Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την υπηρεσία υποδοχής λαθρομεταναστών

Αναδημοσίευση από το vima.gr(3 Ιανουαρίου 2011)
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση αναμένεται να τεθεί στις 11 Ιανουαρίου το Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα Κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις»
Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετάζονται απο νεοσύστατη υπηρεσία σε χρόνο εξπρές οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου ενώ όσοι δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή δεν εγκριθεί η αίτηση τους για άσυλο θα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για τις πατρίδες τους είτε οικειοθελώς είτε αναγκαστικά. Η στελέχωση της υπηρεσίας θα γίνεται απο δημόσιους υπαλλήλους με απόσπαση ή μετάταξη, απο δημοτικούς υπαλλήλους ενώ θα προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών η οποία θα επανεξετάζει αιτήματα για παροχή ασύλου που σε πρώτο βαθμό έχουν απορριφθεί. Ακόμη για την αποτελεσματική διαχείριση των μη νόμιμων μεταναστών θα λειτουργήσει υπηρεσία «πρώτης υποδοχής». Στόχος είναι να γίνεται «εξακρίβωση της ταυτότητας και της ιθαγένειας των μεταναστών, ο ιατρικός τους έλεγχος και ο εντοπισμός αυτών που τυχόν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
Επίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 115 του 2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες που θα εφαρμόζουν τα κράτη - μέλη για την επιστροφή των λαθρομεταναστών». Οπως αναφέρεται στο άρθρο 18 για τους αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα θα εφαρμόζεται η διαδικασία της επιστροφής είτε στη χώρα καταγωγής του είτε σε χώρα διέλευσης, σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής είτε σε άλλη τρίτη χώρα στην οποία αποφασίζει εθελοντικά να επιστρέψει και στην οποία γίνεται δεκτός.
Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν προς εξέταση περίπου 7.000 αιτήσεις σε πρώτο βαθμό και 47.000 σε δεύτερο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου