Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Πακτωλός χαμένων κονδυλίων

Αναδημοσίευση άρθρου της Ελευθεροτυπίας (Κυριακή 20/02/2011)
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Για υγειονομική «βόμβα» μίλησε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος αναφερόμενος στους μετανάστες του κτιρίου της Υπατίας. Δυστυχώς, όμως, αλλού είναι η «βόμβα»: εδώ και χρόνια χάνουμε εκατομμύρια ευρώ που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να βελτιώσουμε το «αχούρι» της μεταναστευτικής πολιτικής!

Για την απώλεια ευθύνεται η ολιγωρία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της τωρινής, που πλέον πασχίζει να μη χάσει από τα ταμεία της και το φετινό κονδύλι που είναι δεσμευμένο σε τραπεζικό λογαριασμό...

Στο παρά πέντε στελέχη του υπουργείου Υγείας σπεύδουν να σώσουν δέκα εκατομμυρία ευρώ, αφού μέχρι τώρα το υπουργείο δεν είχε αποφασίσει πού, πώς και για ποιο σκοπό θα διανείμει τα χρήματα! Πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση στο πλαίσιο των «Επειγόντων μέτρων» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο η χώρα μας βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την εκταμίευση των χρημάτων. Η διαφορά όμως είναι ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις προγραμμάτων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Στέλεχος του υπουργείου της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως πάντα αυτή η διαδικασία -των απευθείας αναθέσεων- ακολουθείται για τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις και πως γι' αυτό είναι σύμφωνη και η Κομισιόν.

Κι όλα αυτά την ώρα που η αποκάλυψη της «Ε» της περασμένης Δευτέρας για το «θολό» τοπίο στις ΜΚΟ προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Ιωάννη Σακελάκου.

Με ποιο κριτήριο θα διανεμηθούν αυτά τα χρήματα; Επί της ουσίας, άγνωστο ακόμη. Το υπουργείο διαρρέει πως θέλει να δώσει βαρύτητα στα κέντρα υποδοχής και κράτησης των μεταναστών σε Εβρο, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, βόρειο Αιγαίο και Αθήνα. Ενδιαφέρον έχει ότι μέχρι τώρα ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα προσφύγων δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα δράσεων του υπουργείου.

Φαίνεται όμως ότι ανάλογη τακτική ακολουθεί η χώρα μας και με τις τακτικές χρηματοδοτήσεις. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο και έχει αναλάβει την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους.

Ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του 2011, ο αριθμός όσων θα δηλώσουν πως θέλουν να γυρίσουν πίσω θα ξεπεράσει τους 5.000 -ήδη στην ουρά βρίσκονται 2.000 άνθρωποι- το υπουργείο κωλυσιεργεί τόσο ώστε το όνειρο της επιστροφής να καταλήγει σε διαρκή και άστεγο εγκλωβισμό σε πάρκα, πλατείες και εγκαταλελειμμένα σπίτια!

Παρά την επιτυχημένη πρώτη εφαρμογή του προγράμματος για το διάστημα Ιούνιος-Δεκέμβριος 2010, φαίνεται ότι οι διαδικασίες πάγωσαν. Να επισημάνουμε πως η τακτική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ελλάδα κάθε χρόνο ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, η χρηματοδότηση γίνεται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

«Ψάχνω να βρω τον γραφειοκράτη που βάζει συνεχώς εμπόδια. Επιτέλους, ας αντιληφθούν ότι χρειάζονται πιο ταχείς ρυθμοί. Ελπίζαμε ότι θα είχαν μάθει από το προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά κάναμε λάθος» εκτιμά ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος του ΙΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) Δανιήλ Εσδράς.

Αν και ο ΙΟΜ είναι ο μόνος φορέας διεθνώς που μπορεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιμένουν η ανάθεση να γίνεται με τη μέθοδο του ανοιχτού διαγωνισμού! Κι εδώ είναι το τραγελαφικό: όπου υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς προχωράμε σε απευθείας αναθέσεις και όπου υπάρχει ένας κάνουμε ανοιχτό διαγωνισμό!

Για το 2011 έγινε πρόσφατα προκήρυξη διαγωνισμού για την επιστροφή άλλων 500 ατόμων: «Θα πρέπει να καταθέσουμε την πρόταση, να περιμένουμε ένα μήνα, να εγκριθεί άγονος ο διαγωνισμός, μετά να γίνει νέα προκήρυξη, να εγκριθεί και μετά να συνεχίσουμε...», επισημαίνει ο Δ. Εσδράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου