Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Το απορριφθέν αίτημα του H.A.HU.R προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για επίσκεψη κλιμακίου στον Έβρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΜΟΥΣΩΝ 1Α Τ.Κ 11524
ΤΗΛ: 210 6925782 FAX: 2106925763
e-mail: hellenicaction@gmail.com
web: www.hahur.com

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 7/10/2010
Αρ. Πρωτ. Εξ.: 145

Προς:
Ταξίαρχο Κουσούτη Βασίλειο
Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών
Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Αξιότιμε κ. Κουσούτη
Λαμβάνουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε ότι η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΜΚΟ), ανταποκρινόμενη άμεσα στην δημοσιευθείσα από τον Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. πληροφορία για την κατάσταση των κρατουμένων και των συνοριοφυλάκων μετά την πρωτοφανή σε μέγεθος εισροή παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών δια μέσω των συνόρων στον Έβρο αποφάσισε να οργανώσει επείγουσα αποστολή με προορισμό και αντικείμενο τα αστυνομικά κρατητήρια του Έβρου.
Δεδομένης της πίεσης από τις κλιματολογικές συνθήκες στον Έβρο, η αποστολή θα πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο το επόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή από την Παρασκευή 15 έως και τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010.
Το κλιμάκιο θα απαρτίζεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ιατρούς –μεταξύ των οποίων και παιδίατρος- και νοσηλευτικό προσωπικό), μεταφραστές, Δικηγόρο, καθώς και από διοικητικό προσωπικό. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα παράσχουμε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όπου κριθεί αναγκαίο θα παραπέμψουμε σε Κέντρα Υγείας ή Δημόσια Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Θα παρασχεθεί σε κρατουμένους και συνοριοφύλακες ενημέρωση και οδηγίες που αφορούν στα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα, ενημέρωση και συμβουλές σε θέματα που αφορούν κανόνες υγιεινής, οδηγίες ατομικής καθαριότητας κλπ.
Θα γίνει καταγραφή των περιστατικών με λήψη ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού, καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης στο χώρο κράτησης καθώς και καταγραφή προβλημάτων και αναγκών, τόσο των κρατουμένων, όσο και των συνοριοφυλάκων.
Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και κάποιες επείγουσες ανάγκες σε φαρμακευτική αγωγή, γάλατα, πάνες κλπ.
Η επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα επείγουσα, λόγω των τρεχουσών συνθηκών κράτησης των παράτυπα εισερχομένων (κράτησή τους στα προαύλια των Τμημάτων, όπου σε λίγο το κρύο και η βροχή θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ανηλίκων και προσώπων με ασθένειες), αλλά και της έλλειψης ιατρικής υποστήριξής τους. Η προσεκτική καταγραφή των κρουσμάτων ασθενειών από ειδικευμένο προσωπικό και η απόκτηση μιας εικόνας για τη φύση τους και τα ποσοστά τους μεταξύ των κρατουμένων εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και για την εκτίμηση των αναγκών εκ μέρους του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη.
Την αποστολή θα υποστηρίξει και ο ΠΟΣΥΦΥ, όπως βεβαίωσε την υπογράφουσα ο Πρόεδρός του, ο οποίος σας έχει ενημερώσει ήδη για την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο.
Ευελπιστούμε και στη δική σας υποστήριξη, ώστε να αποκτήσουμε, με εντολή Σας, ακώλυτη πρόσβαση στα κρατητήρια και να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το έργο μας. Η ομάδα μας θα πρέπει επίσης να μπορεί να φωτογραφίσει τους κρατούμενους και να είναι σε θέση να επισυνάψει τις φωτογραφίες στα αντίστοιχα ιατρικά και κοινωνικά ιστορικά των εξυπηρετούμενών της, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα.
Θεωρούμε την αποστολή τόσο αναγκαία όσο και σημειολογικά ενδιαφέρουσα, καθότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κοινή δράση από συλλογικότητα αστυνομικών και συλλογικότητα οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για μια ενωτική, χαμηλών τόνων, ουσιαστική και προσανατολισμένη στη δράση προσπάθεια, όχι μόνο για να εντοπιστούν οι συστημικές δυσλειτουργίες, αλλά, κυρίως, για να υποστηριχθεί η χώρα μας, οι κρατούμενοι και οι συνοριοφύλακες, με ιδέες και στοχευμένες δράσεις, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Με ιδιαίτερη τιμή,

Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα,
Δικηγόρος Αθηνών
Πρόεδρος και νόμιμη εκπρόσωπος της ΜΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου