Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ 104,4 fm

Πηγή: «ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ (22/09/10)
Την αλληλεγγύη τους στον Athens International Radio AIR 104.4 FM εξέφρασαν πολλοί παράγοντες των ξένων κοινοτήτων στην Αθήνα. Χαρακτηρίζουν «δυσάρεστη έκπληξη» και «απολύτως απαράδεκτη εξέλιξη» την κατάσχεση του πομπού του σταθμού, μιλούν με τα θερμότερα λόγια για την ενημερωτική και κοινωνική υπηρεσία που προσφέρει ο AIR 104.4 και ζητούν να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, γιατί όπως λένε «την έχουν ανάγκη».


* Ο πρόεδρος της Ελληνοϊρλανδικής Κοινότητας, Σιβόν Κίντ:

«Προφανώς, για τους ανθρώπους που δεν μιλάνε πολύ καλά Ελληνικά, είναι πολύ σημαντικό να έχουν έναν διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό, που να προσφέρει ειδήσεις και πληροφορίες σε διάφορες γλώσσες - από την πλευρά των Ελληνο-Ιρλανδών τα αγγλικά είναι τα σημαντικότερα. Οι άνθρωποι που ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα, ή είναι εδώ μικρό διάστημα, πραγματικά χρειάζονται να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις τοπικές ειδήσεις και να γνωρίζουν, για παράδειγμα, αν θα γίνει μια απεργία σήμερα ή αύριο. Έτσι, αυτό το διεθνές ραδιόφωνο (σημ. μτφ: ο AIR) είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και, από τη σκοπιά αυτή, πιστεύουμε ότι το Athens International Radio προσφέρει μια πολύ σημαντική υπηρεσία, τόσο σε επίπεδο κοινοτήτων, όσο και σ' αυτούς που διαμένουν εδώ προσωρινά».
* Ο πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανικών Κοινοτήτων Ελλάδας, Σού Κρίστοφερ:

«Ο Αthens International Radio είναι ο πιο αναγνωρίσιμος σταθμός μεταξύ των Αφρικανών μεταναστών στην Ελλάδα. Καταρχάς, οι περισσότεροι Αφρικανοί που ζουν στην Αθήνα δεν καταλαβαίνουν την ελληνική γλώσσα και αυτός είναι ο μόνος ραδιοσταθμός που τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις κυβερνητικές πολιτικές και τα θέματα που αφορούν μετανάστες. Δεύτερον, τους δίνει πληροφορίες για τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους, τις οποίες δεν μπορούν να τους παράσχουν άλλα μέσα. Συνεπώς, ο Athens International Radio, έχει υπάρξει πολύ χρήσιμος στους Αφρικανούς μετανάστες στην Αθήνα. Ακόμα κι όταν πραγματοποιούν τις δραστηριότητες τους, είναι το μόνο μιντιακό μέσο που τους βοηθά να τις δημοσιοποιήσουν. Έτσι, το κλείσιμο του σταθμού είναι πολύ, πολύ κακό για τους Αφρικανούς».

* Ο πρόεδρος Ελληνο - Αλβανικής Συνεργασίας και μέλος του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, Λώρενς Κόκκας:

«Πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι το ξενόγλωσσο ραδιόφωνο του 104.4 απειλείται και λυπούμαστε πάρα πολύ γιατί πιστεύω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτό το πρόγραμμα το παρακολουθούμε χρόνια κι εγώ και οι μετανάστες και οι μαθητές μετανάστες που έχω. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ενημερώνει τον κόσμο στη γλώσσα του για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, στο Δήμο Αθηναίων και παραπέρα. Με όποιον μετανάστη έχω συζητήσει αυτά τα
χρόνια πιστεύουν ότι είναι κάτι που χρειαζόταν η Αθήνα και πιστεύω ότι είναι κρίμα να κλείσει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα σαν αυτό. Επειδή, στη γλώσσα μας τουλάχιστον (Αλβανικά), υπάρχουν έντυπα μέσα ενημέρωσης αλλά δεν υπάρχει ένας ραδιοσταθμός να ενημερώνει στη γλώσσα μας, πιστεύω ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα γιατί θα ήταν πολύ θετικό».


Ανάλογες δηλώσεις έκαναν πολλά στελέχη της Αλβανικής κοινότητας στην Αθήνα, όπως ο Αντώνιος Ταμπάκο, δικηγόρος, μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Συλλόγων Αλβανών Μεταναστών Ελλάδας, ο Ντρήτα Τόζα, μηχανολόγος μηχανικός, απόφοιτος ΕΜΠ και η δημοσιογράφος Ελισάβετ Τσάπου.

* Η πρόεδρος του Ελληνο - Αυστραλιανού Συνδέσμου Αθήνας, Αμαλία Τραβασάρου:

«Θεωρώ ότι το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού των μεταναστών είναι μια πράξη τελείως απαράδεκτη. Πάει σε μνήμες 35 χρόνων πίσω, όταν στη Μελβούρνη προσπαθούσαμε να ιδρύσουμε ένα τέτοιο ραδιοφωνικό σταθμό σε διαφορετικές γλώσσες. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη χρησιμότητα που έχει ένας μεταναστευτικός ραδιοφωνικός σταθμός ή ακόμα και τηλεοπτικός σταθμός, οπότε ο AIR 104.4 θα πρέπει να κρατηθεί ανοιχτός - και μάλιστα θεωρώ ότι είναι κοινωνικό προνόμιο των μεταναστών από την πολιτεία και όχι να μπαίνουν (αυτοί οι σταθμοί) στην κατηγορία της αδειοδότησης όπως είναι οι εμπορικοί σταθμοί ή τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το θεωρώ μια κοινωνική υπηρεσία ενημέρωσης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας των μεταναστών που συμβιώνουν μαζί μας εδώ στη χώρα».

* Η πρόεδρος της Ρουμανικής κοινότητας στην Αθήνα «Ο Μέγας Στέφανος», Γκίτσα Νικουλίτσα και η Γενική Γραμματέας του Ελληνο - Μολδαβικού Συνδέσμου «Ορφέυ» Πετρονέλα - Λουμινίτσα Κωτσοπούλου υπογράφουν κείμενο για την άρση της κατάσχεσης του πομπού του AIR 104.4 και τη μόνιμη λειτουργία του σταθμού, ενώ η αρχισυντάκτρια της εβδομαδιαίας ρουμάνικης εφημερίδας «Ζialur Romanilor», Ιωάννα Διάκονου, μας δήλωσε:

«Ήταν κακή έκπληξη για μας όταν μάθαμε πως οι εκπομπές στο ξενόγλωσσο, η Ρουμάνικη, κινδυνεύει να διακοπεί. Το ρουμάνικο μαγκαζίνο είναι πάρα πολύ χρήσιμο για όλους τους Ρουμάνους που ζούνε εδώ - και τη Ρουμάνικη γλώσσα δεν τη μιλάνε μόνο οι Ρουμάνοι, υπάρχουν τόσοι Έλληνες φοιτητές που έχουν σπουδάσει στο Βουκουρέστι...είναι ένα ραδιοφωνικό show όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να μάθουν πληροφορίες χρήσιμες, που έχουν σχέση με την Ελλάδα, με την Αθήνα, που έχουν σχέση με τη χώρα τους, μπορούσαν να ακούσουν τραγούδια που τους θυμίζουν τη χώρα τους....μια εκπομπή πάρα πολύ χρήσιμη. Πιστεύω πως και οι άλλοι ξένοι αισθάνονται...δεν ξέρω αν "ενοχλημένος" είναι η λέξη, αλλά είμαστε δίπλα στην ομάδα του AIR 104,4, έχουμε ανάγκη από τις εκπομπές στο ξενόγλωσσο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου