Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισημαίνει τη «δυσοσμία» του ύφους των νέων επιχειρήσεων - σκούπα (οι αποκαλούμενες "ειδικές - στοχευμένες δράσεις" της Γ.Α.Δ.Α.) που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

"Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ.Α. σχετικά με ειδικές δράσεις στο κέντρο της Αθήνας
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για παραεμπόριο, παράνομη μίσθωση κτιρίων, ναρκωτικά, πορνεία και άλλα αδικήματα.

Χθες 2/7/2010 η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής πραγματοποίησε σειρά ειδικών στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση εγκληματικών και παραβατικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών με τα παρακάτω αποτελέσματα:

Α. Παραεμπόριο:

Σε ελέγχους που ενήργησαν αστυνομικοί, σε συνεργασία με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, σε κεντρικούς δρόμους –πλατείες του κέντρου της Αθήνας ελέγχθηκαν -65- άτομα και κατασχέθηκαν συνολικά -1.522- είδη, τα οποία παραδόθηκαν στη Δημοτική Αστυνομία.

Β. Παράνομη μίσθωση κτιρίων και υγειονομικές παραβάσεις:

Παρασχέθηκε συνδρομή στον Δήμο Αθηναίων, την Δ/νση Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο κτιρίων που είχαν μετατραπεί σε ανθυγιεινές εστίες ή υπήρχαν οικονομικές παραβάσεις, ως προς το καθεστώς παραχώρησης-μίσθωσης ή τα εντός αυτών ευρισκόμενα προϊόντα. Συνολικά ελέγχθηκαν δύο (2) κτίρια και προσήχθησαν δεκαέξι (16) άτομα. Βρέθηκαν δεκαπέντε(15) κούτες που περιείχαν συνολικά εκατόν ογδόντα (180) ζεύγη υποδημάτων που δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα ανωτέρω κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν για φύλαξη στο Δήμο Αθηναίων.

Γ. Άλλα αδικήματα:

Σε έκτακτους αστυνομικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών :

· Ελέγχθηκαν : -230- άτομα, -37- οχήματα και -23- καταστήματα.

· Προσήχθησαν : -7- άτομα.

· Συνελήφθησαν : -54- άτομα (Ν. περί ναρκωτικών -5-, Ν. περί εκδιδομένων προσώπων -4- , Ν. περί αλλοδαπών -44-, ληστεία -1-).

· Κατασχέθηκαν : ηρωίνη -2,3- γραμμ., κοκαΐνη -0,3- γραμμ., κάνναβη -21- γραμμ., φαρμακευτικά δισκία -38-, ένα (1) μαχαίρι.

Σημειώνεται ότι οι ειδικές δράσεις θα συνεχιστούν σε περιοχές και χρόνο που καθορίζεται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής . "


H ΕΛ. ΑΣ. φαίνεται να διαθέτει εν προκειμένω και μαντικές ικανότητες. Δικαιολογεί την επιχείρηση στις πολυκατοικίες με όσα εκτιμά ότι ΘΑ διαπιστώσει εκ των υστέρων, ΜΕΤΑ την εισβολή της σε καταλύματα αλλοδαπών, ΜΕΤΑ τον έλεγχο προσώπων που εμφανώς ανήκουν σε διαφορετικές της ελληνικής εθνότητες, που προέρχονται από τρίτες χώρες καταγωγής (χρώμα δέρματος, φυλή). Δεν αναφέρει σε πόσους από τους 65 (σε έναν ή και στους 65;)ελεγχθέντες ανήκαν τα 1.522 πλαστά είδη που βρέθηκαν κατά τον "έλεγχο" που διενέργησαν οι αστυνομικοί. Κάτι τέτοιο -σε ύφος παρεμφερές με όσα άλλα αποτυπώνονται στις δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ.- προωθεί στη συνείδηση του αποδέκτη της πληροφορίας τη σύνδεση της μετανάστευσης με το έγλημα, ή, με άλλα λόγια, την ίδια την εγκληματοποίηση της μετανάστευσης, και αποτυπώνει -μέσα από τη σύνδεση των δυο φαινομένων- την συμβολή της δημόσια εκπεφρασμένης δράσης των Δυνάμεων Ασφαλείας στην έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού εντός της Ελληνικής κοινωνίας.
Επίσης, δεν αναφέρει αν παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη όσοι παρανόμως εκμίσθωσαν (αντί αδρού τιμήματος, ως συνήθως) τα ακίνητά τους σε εξαθλιωμένους ανθρώπους, ούτε αν μεταξύ όσων φαίνεται να παρανομούν στο κέντρο, συναντά κανείς και την Ελληνική υπηκοότητα.
Επισημαίνουμε τις ασάφειες και προτείνουμε στην ΕΛ.ΑΣ. αναδιατύπωση του σχετικού δελτίου τύπου.
Προτείνουμε στα αρμόδια Υπουργεία, αντί να παραβιάζουν καθημερινά θεμελιώδη δικαιώματα με τις πράξεις ή και τις παραλείψεις τους, αντί να σχεδιάζουν "απολύμανση"-εξυγίανση του κέντρου από τους αλλοδαπούς (εν δυνάμει ή εν τοις πράγμασι αιτούντες άσυλο στην πλειοψηφία τους, όπως φάνηκε και από την συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων) να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων κτιρίων (από τα οποία βρίθει το κέντρο της Αθήνας) προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα μας τουλάχιστον στην υποχρέωση παροχής στέγης – αξιοπρεπούς διαβίωσης στην ομάδα των αιτούντων άσυλο, αλλά και να εγγυηθούν την πρόσβασή των προσώπων αυτών στις διαδικασίες (αίτηση) ασύλου (δεν θα βρίσκονταν χωρίς "ροζ κάρτα", ούτε θα συλλαμβάνονταν αν δεν παραβιάζαμε το δικαίωμα πρόσβασής τους στις διαδικασίες ασύλου). Αν δεν μπορούν να το κάνουν, οφείλουν να προχωρήσουν σε σχετικό διάβημα προς την Ε.Ε. προκειμένου να περάσουν «βαθύτερα» στην Ευρώπη, σε χώρες που μπορούν να ανταποκριθούν στις σχετικές υποχρεώσεις τους, τουλάχιστον 50.000 αιτούντες Άσυλο. Τα αιτήματα ασύλου τους θα πρέπει να διαβιβαστούν προς εξέταση στις νέες χώρες, που μπορούν να διεκδικήσουν το χαρακτηρισμό "χώρες υποδοχής".
Θυμίζουμε ότι από τον Γενάρη του 2010, που περιμένουμε το νέο π.δ. για το Άσυλο, ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΜΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Ρωτάμε επίμονα τις αρμόδιες Αρχές ΠΟΙΟΣ και ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ αποφάσισε ότι, εν αναμονή της νέας νομοθεσίας, δεν εφαρμόζεται η υπάρχουσα. Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές... Δεν προβλέπεται πουθενά στο δικαιϊκό μας σύστημα να μην εφαρμόζεται ο νόμος επειδή προετοιμάζεται νέος! Δεν νοείται, μετά από τόσες επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες περί "αναμόρφωσης του συστήματος Ασύλου", να βρισκόμαστε στον τραγικότερο απολογισμό πρώτου εξαμήνου έτους, από τότε που θυμόμαστε τις διαδικασίες ασύλου.
Κατά τούτο δε, καλούμε τις αρμόδιες Αρχές αφενός να αντιληφθούν ότι παρανομούν συστηματικά και αφετέρου να το παραδεχθούν, να διατυπώσουν δηλαδή με ειλικρίνεια τις "αδυναμίες" μας –τουλάχιστον- στην επικείμενη απάντηση της χώρας μας στην ευρεία σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα κληθεί ν' αποφασίσει, την 1η Σεπτέμβρη, την αναστολή επιστροφής κάθε αιτούντος άσυλο στην Ελλάδα δυνάμει του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, πιθανότατα προκαλώντας με την απόφασή του την οριστική ρωγμή στον Ευρωκανονισμό που δυσχέρανε όσο τίποτα άλλο τις τύχες των προσφυγικών, ανθρώπινων ροών στην ασφαλή Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου