Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Ανοιχτά σύνορα για όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη ζητά η Ύπατη Αρμοστεία

UNHCR: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γενεύη – Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει τις θετικές ενδείξεις που έλαβε από την Τυνησία και την Αίγυπτο ότι θα διατηρήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη λόγω της βίας. Δεδομένων των συνεχιζόμενων καταγγελιών για βία και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, είναι πολύ σημαντικό όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα να μπορέσουν να βρουν ασφάλεια.

Σε συνέχεια αιτήματος από την κυβέρνηση της Τυνησίας, μέλη προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της συνοριογραμμής Ρας Ατζίρ με τη Λιβύη, όπου συνεργάζονται με τον Ερυθρό Σταυρό της Τυνησίας και τις κυβερνητικές αρχές. Θα παρακολουθούν την κατάσταση και θα εντοπίζουν ευάλωτα άτομα που χρειάζονται άμεση βοήθεια – όπως παιδιά χωρίς τους γονείς τους, γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένους. Μια ακόμα ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας επρόκειτο να φτάσει στην Τυνησία την Τετάρτη (23/2).

Όπως μας ενημερώνει το προσωπικό μας στα σύνορα Τυνησίας – Λιβύης, υπάρχει από την Τρίτη (22/2) σταθερή ροή ανθρώπων. Οι περισσότερες αφίξεις είναι από Τυνήσιους που εργάζονταν στη Λιβύη. Άλλες εθνικότητες είναι Λίβυοι, Τούρκοι, Μαροκινοί και υπήκοοι χωρών της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Αφρικής.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι μένουν σε τοπικά ξενοδοχεία, σε καταφύγια ή φιλοξενούνται από οικογένειες ντόπιων. Το Υπουργείο Άμυνας έχει βρει περιοχή για τη δημιουργία προσωρινού καταυλισμού σε περίπτωση μεγάλης εισροής. Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεργαστεί στενά με τις αρχές ώστε να στηθεί αυτός ο καταυλισμός. Επιπλέον, αεροσκάφος της Ύπατης Αρμοστείας με σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. για μέχρι 10.000 ανθρώπους. πρόκειται να φτάσει στην Τυνησία αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, email: nanou@unhcr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου