Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Αδυναμία εφαρμογής του Δουβλίνο ΙΙ και τεράστιες αποκλίσεις στα στάνταρντς προστασίας των προσφύγων παραδέχεται ο βέλγος πρόεδρος Ε.Ε.

Τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας της ΕΕ στα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου περιέγραψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (European Council on Refugees and Exiles) o Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Melchior Wathelet. Στην κορυφή της ατζέντας του προεδρεύοντος από την 1η Ιουλίου Βελγίου είναι η εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου των κρατών-μελών της ΕΕ και η αποτελεσματική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην Ευρώπη. «Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς», σημείωσε με έμφαση ο Wathelet, καλώντας, μεταξύ άλλων, και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) να συμβάλουν με την τεχνογνωσία τους προς αυτή την κατεύθυνση.



«Πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης των νομικών διαδικασιών στον τομέα του ασύλου και της εγκαθίδρυσης μιας πραγματικά κοινής ζώνης Σένγκεν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, αν και ανήκουν όλα στη ζώνη Σένγκεν», επισήμανε ο Βέλγος υπουργός. «Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την αδυναμία εφαρμογής των υφιστάμενων ρυθμίσεων, όπως ο Κανονισμός του Δουβλίνου, οδηγεί σε αμοιβαία καχυποψία. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν εμπιστεύονται το ένα το άλλο, φοβούνται να συζητήσουν και να προχωρήσουν σε εναρμόνιση των πρακτικών τους», κατέληξε.

Αναφορικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους σημείωσε πως η βελγική προεδρία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις καλές πρακτικές των κρατών-μελών με στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών, δίνοντας και εδώ έμφαση στην εναρμόνιση των διαδικασιών με οδηγό τις χώρες με τα υψηλότερα στάνταρντς προστασίας.

(Πηγή: ecre.org)
Αναδημοσίευση από www.diavatirio.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου