Αναδημοσίευση από την "Καθημερινή" της 1ης Ιουλίου 2010 του άρθρου με τίτλο "Η σκιά της αδικίας"
Του Nικου Kωνστανταρα
Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα τα Χριστούγεννα του 2008 σφράγισε τον ενάμισι χρόνο που πέρασε. Με τη χθεσινή εισαγγελική πρόταση να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο υπάρχει κίνδυνος το βιτριόλι που έκαψε τη γενναία συνδικαλίστρια να σημαδέψει ολόκληρη τη δύσκολη εποχή μας: οι παραμορφωτικές πληγές της και η ατιμωρησία των υπευθύνων θα πέφτουν σαν σκιά πάνω σε μια κοινωνία που θα δοκιμαστεί σκληρά τα επόμενα χρόνια.
Η Κούνεβα πλήρωσε πολύ ακριβά το θάρρος της να μιλήσει για τους ανθρώπους στο κατώτερο σκαλί της εργασίας - τους ωρομίσθιους καθαριστές (μετανάστες και Ελληνες)· αν η εισαγγελική πρόταση γίνει αποδεκτή, οι επίδοξοι δολοφόνοι θα βρουν συνεργούς τη χρόνια ολιγωρία και τις ελλείψεις των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια σημαντική υπόθεση οδηγείται σε τέλμα. Ούτε έχει τις πολιτικές και πολυεθνικές προεκτάσεις άλλων σκανδάλων - τα οποία πρώτα «συγκλόνισαν το πανελλήνιο» και μετά από ατέρμονες συζητήσεις, καταγγελίες και τηλεοπτικές ανοησίες, ξεχάστηκαν και τέθηκαν στο αρχείο.
Μπορεί να φαίνεται μια απλή, προσωπική υπόθεση, αλλά η επίθεση εναντίον της Κούνεβα έχει μεγαλύτερη σημασία, επειδή δείχνει πόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ως μετανάστης στη Σουηδία είχε κάνει την ίδια δουλειά με την Κούνεβα, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε προσωπικά για την εξιχνίαση της υπόθεσης, δεν μπορούμε να δεχτούμε το αδιέξοδο. Η μόνη λύση είναι να ενταθούν οι έρευνες, να καλυφθούν τα κενά των πρώτων εβδομάδων (όταν δεν έγινε καμία ουσιαστική έρευνα) και ο φάκελος να παραμείνει ανοικτός μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.
Οταν η νέα φτώχεια εξαπλωθεί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητούν δουλειές στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη εργασία. Οι νόμιμοι εργοδότες θα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υψηλότερους φόρους και λιγότερα έσοδα· θα αναγκάζονται να απολύουν εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων θα οδηγηθούν στην παράνομη εργασία και την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό, η απόδοση δικαιοσύνης στην περίπτωση της Κούνεβα δεν είναι μόνο θέμα αναγκαίας ηθικής και προσωπικής δικαίωσης, αλλά και σημαντικότατο μήνυμα ότι η χώρα αυτή δεν θα αφήσει τους κατοίκους της στο έλεος της βίας και της ασυδοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου