Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

"Σαν να μεταναστεύουν για δεύτερη φορά", επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής μετανάστες λόγω της κρίσης στην Ελλάδα

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" (18/07/10)
ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Η Βαλμπόνα, ο Αριάν και ο Γκιον ανήκουν στη μικρή μερίδα των Αλβανών μεταναστών που δεν έφυγαν από την πόλη, όπως έκαναν αρκετοί συντοπίτες τους, αδυνατώντας να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς. Εξάλλου, η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η απασχόληση του μεταναστευτικού πληθυσμού όπως και η μεταναστευτική ροή προς την Ελλάδα περιορίζονται πλέον σημαντικά.

Υπέστησαν για χρόνια ταλαιπωρία ώστε να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα, ενσωματώθηκαν στην κοινωνία, έκαναν όνειρα, ωστόσο αρκετές οικογένειες μεταναστών αναγκάζονται τώρα να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στις πατρίδες τους, βιώνοντας για δεύτερη φορά τον ξεριζωμό. Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν την πόλη για τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους δεν μπορούν να βρουν μεροκάματο, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και τα είδη πρώτης ανάγκης.



Η Βαλμπόνα Χιστούνα ήρθε από την Αλβανία στην Ελλάδα πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια. Οπως τονίζει η ίδια, τη φετινή χρονιά πολλοί μετανάστες έχασαν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης και ειδικά οι Αλβανοί μετανάστες, οι οποίοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με τις οικοδομικές εργασίες. «Ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε αδράνεια και δεν υπάρχει ζήτηση. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ήδη πολλοί μετανάστες έχουν φύγει για το καλοκαίρι και έχουν γυρίσει πίσω στην Αλβανία. Αυτό δε συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Στη Θεσσαλονίκη αυτήν την περίοδο έχουμε μείνει ελάχιστοι. Το Μάιο έφυγαν αρκετοί γιατί δεν μπορούσαν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και το ενοίκιο».

Η κ. Χιστούνα εξηγεί πως ο χειμώνας που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολος για όλους τους μετανάστες. Ολοι προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις δουλειές τους, αλλά δυστυχώς για αρκετούς τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Η ίδια τονίζει πως εκτός από αυτούς που έφυγαν για το καλοκαίρι, υπάρχουν επίσης πολλές οικογένειες που επέστρεψαν για πάντα στην Αλβανία. Οι οικογένειες αυτές έφυγαν από την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. «Σύμφωνα με στοιχεία του αλβανικού μεταναστευτικού τύπου, κάθε εβδομάδα δέκα με δεκαπέντε οικογένειες Αλβανών επιστρέφουν μόνιμα στην Αλβανία. Δεν είναι εύκολο να επιστρέφεις σε μια χώρα από την οποία λείπεις χρόνια. Τα παιδιά μας έχουν αποκτήσει ελληνική παιδεία, έχουν δεσμούς με την Ελλάδα, χώρα στην οποία μεγάλωσαν. Εχω πολλούς φίλους που επέστρεψαν στην Αλβανία και μου λένε πόσο δύσκολη είναι η προσαρμογή των παιδιών τους στην αλβανική παιδεία». Η ίδια σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστροφής στη χώρα της, αν και όπως τονίζει, πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη απόφαση. «Είναι σαν να μεταναστεύουμε για άλλη μια φορά», αναφέρει.

«Εξι μήνες άνεργος»

Ο Αριάν Τσάρα ασχολείται με υδραυλικές εργασίες και είναι ενεργό και δραστήριο μέλος του συλλόγου που έχουν δημιουργήσει οι Αλβανοί μετανάστες. Ο ίδιος εξηγεί πως η δουλειά του έχει μειωθεί δραματικά. «Στη δουλειά μας η πτώση, που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο, φτάνει στο 30%. Ξέρω ότι για όλους είναι δύσκολα. Ομως, ένας Ελληνας μπορεί πιο εύκολα να βρει μια άλλη δουλειά σε περίπτωση που απολυθεί. Για εμάς είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν έχουμε ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν και δεν έχουμε και κανένα περιουσιακό στοιχείο».

Ο φίλος του κ. Τσάρα, Γκιον Νόλι, εργάζεται ως οικοδόμος. Τους τελευταίους έξι μήνες δεν μπορεί να βρει δουλειά, ενώ η σύζυγός του καθαρίζει σκάλες, προσέχει ηλικιωμένους, σιδερώνει. Το ζευγάρι ζει στην Ελλάδα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους, όχι μόνο για εμάς. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ καλά για έναν οικοδόμο. Εχανες τη δουλειά σου και την επόμενη ημέρα έβρισκες άλλη. Ξέρω πολλούς που φεύγουν, τα πούλμαν για την Αλβανία είναι γεμάτα ανθρώπους που επιστρέφουν εκεί». Ο κ. Νόλι επισημαίνει πως ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω στην Αλβανία. Ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Γκιώνης από την άλλη, επέστρεψε στην Αλβανία έπειτα από περίπου είκοσι χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Ο κ. Γκιώνης σημειώνει πως οι λόγοι που τον έκαναν να πάρει αυτήν τη δύσκολη απόφαση ήταν καθαρά προσωπικοί. Αναπολεί τα χρόνια στην Ελλάδα, ενώ την επισκέπτεται συχνά. Ο ίδιος γνωρίζει ανθρώπους που γύρισαν πίσω στην Αλβανία εξαιτίας της κρίσης. «Δεν είναι σε εύκολη θέση αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι βέβαια σε τόσο δύσκολη κατάσταση όπως ήμασταν όλοι όταν πρωτοήρθαμε στην Ελλάδα. Εδώ στην Αλβανία έχουν γνωστούς, φίλους, έχουν κάπου να μείνουν». Για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, ο ίδιος λέει πως πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό τους. Πάντως αρκετοί έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια κάποιες οικονομίες και κατά την επιστροφή τους, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου