβασή του, την κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», με βάση τον οποίο επιτρέπεται η αναγκαστική επιστροφή μεταναστών στην πρώτη χώρα διέλευσής τους στο δρόμο προς την Ευρώπη.
Παλαιότερα, αναφέρει ο επίτροπος, Ελλάδα και Μάλτα ήταν σε θέση να παρέχουν επαρκή προστασία στους αιτούντες άσυλο αλλά, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτών των ατόμων είναι υπεράνω των δυνατοτήτων αυτών των χωρών.
Δυστυχώς, συμπεραίνει, οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, οδηγούν σε κατάρρευση το όλο σύστημα του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και επαναλαμβάνει την έκκλησή του να σταματήσουν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τις μεταφορές αιτούντων άσυλο σε χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, όπως είναι η Ελλάδα.
Κατά τον επίτροπο, το σύστημα δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει και γι' αυτό, όπως τονίζει, επιβάλλεται η κατάργησή του και η αντικατάστασή του μ' ένα άλλο το οποίο να βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της προστασίας των δικαιωμάτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Ο Κανονισμός, καταλήγει ο κ. Χάμαρμπεργκ, δέχεται εσφαλμένως ότι όλα τα εθνικά συστήματα ασύλου στην Ευρώπη προσφέρουν το ίδιο υψηλό επίπεδο προστασίας, για όλους εκείνους που προσπαθούν να αποφύγουν τη βία και τις διώξεις.
Και είναι γνωστό ότι έχει τεθεί πολλές φορές σε κίνδυνο η ζωή εκείνων που, ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη, υποχρεώθηκαν να γυρίσουν στην Ελλάδα και από κει να υποστούν αναγκαστικό επαναπατρισμό στις χώρες προέλευσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου