Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σοβαρή ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στη Λιβύη

www.unhcr.gr

Λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Λιβύη, αυξάνεται η ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους αμάχους και ιδιαίτερα για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, καθώς πολλοί μπορεί να πέσουν θύματα αυτής της βίας.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πρόσβαση στην προσφυγική κοινότητα. Τους τελευταίους μήνες προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε το θέμα της παρουσίας μας στη Λιβύη, και αυτό έχει δυσκολέψει τη δουλειά μας.


Ορισμένες καταγγελίες που λαμβάνουμε από τρίτους είναι πολύ ανησυχητικές. Ένας δημοσιογράφος μάς μετέφερε πληροφορίες από Σομαλούς στην Τρίπολη, οι οποίοι λένε ότι τους κυνηγούν επειδή τους υποπτεύονται ως μισθοφόρους. Όπως είπε, νιώθουν παγιδευμένοι και φοβούνται να βγουν, παρόλο που στο σπίτι έχουν ελάχιστα ή και καθόλου τρόφιμα.



Πριν από τις πρόσφατες ταραχές, η Ύπατη Αρμοστεία είχε καταγράψει πάνω από 8.000 πρόσφυγες στη Λιβύη, καθώς και 3.000 αιτούντες άσυλο των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Προέρχονται κυρίως από Παλαιστίνη, Σουδάν, Ιράκ, Ερυθραία, Σομαλία και Τσαντ.



Ζητάμε από όλες τς χώρες να αναγνωρίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες όλων όσων φεύγουν επειδή γίνονται στόχος βίας, απειλών και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη.



Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

(Ιταλία), Λάουρα Μπολντρίνι, κιν. +39 33 55 403 194

(Γενεύη), Σιμπέλα Βίλκες, κιν. +41 79 557 91 38



Τομέας Ενημέρωσης
Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα
Tel. 210 6756801, Fax. 210 6756800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου