Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ "ΠΛΕΙΑΔΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δκαιώματα – «Πλειάδες» εκφράζειτην ανησυχία της για την μέχρι σήμερα υπολειτουργία των αντανακλαστικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Αραβικής Ένωσης σε σχέση με τα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στη Λιβύη, τα οποία θα μπορούσαν και επισήμως να διαγνωσθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εφόσον αποστέλλονταν άμεσα ερευνητές στη Λιβύη με σκοπό τη διάγνωση των αιτίων που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες διαδηλωτές (το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δύναται να παραπέμπει στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εγκλήματα τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ενέπιπταν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου).
Θεωρόντας ιδιαίτερα σημαντική –αλλά και κρίσιμη- την διαμαρτυρία για την μη ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της διεθνούς κοινότητας, όπως περιγράφηκε στα δελτία τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, θεωρούμε επιβεβλημένο να υποστηρίξουμε έμπρακτα τα αιτήματα της Δ.Α. προσκαλώντας την κοινωνία των πολιτών σε αποστολή των σκέψεων και προτάσεών τους ως εναλλακτική μορφή διαμαρτυρίας στο e-mail hellenicaction@gmail.com, έως το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και ώρα 1μ.μ. Θα ακολουθήσει όπτικοακουστική υποστήριξη των πιο "δυνατών" μηνυμάτων (σχετικό βίντεο θα μπει στο διαδίκτυο μέσω του webTV μας, του PleiadesTV), ενώ το σύνολο των μηνυμάτων θα κατατεθεί στην Πρεσβεία της Λιβύης.
Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι το να κηρυχθεί μια ημέρα πανευρωπαϊκής αποχής κατανάλωσης πετρελαίου, σοβαρός προμηθευτής του οποίου στην Ευρώπη είναι η Λιβύη (εξ ου κι εκτοξεύθηκε στα ύψη το πετρέλαιο τις μέρες αυτές).

Παράλληλα σε όσα έχουν ήδη αιτηθεί Διεθνείς ΜΚΟ, η Ελληνική Δράση «Πλειάδες» και όσοι φορείς και πολίτες συνταχθούν μαζί μας, θα προσθέσουμε μεταξύ των κρίσιμων αιτημάτων την εγκατάσταση του νέου κύματος των προσφύγων που αναπόδραστα θα προστρέξει για καταφύγιο κυρίως στην Ευρώπη (στην πλειοψηφία τους μέσω της Ελλάδας) με ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ανάληψη ευθυνών για τις συνθήκες υποδοχής τους και την εξέταση των αιτημάτων τους για διεθνή προστασία από ΟΛΑ τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλληλέγγυα και ανάλογα με τη δυνατότητα του καθενός (πληθυσμός, κατά κεφαλήν εισόδημα). Οι "κουρασμένες" χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όσο και αν υποστηριχθούν οικονομικά, δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες. Η δε Ελλάδα, είναι σε πλήρη αδυναμία να παράσχει συνθήκες υποδοχής, κάτι που διαπιστώθηκε πανηγυρικά και με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας.


Αναλυτικά, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε:
• Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: να επιβάλει αμέσως εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που θα εμπόδιζε τη μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού, να υλοποιήσει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων εναντίον του Στρατηγού αλ-Καντάφι και των ανώτατων στρατιωτικών συμβούλων του και συμβούλων ασφαλείας και να διατυπώσει ξεκάθαρα ότι εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα διερευνηθούν και θα τιμωρηθούν.
• Την Αφρικανική Ένωση και τα κράτη μέλη της: να διερευνήσουν αμέσως αναφορές ότι ένοπλα στοιχεία μεταφέρονται από αφρικανικές χώρες στη Λιβύη, προκειμένου να ασφαλίσουν τα σύνορα προς τη Λιβύη και να παρακολουθήσουν ύποπτες πτήσεις.
• Τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να αναστείλει αμέσως τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο απαρτίζεται από 47 μέλη.
• Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: να στείλει ερευνητική αποστολή στη Λιβύη για να παράσχει σύντομα συστάσεις αναφορικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφορικά με το αν διασφαλίζεται παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
• Λιβύη και γειτονικές χώρες: να διευκολύνει την ασφαλή αναχώρηση εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου