Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Από το Υπουργείο Πολιτισμού η πρώτη επιχορήγηση που λαμβάνουν οι Πλειάδες

Yποδεχόμαστε την πρώτη επιχορήγηση, ύψους 15.000 Ευρώ, που λαμβάνει η Δράση μας.
Έρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια δύσκολη για εμάς περίοδο, αφού, από την ίδρυσή μας έως σήμερα, οι δωρεές προς την οργάνωση δεν έχουν ξεπεράσει τις 5.000 Ευρώ.
Καμία άλλη δομή της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - "Πλειάδες" (νομικό, ιατρικό, εκπαιδευτικό τμήμα και τμήματα φυλακών και ψυχοκοινωνικής στήριξης) δεν έχει υποστηριχθεί χρηματικά, πλην της Χορωδίας μας, που έχει το φθινόπωρο του 2010 λάβει ως δωρεά 3.000 Ευρώ από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Πύρνα".
Αφενός μας τιμά η εμπιστοσύνη του Υπουργείου, αφετέρου το εγχείρημα "Χορωδία της Ουτοπίας", ίσως το πιο φιλόδοξο Art VS Racism Project που είδε ποτέ η χώρα μας, κινδυνεύει λόγω του πολυδάπανου της λειτουργίας του και της -στην κυριολεξία- εξάντλησης των οικονομικών αποθεμάτων ημών των μελών, που πιστέψαμε σε αυτό και το υποστηρίζουμε "με νύχια και με δόντια", εδώ κι ένα χρόνο που οργανώνεται και λειτουργεί. Αν αμοίβονταν όλοι όσοι εθελοντικά συμμετέχουν στο "ουτοπικό" πολιτιστικό μας εγχείρημα, το κόστος του θα ξεπερνούσε, την χρονιά που πέρασε, τις 200.000 Ευρώ. Τα στοιχειώδη έξοδα λειτουργίας του προγράμματος, ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό της επιχορήγησης που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που "μας μουδιάζει". Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουμε δυναμικά. Η "νέα κατάσταση" της οργάνωσής μας, ως "επιχορηγηθείσας", σε συνδυασμό με την βαθιά πεποίθηση όλων μας ότι οι ενέργειες των φορέων της κοινωνίας των πολιτών οφείλουν να είναι διαφανείς, μας οδήγεί στην απόφαση να δημιουργήσουμε έναν τομέα στην ιστοσελίδα μας, όπου θα αναρτώνται τα οικονομικά της οργάνωσης.
Ονειρευόμαστε, όμως, μια Δράση που θα υποστηρίζεται αμιγώς από τα μέλη της, έναν χώρο που θα διαφυλάξει απαρέγκλιτα την ανεξαρτησία του από κέντρα εξουσίας -με τα οποία, άλλωστε, συχνά αναγκάζεται να συγκρουσθεί ή, έστω, να μην είναι ιδιαίτερα "ευχάριστη".
Για να το καταφέρουμε αυτό, θέλουμε τη συμμετοχή σας. Ως εθελοντών, ως ενεργών μελών, ως συμμετεχόντων στις προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση.
Ανακοινώνουμε σήμερα ότι με απόφαση του Δ.Σ. των "Πλειάδων" μειώσαμε το ποσό της εγγραφής μέλους σε 30 Ευρώ ετησίως (10 Ευρώ για άνέργους και φοιτητές), αναγνωρίζοντας ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το ποσόν των 50 Ευρώ είναι δύσκολο να το διαθέσει κανείς, όσο και αν θα ήθελε να υποστηρίξει τις δράσεις μας, παρ' ότι ολόκληρο το ποσό της εισφοράς ή της δωρεάς εκπίπτει φορολογικά.

Ακολουθούν στοιχεία σχετικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν:

Με 547.800 ευρώ επιχορηγούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού φορείς στον τομέα της μουσικής. Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του μητρώου πολιτιστικών φορέων για τον τομέα της μουσικής όπου και υποβλήθηκαν συνολικά 71 αιτήματα από 45 φορείς, ενώ τελικά εγκρίθηκαν 29 από αυτά.

Ανάμεσα στους φορείς που επιχορηγούνται είναι: η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης - Μαίρη Κωνσταντινίδου, η Όπερα Δωματίου Αθηνών, ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Νομού Κιλκίς και ο Σύλλογος Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος.

Όπως και στους άλλους τομείς, η ομάδα εργασίας συνεργάστηκε με τη διεύθυνση μουσικής του υπουργείου. Για την αξιολόγηση των αιτημάτων, η ομάδα εργασίας κινήθηκε με βάση τις προτεραιότητες που έθεσε το ΥΠΠΟΤ, εξειδικεύοντάς τες ως εξής: αντιμετωπίστηκαν θετικά α) οι δράσεις που δημιουργούν υποδομές για το μέλλον και έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε μόνιμους θεσμούς, β) οι προτάσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, γ) οι προτάσεις που αφορούν σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δ) τα αιτήματα φορέων για δράσεις σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και τα αιτήματα για εκδηλώσεις που τοποθετούνται χρονικά πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, ε) οι διοργανώσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και του τουρισμού γενικότερα, στ) τα αιτήματα που αφορούν στη διεθνή προβολή της χώρας είτε πρόκειται για εκδηλώσεις/ συμπαραγωγές στην Ελλάδα με τη συνεργασία ξένων φορέων είτε για αποστολή ελληνικών φορέων στο εξωτερικό, ζ) οι δράσεις που προέρχονται από νέους δημιουργούς που χρειάζονται ενίσχυση για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να επιβιώσουν στην ελεύθερη αγορά, εφόσον πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις μιας ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής πρότασης και η)οι καινοτόμες προτάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διάδοση κάθε είδους και μορφής της λυρικής τέχνης.

Αναλυτικά οι φορείς και οι δράσεις που χρηματοδοτούνται είναι οι εξής:

-ΑΝΑΞ – Πολιτιστικές παραγωγές για την «Ηχογράφηση έργων για ορχήστρα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών» με 15.000 ευρώ

-Αρχείο Ελληνικής Μουσικής για τη «Διοργάνωση μουσικολογικών αποστολών και καταγραφών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έκδοση δίσκων από ανέκδοτα έργα του αρχείου του φορέα και βιβλίων σχετικών με τη μουσική παράδοση με παρτιτούρες των τραγουδιών» με 30.000 ευρώ

-Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum για τον «Διεθνή διαγωνισμός grand prix ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ στο πιάνο» με 100.000 ευρώ.

-Ελληνική Αναπτυξιακή Αλληλεγγύη για το Πιλοτικό πρόγραμμα "Ερεθίσματα για Νέους Ορίζοντες" στις περιοχές Δωδεκανήσου - Σαμοθράκης – Σποράδων με 15.000 ευρώ.

-Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία για «Συναυλίες - Παρουσιάσεις Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» με 25.000 ευρώ και για τον

Eντοπισμός - Συλλογή - Μουσική επεξεργασία έργων του Βυζαντινού Μαΐστορος Ιωάννη Κουκουζέλη από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με 25.000 ευρώ.

-Ελληνικός Σύνδεσμος Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής για τις «Μέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής» με 3.000 ευρώ.

-Έναστρος για το 5ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας με 20.000 ευρώ.

Ένωση Ελλήνων Μουσουργών για την «Έκδοση του διμηνιαίου περιοδικού της Ένωσης» με 5.000 ευρώ και για την «Διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων με διαλέξεις και συναυλίες» με 35.000 ευρώ.

-Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Νομού Αργολίδας για τα «Μουσικά ταξίδια» με 9.000 ευρώ.

-Κοινωφελές Ίδρυμα "Περσεύς Αθηναίος" για τη «Δημιουργία portal-πύλης πολιτιστικού αγαθού ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού: ψηφιοποίηση πολιτιστικού αγαθού και ηλεκτρονικοί κατάλογοι βιβλιοθηκών» με 50.000 ευρώ.

-Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης - Μαίρη Κωνσταντινίδου για τη «Συμμετοχή της Χορωδίας στο Φεστιβάλ Όπερας Mascagni στην Ιταλία» με 3.350 ευρώ και για τη «Συναυλία της Χορωδίας σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης» με 1.650 ευρώ.

-Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τη «“Χορωδία της Ουτοπίας”»: Μια χορωδία υψηλών προδιαγραφών που αποτελείται από παιδιά διαφόρων πολιτισμών που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στη χώρα μας και την εκπαίδευση των οποίων έχουν αναλάβει καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας» με 15.000 ευρώ

-Όπερα Δωματίου Αθηνών για την παρουσίαση των έργων «Η κούκλα της Νυρεμβέργης» και «Η κυρία του Μόντε Κάρλο» με 15.000 ευρώ.

-Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου για το «10ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου» με 20.000 ευρώ.

-Πολιτιστική Δράση - ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας) για την «Ανάπτυξη συστήματος προβολής μουσικών βίντεο ελληνικής μουσικής σε χώρους εστίασης, διασκέδασης, αλυσίδες καταστημάτων, τράπεζες, σταθμούς, λιμάνια κλπ. και σε συνεργασία με ξένη εταιρεία που ειδικεύεται σε ανάλογες δράσεις» με 18.000 ευρώ.

-Πολιτιστική Δράση - ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας) για την «Ανάπτυξη καταλόγου διανομής με παρακαταθήκες και ίδιες παραγωγές έργων» με 10.000 ευρώ.

-Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος Νομού Κιλκίς για το 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κιλκίς με 4.800 ευρώ.

-Στέγη Ελληνικών Χορωδιών για το «Συνέδριο Θρησκευτικής Μουσικής των Χωρών της Μεσογείου» με 30.000 ευρώ

-Σύλλογος Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος για το «5ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών» με 20.000 ευρώ.

-Σύλλογος Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη για την «Ηχογράφηση έργων συμφωνικής μουσικής του Έλληνα Συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη» με 10.000 ευρώ.

-Σύλλογος Χορωδιακής Ελληνικής Παραδοσιακής και Κλασικής Μουσικής για τη «Συμμετοχή στην 28η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς και σε άλλα διεθνή και τοπικά φεστιβάλ καθώς και διοργάνωση συναυλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς» με

15.000 ευρώ.

-Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας "Ιάκωβος Ναυπλιώτης" για τη «Διοργάνωση διημέρου βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής» με 6.000 ευρώ.

-«ΤΕΧΝΗ» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία για τον «Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Βιολοντσέλου 2010» με 7.000 ευρώ.

-Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος για τη «Διοργάνωση συναυλιών και επετειακών εκδηλώσεων για τα 160 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής» με 10.000 ευρώ.

-ΦΟΡΜΙΓΞ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την ανάπτυξη των τεχνών για το «11ο Φεστιβάλ Μουσικής στη Ρόδο σε συνεργασία με το Ιδρυμα Jehundi Menuhin και το πρόγραμμα Live Music Now του Μονάχου» με 10.000 ευρώ.

-Χορωδία Πρέβεζας "Η Αρμονία" για το «28ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας - 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής» με 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου