Το 2001 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης, που αφορά στο νομικό καθεστώς των προσφύγων, ανακήρυξε την 20η Ιουνίου “Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων”. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση σχετικά με την ιδιότητα του πρόσφυγα καθώς και η ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει αυτή η ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας.
Το στοιχείο που οδηγεί έναν πρόσφυγα να εγκαταλείψει την πατρίδα του, είναι αυτό του φόβου δίωξης. Ο πρόσφυγας δεν αναζητά μια καλύτερη ζωή κάπου αλλού. Ο πρόσφυγας αναγκάζεται από ειδικές συνθήκες (πόλεμος, πολιτική, θρησκευτική ή κοινωνική δίωξη) να ξεριζωθεί από τον τόπο του για να σώσει τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα.. Γι’ αυτό και το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει τρόπους για την υποδοχή και την μεταχείριση των προσφύγων και ορίζει πως τα δικαιώματα που τους παρέχονται είναι ίδια με αυτά που δικαιούνται οι πολίτες του κράτους υποδοχής.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αφού ο τρόπος που χειρίζεται το ζήτημα των προσφύγων δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα σημεία εισόδου δεν υπάρχουν κέντρα υποδοχής αλλά χώροι σαν κελιά, που μέσα στοιβάζονται δεκάδες άνθρωποι χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Η διαδικασία αίτησης κατά μέσο όρο διαρκεί 5-6 χρόνια, ενώ 55.000 αιτήσεις για άσυλο βρίσκονται σε αναμονή και οι Επιτροπές Ασύλου τον τελευταίο χρόνο ουσιαστικά δεν λειτουργούν. Κατάλληλος μεταφραστής σπανίως υπάρχει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ άσυλο στην πράξη δεν υπάρχει, αφού το 2009, σε 15.928 αιτήσεις, το πήραν τελικά μόνο 36 άτομα! Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν τα κατάφεραν δεν υπάρχει πρόβλεψη από την πολιτεία, αλλά αφήνονται να ζουν εγκλωβισμένοι, χωρίς χαρτιά, χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν νόμιμα και χωρίς να μπορούν να φύγουν για κάποια άλλη χώρα.
Στην Ελλάδα, πολύ συχνά οι πρόσφυγες ονομάζονται απαξιωτικά «λαθρομετανάστες». Αυτό γίνεται σκόπιμα από την πολιτεία, ώστε να στραφεί η ελληνική κοινωνία αδιακρίτως ενάντια σε κάθε ξένο που περνάει τα σύνορα. Η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν τους πρόσφυγες μακριά από την πατρίδα τους και τους θεωρεί ως μια ομάδα αλλοδαπών, που επιβαρύνει τη χώρα. Για το λόγο αυτό σιωπά βλέποντας να καταπατώνται τα δικαιώματά τους και δεν πιέζει για να δοθούν λύσεις στο τόσο ιδιαίτερο ζήτημα της υποδοχής και της παροχής ασύλου.
Φέτος, για πρώτη φορά, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, με τη συμπαράσταση πολλών οργανώσεων, διοργανώνει αυτή τη “γιορτή” αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι να έρθει σε επαφή η ελληνική κοινωνία με το ζήτημα των προσφύγων, να γνωρίσει τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους, να κατανοήσει τα προβλήματα και τις ανάγκες της ιδιαίτερης αυτής κοινωνικής ομάδας, και τέλος, να ριζωθεί μια και καλή στη συνείδηση όλων ότι:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΧΙ «ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»! ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου