"Δικαστική» δυσφορία για το φορολογικό αυτόφωρο
Αναδημοσίευση από www.ellispoint.gr
23/9/10
Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό αλλά είναι δύσκολα εφαρμόσιμο το αυτόφωρο για φοροδιαφυγή, όπως λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχολιάζοντας για τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.
Αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης έχει ανακύψει σε σχέση με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο γύρω από τις φορολογικές δίκες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Οικονομικών προωθεί διάταξη νόμου η οποία θα προβλέπει τη διαδικασία του αυτόφωρου για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ, παράλληλα µε την αυστηροποίηση του ισχύοντος ποινικού θεσµικού πλαισίου. Το Αυτόφωρο θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις προκλητικής και µεγάλης φοροδιαφυγής και όχι αν κάποιος εντοπίζεται να µην έχει κόψει µια - δυο αποδείξεις. Αν όµως ο παραβάτης επιδίδεται συστηµατικά στη µη έκδοση αποδείξεων ή δεν µπαίνει καν στον κόπο να τηρεί βιβλία, τότε το Αυτόφωρο θα τον αφορά.
Η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φορολογικές δίκες, όπου θα προβλέπεται και η αυστηροποίηση του ισχύοντος ποινικού θεσµικού πλαισίου. Συγκεκριµένα προωθείται µείωση των ορίων µη απόδοσης ΦΠΑ ή έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων που οδηγεί σε ποινικές κυρώσεις ακόµα και στο µισό σε σχέση µε τα ισχύοντα.
Σήµερα ποινικές κυρώσεις στη φορολογία εισοδήµατος επιφέρει η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνων εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Το ίδιο χρηµατικό όριο ισχύει και για την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων, ενώ για µη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Με κάθειρξη µέχρι 10 ετών τιµωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο που υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τους αρχικούς σχεδιασµούς του υπουργείου Οικονοµικών, τα ποσά αυτά κρίνεται σκόπιµο να µειωθούν έως και στο µισό, φέρνοντας πιο κοντά στη φυλακή τους φοροφυγάδες.
Ωστόσο, την Τετάρτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης προειδοποίησε για διαφαινόµενο κίνδυνο παραβίασης θεµελιωδών διατάξεων, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγµα και την Ευρωπαϊκή Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου. Και διασαφήνισε πως σε κάθε περίπτωση τα προτεινόµενα µέτρα δεν θα προωθηθούν αν δεν αρθεί οποιαδήποτε αµφισβήτηση της νοµιµότητάς τους.
Μάλιστα, η απειλή της αυτόφωρης σύλληψης των φοροδιαφευγόντων, όπως εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Οικονοµικών, χωρίς καµιά προηγούµενη ενηµέρωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργεί εκ των πραγµάτων τον Νόµο 2523/97 όπου, µεταξύ των άλλων, προβλέπεται ότι σε περίπτωση συµβιβασµού του οφειλέτη µε τη διοίκηση ή περαίωσης των οφειλών του δεν εφαρµόζεται εις βάρος του καµιά ποινική διάταξη.
Έντονη δυσφορία επίσης προκαλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση για την επιµήκυνση της παραγραφής των αδικηµάτων. Αυτό θα επιτευχθεί σύµφωνα µε τις προτάσεις του υπουργείου Οικονοµικών µε τον υπολογισµό του χρόνου παραγραφής όχι από την τέλεση της παράνοµης πράξης, αλλά από τη στιγµή της διαπίστωσης. Αν δηλαδή διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος σε προηγούµενα έτη, για τα οποία υπό τις ισχύουσες συνθήκες οι παραβάσεις έχουν παραγραφεί, µε το προτεινόµενο νοµικό πλαίσιο θα είναι δυνατή η ποινική δίωξη του δράστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου