Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΥΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πηγή: kathimerini.gr (16/06/10)
Συνέντευξη Τύπου Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες με υφ. Σπ. Βούγια και εκπρόσωπο υφ. Φ. Γεννηματά για τα προβλήματα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η 20ή Ιουνίου και με αφορμή την επέτειο η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, παρά τις προαναγγελίες του υπ. Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία πολιτικής ασύλου στη χώρα. Μια πολιτική που είναι απαραίτητη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον το σημαντικότερο πέρασμα μεταναστών και προσφύγων για την Ε.Ε. Από εδώ εισέρχεται το 88% των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών και των προσφύγων. Έως πρόσφατα το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (περίπου το 80%) κατάφερνε να διοχετευθεί σε άλλα κράτη-μέλη. Όμως, η αυστηρή πολιτική κλειστών εξόδων προς Ε.Ε. που έχει εφαρμόσει το υπ. Προστασίας του Πολίτη και η ταυτόχρονη συνεχής αναβολή της εφαρμογής του προαναγγελθέντος προγράμματος διαχείρισης αυτών των ομάδων, έχει ως αποτέλεσμα να επωάζεται ανθρωπιστική κρίση εντός της Ελλάδας.




Γι' αυτό και ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε επανειλημμένως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την ανάγκη να ψηφισθεί το συντομότερο το νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο και συγχρόνως να προετοιμασθεί από τώρα η πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων (κυρίως Προστασίας του Πολίτη και Υγείας) ώστε με την ψήφιση του νόμου να ληφθούν άμεσα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να τεθεί ο νόμος σε εφαρμογή. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προετοιμασία εξειδικευμένου προσωπικού που θα επανδρώσει τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, γιατροί κ.ά.), την ενίσχυση των υπαρχόντων δομών φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων (ανήλικοι, ασθενείς, θύματα διακίνησης και θύματα βασανιστηρίων) και τη δημιουργία νέων δομών για οικογένειες, γυναίκες κ.ά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος, «η κατάσταση για τον πρόσφυγα παραμένει η ίδια όπως και πριν. Δεν έχει αλλάξει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιδεινωθεί. Γι' αυτό θα είμαστε ανήσυχοι μέχρι να γίνουν πράξη οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί». Γι' αυτό, όπως εξήγησε, «παραμένει ενεργή η οδηγία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ του περασμένου Δεκεμβρίου, με την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να μην επιστρέφουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο, διότι δεν πληρούνται στην Ελλάδα οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλειά τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Αλέκος Αναστασίου, διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα αρνείται να θέσει σε εφαρμογή άρθρο του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ, σύμφωνα με το οποίο όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι ένα κράτος-μέλος δεν εφαρμόζει τις κοινοτικές οδηγίες για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων, μπορεί να ζητήσει από τα κράτη-μέλη να αναστείλουν τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στο κράτος αυτό. Αντί η Ελλάδα να θέσει σε ισχύ το άρθρο, που θα μειώσει τον αριθμό αιτούντων άσυλο που απομένουν μέσα στη χώρα, δέχεται πίσω όλους όσοι επιστρέφονται.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας, δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφισθεί το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει, όπως σχολιάσθηκε, ότι εάν το φετινό καλοκαίρι αποδειχθεί δύσκολο εξαιτίας μεγάλων εισροών μεταναστών και προσφύγων, η χώρα για άλλη μία φορά θα είναι απροετοίμαστη και αδύναμη να διαχειρισθεί το ζήτημα. Το μόνο που αναμένεται να μας σώσει είναι η οικονομική κρίση που έχει αποθαρρύνει την έλευση ανθρώπων από τρίτες χώρες.

Άλλη σοβαρή εκκρεμότητα για την οποία δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση είναι η συγκρότηση των Επιτροπών που θα διαχειρισθούν τις 45.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο που εκκρεμούν εδώ και περίπου επτά χρόνια. Οι ίδιες θα διαχειρισθούν και τις αιτήσεις που έχουν μπλοκαρισθεί εξαιτίας του περσινού προεδρικού διατάγματος του πρώην υφ. Κ. Μαρκογιαννάκη, το οποίο καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση χωρίς όμως να έχει αντικατασταθεί.

Αιτιολογικό για τη μη άμεση συγκρότηση των Επιτροπών, των οποίων τα μέλη θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και θα εργάζονται καθημερινά, είναι η έλλειψη κονδυλίων. Όμως, όπως σχολιάσθηκε, πρόσφατα εγκρίθηκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο αποφασίσθηκε να εξοικονομούνται αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την απασχόληση ειδικών φρουρών.

Η αύξηση των δομών φιλοξενίας για ευάλωτες ομάδες (ιδιαίτερα οικογένειες) και η καθυστέρηση έναρξης των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, που προβλέπει την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας, ήταν τα δυο θέματα για τα οποία ερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της υφ. Υγείας, Φώφης Γεννηματά, Βασίλης Χρονόπουλος. Ο κ. Χρονόπουλος μίλησε για ανάγκη «αλλαγής του διαχειριστικού συστήματος». Σε ό,τι αφορά την αδυναμία του υπ. Υγείας να αξιοποιήσει τα περίπου πέντε εκατ. ευρώ από τα επείγοντα μέτρα που είχαν δοθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και τα οποία τελικά επιστράφηκαν, ο κ. Χρονόπουλος είπε ότι στην πραγματικότητα «χάθηκε μικρό ποσό» και απέδωσε την απώλεια σε προβλήματα που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου