Αναδημοσίευση από το σημερινό φύλλο της "Καθημερινής" του άρθρου με τίτλο: "Πολυπολιτισμική χορωδία, χέρι βοήθειας για παιδιά"
Της Ιωαννας Φωτιαδη
Μια πολύχρωμη και πολυπολιτισμική χορωδία γεννιέται τις μέρες αυτές στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία ανήκει στη ΜΚΟ Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - «Πλειάδες».
«Καλούμε τα παιδιά κάθε εθνικότητας, 6 έως 15 ετών, να προσέλθουν το Σάββατο για ακρόαση», λέει με ενθουσιασμό στην «Κ» η πρόεδρος της ΜΚΟ, κ. Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια χορωδία υψηλών προδιαγραφών με μέλη παιδιά περιθωριοποιημένα που ζουν μακριά από την πατρίδα τους, τα οποία, ωστόσο, κουβαλούν μαζί τους μια σημαντική πολιτισμική κληρονομιά». Εξ ου και η χορωδία, που σε βάθος χρόνου θα μετατραπεί σε ορχήστρα, βαφτίζεται «χορωδία της Ου-τοπίας». «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο έκφρασης για τα παιδιά αυτά». Κριτήριο επιλογής των μελών είναι «η αγάπη για τη μουσική, η αίσθηση του μη ανήκειν στην ελληνική κοινωνία, καθώς και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας». Οχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι οικογένειές τους θα υποστηριχθούν από τη ΜΚΟ. «Θα εξασφαλίσουμε στέγη σε όσους ζουν στον δρόμο και θα τους βοηθήσουμε στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων», υπογραμμίζει η κ. Κούτρα. Οι πρόβες θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, κατόπιν θα ακολουθεί γεύμα.
Το ίδιο εγχείρημα έχει πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Βενεζουέλα, όπου σήμερα λειτουργούν με αυτή τη φιλοσοφία 60 παιδικές ορχήστρες, 120 νεανικές, 30 επαγγελματικές, 120 κέντρα εκπαίδευσης, καθώς και η Simon Bolivar Youth Orchestra of Venezuela. «Τα μέλη τους προέρχονται από υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας» εξηγεί η κ. Κούτρα. «Εκτιμώ ότι σύντομα θα δούμε σημαντική πρόοδο τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο από την ορχήστρα μας». Η αισιοδοξία πηγάζει και από την εξαιρετική ομάδα, που θα αναλάβει την καλλιτεχνική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (καλλιτεχνική διεύθυνση: Νίκος Λιαλιώτης, καλλιτεχνική επιτροπή: Γιώργος Πέτρου, Νίκος Αθηναίος, Θανάσης Αποστολόπουλος, Μαίρη Ελεν Νέζη, Πάρης Μέξης, Ηλίας Σακαλάκ). «Η προσφυγιά και η ξενιτιά μπορούν να μετατραπούν σε εξέλιξη, όταν συνοδεύονται από αγάπη και παροχή τροφής, στέγης και εκπαίδευσης» αναφέρει η δρ Ματίνα Βενετιάδου, που θα διευθύνει τη χορωδία. «Ως παιδί Ελλήνων πολιτικών προσφύγων μπορώ να κατανοήσω λίγο την κατάσταση των παιδιών που μεγαλώνουν ξεριζωμένα από τον τόπο καταγωγής τους».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν το Σάββατο 17 Απριλίου στις 10 π.μ. στον «Κενό Χώρο», Αγησιλάου 77Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου