Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Συνολικό αίτημα η επαναλειτουργία του AIR 104,4

Αναδημοσίευση από www.athens984.gr
28/9/2010

Πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης στην αιφνιδιαστική κατάσχεση του πομπού του ξενόγλωσσου προγράμματος του Αθήνα 984, Athens International Radio, ΑIR 104.4 FM, την οποία πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου. Ήδη την έντονη αντίδρασή τους έχουν εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, δημοσιογραφικές ενώσεις, πρεσβείες, εκπρόσωποι των κοινοτήτων των μεταναστών καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. "Είναι αδιανόητο η πόλη των Αθηνών να μην μπορεί να ενημερώσει τους μετανάστες. Έχει υποτιμηθεί το κοινωνικό έργο του AIR 104,4", δήλωσε, την Τρίτη στον Α984, η Ντόρα Μπακογιάννη. Το ραδιόφωνο των 16 γλωσσών της Αθήνας χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων

Υποκριτική και περίεργη χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. την παρεμπόδιση λειτουργίας του ξενόγλωσσου προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 9.84, Athens International Radio, ΑIR 104.4 FM. Την άμεση και μόνιμη λειτουργία του AΙR 104.4 FM, ώστε να συνεχίσει το κοινωφελές και χρηστικό του έργο ζητεί με ψήφισμά του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

Στις δηλώσεις αλληλεγγύης που καταφθάνουν καθημερινά στον Αθήνα 984, περιλαμβάνονται στελέχη πρεσβειών, εκπρόσωποι ξένων κοινοτήτων στην Αθήνα και κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού κόσμου, στους οποίους προστέθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Επιλεκτικό και αδικαιολόγητο χαρακτήρισε με ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το κλείσιμο -με απόφαση των εισαγγελικών αρχών- των εγκαταστάσεων μετάδοσης του ξενόγλωσσου προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 9,84. Δηλώσεις επί του θέματος έκαναν ο δήμαρχος Αθηνών Ν. Κακλαμάνης, ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Καμίνης, η υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Αθηναίων Ελ. Πορτάλιου και η παράταξη "Ανοιχτή Πόλη".

Στο μεταξύ ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα ο σταθμός AIR 104,4 νόμιμα και μόνιμα, και οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν το κοινωφελές έργο τους, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης και της Δημοκρατικής Αριστεράς , Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός.

Η Ντόρα Μπακογιάννη για τον AIR 104.4

“Θέλω πρώτα απ' όλα να δηλώσω τη συμπαράσταση μου στους εργαζόμενους αλλά κυρίως να στείλω ένα μήνυμα ότι, αυτή τη στιγμή, αυτός ο σταθμός, ο οποίος είναι μοναδικός στην Ελλάδα και απευθύνεται στους μετανάστες και τους δίνει χρηστικές πληροφορίες, τους ενημερώνει για ό,τι συμβαίνει στις πατρίδες τους. Είναι ένας σταθμός, ο οποίος δείχνει την κοινωνική αλληλεγγύη της πόλης των Αθηνών. Επικοινώνησα και με τον κύριο Χυτήρη εδώ και μία βδομάδα και του είπα ότι αυτός δεν είναι ένας κανονικός, εμπορικός σταθμός. Είναι ένας σταθμός, ο οποίος προσφέρει κοινωνικό έργο και μόνο. Δεν έχει έσοδα. Έχει απλώς προσφορά. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια νομικά ή τεχνικά θέματα, άλλα είναι αδιανόητο τη σήμερον ημέραν η πόλη των Αθηνών να μην μπορεί να στείλει ένα μήνυμα σε όλους αυτούς τους μετανάστες, να τους καθοδηγήσει, να τους ενημερώσει στις γλώσσες τους. Το κοινωνικό έργο του σταθμού αυτού έχει, τελείως, υποτιμηθεί και δεν το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι που ακούν, απλώς και μόνο τον ελληνικό σταθμό. Δεν αντιλαμβάνονται με τι αγωνία και τι προσμονή περιμένει ο κάθε μετανάστης την ώρα που στη δικιά του γλώσσα θα μεταδοθεί το μήνυμα και από τη χώρα του αλλά και από την πόλη που τον φιλοξενεί”.

Ερώτηση Β.Πάικου: Kάνετε κάποια πρόβλεψη;

“Εγώ πιστεύω πάντοτε στη δύναμη της λογικής και των επιχειρημάτων. Και ομολογώ ότι από τον κύριο Χυτήρη βρήκα ευήκοον ους. Και νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να επανεκτιμηθούν.”

O Καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, πρώην πρύτανης ΕΜΠ

“Κατά τη γνώμη μου, η ύπαρξη του σταθμού σας είναι παραπάνω από απαραίτητη για την ελληνική κοινωνία, την πολυπολιτισμική ελληνική κοινωνία, και σας εύχομαι τα καλύτερα γι' αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια που περνάτε”

Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης

Ευρισκόμενος στις ΗΠΑ πληροφορήθηκα την κατάσχεση του πομπού του ξενόγλωσσου προγράμματος AIR 104,4 του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84». Η ενέργεια αυτή με εξέπληξε για δύο λόγους: πρώτον, γιατί έγινε μεμονωμένα για τον συγκεκριμένο πομπό παραβλέποντας το γενικότερο πρόβλημα πού υπάρχει στον χώρο των ραδιοφωνικών συχνοτήτων στην Ελλάδα και δεύτερον, γιατί έγινε παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία νόμιμης αδειοδότησής του. Είναι δε ιδιαίτερα λυπηρό ότι με τον τρόπο αυτό διακόπτεται βίαια η μεγάλη προσφορά ενός ξενόγλωσσου προγράμματος πού συμβάλλει ουσιωδώς, με συνέπεια, σοβαρότητα κι αμεροληψία στην ενημέρωση των ξενόγλωσσων ακροατών του εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η ενέργεια όμως αυτή αναδεικνύει τα εγγενή κανονιστικά προβλήματα στον χώρο των ΜΜΕ πού χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση με σεβασμό προς τα κεκτημένα δικαιώματα πού συνδέονται με τις εκπεφρασμένες προτιμήσεις του ραδιοτηλεοπτικού κοινού, αλλά και προς το κοινό περί ενημέρωσης αίσθημα. Η πληροφόρηση του κοινού είναι δικαίωμα και κάθε περιορισμός του, όποτε και εάν είναι νόμιμα επιβεβλημένος, πρέπει να γίνεται με πνεύμα δικαιοσύνης πού, παράλληλα, θα πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες σύνθετες ανάγκες ενημέρωσης των πολιτών.

Δηλώσεις συμπαράστασης

Μεταξύ άλλων σε δηλώσεις συμπαράστασης προχώρησαν ο Ιταλός πρέσβης Φραντσέσκο Πάολο Τρουπιάνο, ο πρόεδρος της Ελληνοϊρλανδικής Κοινότητας, Σιβόν Κίντ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανικών Κοινοτήτων Ελλάδας, Σού Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ελληνο - Αλβανικής Συνεργασίας και μέλος του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, Λώρενς Κόκκας η πρόεδρος του Ελληνο - Αυστραλιανού Συνδέσμου Αθήνας, Αμαλία Τραβασάρου, η πρόεδρος της Ρουμανικής κοινότητας στην Αθήνα «Ο Μέγας Στέφανος», Γκίτσα Νικουλίτσα και η Γενική Γραμματέας του Ελληνο - Μολδαβικού Συνδέσμου «Ορφέυ» Πετρονέλα - Λουμινίτσα Κωτσοπούλου.

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Ηλέκτρα- Λήδα Κούτρα, πρόεδρος της Ελληνικής Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γράφει ότι: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Athens International Radio AIR 104,4 FM και θέτουμε τις νομικές υπηρεσίες στη διάθεση της διοίκησής του, τόσο προς διερεύνηση τυχόν ρατσιστικών κινήτρων στην ενέργεια της κατάσχεσης του πομπού, όσο και προς την κατεύθυνση της άμεσης επαναλειτουργίας του.

Επισημαίνουμε πως η πολιτεία μας, που έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την πρόσβαση των διοικούμενων στην κοινωνία της πληροφορίας χωρίς διακρίσεις, αλλά και για την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων στην Ελληνική κοινωνία, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ την ύπαρξη φορέων ξενόγλωσσης ενημέρωσης ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ από κάθε ενέργεια που, με δυσανάλογα- μη αναγκαία βαρύ (και απρόσφορο να «θεραπεύσει» τυχόν τυπικές ελλείψεις) τρόπο, βάλλει κατά του δικαιώματος μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας στην ενημέρωση.

Ψήφισμα Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ

Υποκριτική και περίεργη χαρακτηρίζει με σημερινή του ανακοίνωση το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών την παρεμπόδιση λειτουργίας του ξενόγλωσσου προγράμματος του Αθήνα 984, Athens International Radio 104,4.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ζητεί την άμεση και μόνιμη λειτουργία του σταθμού, ώστε να συνεχίσει το κοινωφελές έργο του στις κοινότητες των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

«Δυσάρεστη έκπληξη» και «απολύτως απαράδεκτη εξέλιξη» χαρακτηρίζουν την κατάσχεση του πομπού του AIR, μιλούν με τα θερμότερα λόγια για την ενημερωτική και κοινωνική υπηρεσία που προσφέρει το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Αθήνα984 και ζητούν να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, γιατί όπως λένε «την έχουν ανάγκη».

Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Σχετικά με τη διακοπή εκπομπής του ξενόγλωσσου προγράμματος « Athens International Radio » του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 του Δήμου Αθηναίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι το θολό και άναρχο τοπίο που για χρόνια επικρατεί στον τομέα ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και συχνοτήτων δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη διακοπή λειτουργίας του μόνου ξενόγλωσσου ραδιοφωνικού σταθμού, που απευθυνόταν αποκλειστικά στους μετανάστες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Ο Air 104,4 προσφέροντας, χωρίς εμπορικά κίνητρα, ενημέρωση και ψυχαγωγία στους μετανάστες και τους ξενόγλωσσους συμπολίτες μας, που εργάζονται στη χώρα μας, σε δεκαέξι γλώσσες παρείχε εξαιρετικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των δεσμών με τις χώρες προέλευσης και καταγωγής τους και τη διατήρηση της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση και μόνιμη λειτουργία του σταθμού, ώστε να συνεχίσει το κοινωφελές και χρηστικό του έργο.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων

Αναλυτικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εξέτασε, κατά τη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου 2010, τα σχετικά με την κατάσχεση του πομπού του ξενόγλωσσου προγράμματος AIR 104,4 του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84» και αποφάσισε ομόφωνα ότι:

- κρίνει επιλεκτικό και εν πολλοίς αδικαιολόγητο τον τρόπο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας που επέλεξε η εισαγγελία, δεδομένου του κοινωφελούς χαρακτήρα του AIR 104,4 και της αυθαιρεσίας που την ίδια ώρα επικρατεί ως προς την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

- καταδικάζει την διαιώνιση της υφιστάμενης εκκρεμότητας ως προς την αδειοδότηση του AIR και ζητεί την άμεση έκδοση της κανονιστικής διάταξης που προβλέπει σχετικά ο «νόμος Ρουσσόπουλου» για την ρύθμιση του θέματος.

- εξουσιοδοτεί την ΔΕΡΑ να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αναίρεση της κατάσχεσης δημοτικών περιουσιακών στοιχείων.

- Παρίσταται δια των Αθανασίου Καφέζα, Προέδρου του ΔΕΡΑ, και του Θέμη Σοφού, νομικού, στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΡ το οποίο και θα γνωμοδοτήσει επί της αδειοδότησης του AIR.

- Υπερασπίζεται το δημόσιο αγαθό της ποιοτικής ενημέρωσης των δημοτών με μη κερδοσκοπικά κριτήρια.

- Αναγνωρίζει την προσφορά του AIR στην προβολή της πόλης και την ένταξη των μεταναστών της.

- Διεκδικεί την άμεση επανέναρξη λειτουργίας του AIR 104,4 και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Ρήγας Αξελός ανέφερε:
«Την ίδια στιγμή που όπως είναι γνωστό οι συχνότητες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων μένουν σκανδαλωδώς αρρύθμιστες, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κατεβάσουν την κεραία του δημοτικού ραδιοσταθμού που επιτελεί έναν κοινωφελή σκοπό. Θεωρούμε την ενέργεια προκλητική και πράξη πολιτικής υποκρισίας».

Ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Προβατάς έκανε λόγο για χρήση των Μέσων Ενημέρωσης του Δήμου για την παραπληροφόρηση των Αθηναίων πολιτών.

Αντιδράσεις για την απόφαση

Σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση των εισαγγελικών αρχών να κλείσουν την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου τις εγκαταστάσεις μετάδοσης του ξενόγλωσσου προγράμματος του ΑΘΗΝΑ 984, AIR 104.4 FM.

O Δήμαρχος Αθηναίων προέβη την Παρασκευή στην ακόλουθη δήλωση:

«Παραμονές των πρώτων, στα χρονικά, δημοτικών εκλογών στις οποίες θα ψηφίσουν και μετανάστες, διακόπηκε βίαια η εκπομπή του Athens International Radio - AIR 104.4 FM. Είναι το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του ΑΘΗΝΑ 9.84, το μοναδικό δημοτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα της χώρας, που απευθύνεται κατ' αποκλειστικότητα στις μεταναστευτικές κοινότητες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και αποτελεί γι' αυτό αναγνωρισμένο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παραμονές της σημαντικής επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Αθήνα υποχρεώνεται να σιγήσει ο μοναδικός αναμεταδότης στην Ελλάδα του People's Republic of China Radio International.

Σε εποχές που η δημόσια περιουσία των ραδιοφωνικών συχνοτήτων παραμένει σκανδαλωδώς αρρύθμιστη, που το ραδιοφωνικό προϊόν υποβαθμίζεται, οι εισαγγελικές αρχές έθεσαν στο στόχαστρό τους έναν κοινωφελή σταθμό.

O Athens International Radio 104,4, που από το 2004 προσφέρει σε 24ωρη βάση, και χωρίς εμπορική στόχευση, ενημέρωση και ψυχαγωγία στους μετανάστες και τους ξένους εργαζόμενους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, σε 16 διαφορετικές γλώσσες, συνεργαζόμενος με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου, αναγκάζεται προς το παρόν να περιορισθεί μόνο στη διαδικτυακή του μετάδοση.

Ο λόγος - πέραν των όποιων άλλων κρυφών σκοπιμοτήτων; Ότι ο AIR 104.4 FM δεν έχει αδειοδοτηθεί μονίμως, διότι στο υφιστάμενο τοπίο της αυθαιρεσίας και της συναλλαγής δεν ξεκαθαρίζει το θέμα των αδειοδοτήσεων.

Πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη διαφάνεια, την προστασία των δημοσίων αγαθών και την ενσωμάτωση των μεταναστών, υπέρ της οποίας κόπτεται ; Τι έχουν να πουν οι κύριοι Ραγκούσης, Ρέππας, Χυτήρης και Πεταλωτής; Πώς τοποθετούνται οι δημοτικές παρατάξεις;»

Δήλωση Γ. Καμίνη

"Ο AIR 104,4 είναι ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας που απευθύνεται αποκλειστικά στους ξενόγλωσσους συμπολίτες μας και στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης. Παρέχει επίσης ανεκτίμητες υπηρεσίες στις κοινότητες μεταναστών και διευρύνει τους ορίζοντες όλων μας, με την αναμετάδοση εκπομπών διεθνών ραδιοφωνικών δικτύων" τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Και πρόσθεσε : "Ο AIR 104,4 βρέθηκε στο σημερινό αδιέξοδο καθώς επί σειρά ετών δεν ρυθμίστηκε το ζήτημα της άδειας λειτουργίας του σταθμού. Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να δώσουν λύση ώστε να μπορέσει ο AIR 104,4 και οι εργαζόμενοι σε αυτόν να συνεχίσουν το κοινωφελές έργο τους. Δήμος και Πολιτεία πρέπει να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να επαναλειτουργήσει o σταθμός άμεσα, νόμιμα και μόνιμα".

Η Ελ. Πορτάλιου για τον AIR 104.4

Επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση στον δημοτικό ξενόγλωσσο ραδιοσταθμό αιr104,4 εξαπέλυσε η υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου, τονίζοντας ότι λόγω μεταναστών επιχειρεί με αυτό το τρόπο να στηρίξει την υποψηφιότητα Καμίνη.

Ανακοίνωση της "Ανοικτής Πόλης"

"Σε μια πόλη με ελάχιστες υποδομές ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους μετανάστες κατοίκους της η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών να διακόψει τη μετάδοση του Athens International Radio, του ξενόγλωσσου σταθμού του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.

Χωρίς να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της απόφασης και τις όποιες ευθύνες δημοτικής αρχής και αρμόδιων φορέων, θεωρούμε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ξενόγλωσσος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα.

Το δημοτικό ραδιόφωνο χρειάζεται να συμβάλλει -στο βαθμό που το κάνει εξαιτίας των προβλημάτων του- στην πλουραλιστική ενημέρωση των ελλήνων και ξένων συμπολιτών μας.

Προξενεί σίγουρα ερωτήματα το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή που συντηρείται το θολό τοπίο που για χρόνια επικρατεί σχετικά με το καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, (μια κατάσταση που βέβαια ευνοεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα), οι φορείς της πολιτείας εξαντλούν την αυστηρότητα της στο συγκεκριμένο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ανεξάρτητα με την πρόσφατη εξέλιξη, θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου οφείλει να γίνει μια δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα σημερινά προβλήματα των δημοτικών μέσων ενημέρωσης (ραδιοφωνικός σταθμός 984, internet) και την ανάγκη διαφανούς οικονομικής και δημοκρατικής διαχείρισης και ελέγχου τους.".

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη

Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν, μετά από καταγγελία, στην κατάσχεση του πομπού εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού Athens International Radio AIR 104,4 και στο κλείσιμο των εγκαταστάσεών του.

Ο AIR 104,4 είναι το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 984, εκπέμπει σε 16 γλώσσες, σε συνεργασία με κορυφαία διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και αποτελεί πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους ξενόγλωσσους πολίτες της Αθήνας και τους επισκέπτες της. Για τη νόμιμη και οριστική αδειοδότηση του σταθμού είχε κατατεθεί φάκελος στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και εκκρεμεί η σχετική απόφαση.

Τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού καταδίκασε ομόφωνα το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων.

Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αταξία στο ζήτημα της αδειοδότησης ραδιοφωνικών συχνοτήτων και την ανάγκη πληροφόρησης των κατοίκων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες θα συμμετέχουν και πολλοί ξενόγλωσσοι κάτοικοι των Αθηνών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση επαναλειτουργία του σταθμού, με νόμιμη αδειοδότησή του; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του; Πώς θα διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού;

Την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο AIR ζήτησε την Πέμπτη, μέσω του ΑΘΗΝΑ 984 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Χαρακτήρισε το κλείσιμό του ως ένα χοντροκομμένο λάθος που πρέπει να διορθωθεί αμέσως και πρόσθεσε ότι είναι ανόητο και εγκληματικό, παραμονές των εκλογών που η κυβέρνηση ζητά από τους μετανάστες να ψηφίσουν, να κλείνει ο μόνος σταθμός που τους παρέχει άρτια πληροφόρηση.

Ερώτηση βουλευτών Δημοκρατικής Αριστεράς

Πρόσφατα, οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο των εγκαταστάσεις μετάδοσης του Athens International Radio 104.4 FM (AIR), του ξενόγλωσσου προγράμματος του δημοτικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9.84, λίγες ημέρες πριν τη σχετική γνωμοδότηση του ΕΣΡ.

Ο AIR 104,4 είναι ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας που απευθύνεται αποκλειστικά στους ξενόγλωσσους συμπολίτες μας και στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης, ενημερώνοντας και ψυχαγωγώντας τους, αποτελώντας παράλληλα συνεκτικό σημείο αναφοράς για τις ξένες κοινότητες.

Το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του ΑΘΗΝΑ 9.84 έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο πρότυπο, αφού μεταδίδει από το 2004 ποιοτικά προγράμματα σε 16 γλώσσες, ενώ έχει συμφωνίες συνεργασίας αναμετάδοσης προγράμματος με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου (BBC World Service, Radio France Internationale, Deutsche Welle, China Radio International).

Ο AIR 104,4 βρέθηκε στο σημερινό αδιέξοδο καθώς επί σειρά ετών δεν ρυθμίστηκε το ζήτημα της άδειας λειτουργίας του σταθμού. Ο σταθμός υποχρεώνεται να διακόψει τις εκπομπές του μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις πρώτες εκλογές, στις οποίες θα ψηφίζουν και μετανάστες.

Με δεδομένο ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός Athens International Radio 104.4 FM προσφέρει το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης σε ξένους επισκέπτες, μετανάστες και έλληνες πολίτες με πλουραλισμό και χωρίς εμπορικές στοχεύσεις,

Θα πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα ο σταθμός, νόμιμα και μόνιμα, ώστε να μπορέσει ο AIR 104,4 και οι εργαζόμενοι σε αυτόν να συνεχίσουν το κοινωφελές έργο τους;

Την ερώτηση κατέθεσαν οι εξής βουλευτές: Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός.

Συνεδρίαση ΕΣΡ

Αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον ξενόγλωσσο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό AIR 104.4, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης διευκρίνησε οτί θα αναγγελθεί επίσημη απόφαση σε δεκαπέντε μέρες από την 21 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου