Ένα «παράξενο» δεδικασμένο δημιούργησε προ ημερών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, περί παραγραφής του δικαιώματος λήψης επιδομάτων πολυετίας.
Η απόφαση αφορούσε στην υπόθεση του Φρίντριχ Μπαρθ, Γερμανού υπήκοου, ο οποίος εργάστηκε αρχικά σε γερμανικό πανεπιστήμιο ως καθηγητής και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Αυστρία, όπου συνέχισε την εργασία του και έλαβε την αυστριακή υπηκοότητα. Όμως οι περίοδοι υπηρεσίας που ο F. Barth συμπλήρωσε στη Γερμανία δεν ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ειδικού επιδόματος αρχαιότητας το οποίο προβλέπει ο αυστριακός νόμος περί μισθολογίου κι έτσι ο ενδιαφερόμενος δεν έλαβε το εν λόγω επίδομα, λαμβάνοντας κατώτερη αμοιβή από αυτή που δικαιούταν. Παρά το ότι ο αυστριακός νόμος τροποποιήθηκε προκειμένου να συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ο Φ. Μπαρθ είχε δικαίωμα να λαμβάνει το επίδομα από το 1994, σύμφωνα με το νόμο παραγραφής που ισχύει στην Αυστρία, έχασε έξι χρόνια, με το μισθό του να αναπροσαρμόζεται από το 2000 και έπειτα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο νομιμοποίησε την απώλεια των δεδουλευμένων του, με τη χτεσινή του απόφαση που αναγνωρίζει στα κράτη - μέλη της ΕΕ το δικαίωμα «να προβλέπουν προθεσμία παραγραφής για την υποβολή των αιτήσεων περί καταβολής ειδικών επιδομάτων αρχαιότητας τα οποία δε χορηγήθηκαν σε διακινούμενο εργαζόμενο, λόγω της εφαρμογής ασύμβατης προς το κοινοτικό δίκαιο εθνικής νομοθετικής ρυθμίσεως», υπογραμμίζοντας ότι «μια τέτοια διάταξη περί παραγραφής δεν αντιβαίνει προς τις αρχές της ισοδυναμίας και της αποτελεσματικότητας».
Πηγή: www.rizospastis.gr, 17/4/10, άρθρο με τίτλο «χτυπά το δικαίωμα πολυετίας των μεταναστών»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου