Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η πρώτη αερομεταφορά με ανθρωπιστική βοήθεια για 15.000 ανθρώπους καταφτάνει στο Ος

UNCHR: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας:
Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) - www.unhcr.org (Αγγλικά)

Το πρωί (τοπική ώρα) της 20ης Ιουνίου, έφτασε στην πόλη Ος του Κιργιστάν, το πρώτο αεροπλάνο με σκηνές και είδη αρωγής της Υ.Α. (εκτός ειδών διατροφής). Μία δεύτερη πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Πρόκειται για τις δύο πρώτες πτήσεις της Υ.Α. που φτάνουν στο Ος από τότε που ξέσπασε η κρίση. Μεταφέρουν 80 τόνους βοήθειας για σχεδόν 15.000 ανθρώπους. Διακόσιοι σαράντα τόνοι βοήθειας για πρόσφυγες έχουν ήδη διατεθεί στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.

Τις πτήσεις υποδέχθηκε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία αποθηκεύει και διανέμει τη βοήθεια με τη στήριξη εταίρων της Υ.Α. Η Υ.Α. έχει ήδη διαθέσει στους εταίρους της στην περιοχή του Ος οχήματα και εξοπλισμό για να εκτιμήσουν την κατάσταση των εσωτερικά εκτοπισμένων, κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17 Ιουνίου. Επιπλέον, η Υ.Α. έχει διαθέσει είδη αρωγής από τα αποθέματά της.

Η Υ.Α. θα συστήσει επιχειρήσεις στις περιοχές του Ος και του Τζαλάλ-Αμπάντ, μόλις διασφαλιστούν κάποιες βασικές εγγυήσεις ασφάλειας και άλλες σχετικές άδειες. Μια αποστολή ασφαλείας του ΟΗΕ ταξίδεψε σήμερα (20 Ιουνίου) στην πόλη Τζαλάλ-Αμπάντ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση εκεί. Μια άλλη ομάδα θα φτάσει αύριο (21 Ιουνίου) στο αεροδρόμιο του Ος για να προετοιμάσει εκεί μια βάση επιμελητείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου