Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΣΠ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝΕΚΔΟΤΟ" ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Π. ΡΑΛΛΗ
Source: www.gcr.gr (25/01/2011)

Μόλις χθες (24-1-2011) στείλαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής φαξ με το οποίο τους επιστήσαμε την προσοχή στην απαράδεκτη αντιμετώπιση που υφίστανται όσοι βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου, δηλ. έχουν ήδη ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα λόγω διώξεων στη χώρα τους, είτε όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο ή διεθνή προστασία λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στον τόπο καταγωγής τους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το συντριπτικό ποσοστό όσων ζητούν άσυλο στην Ελλάδα υποβάλλουν το σχετικό αίτημά τους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Τονίσαμε ότι, παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εξακολουθεί η κατάσταση να είναι απογοητευτική και να μην διασφαλίζει τα ελάχιστα των προϋποθέσεων προστασίας των προσφύγων.

Έτσι έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:

η πρόσβαση για αίτημα ασύλου γίνεται μόνο κάθε Σάββατο για 15 άτομα (κυρίως Αφρικανούς)
καθημερινά υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο με παρέμβαση δική μας για ευάλωτες περιπτώσεις (οικογένειες, προβλήματα υγείας)
ως προς την πρόσβαση για ανανέωση δελτίων (ροζ καρτών) αυτή γίνεται καθημερινά, είναι κατά τι λιγότερο προβληματική από το πρόσφατο παρελθόν αλλά εξακολουθεί να είναι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
στην πρόσβαση για κατάθεση προσφυγών των μεταβατικών διατάξεων δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα (βέβαια είναι μικρός ο αριθμός των προσερχομένων, θα πρέπει όμως να ενημερώνονται όλοι οι αιτούντες άσυλο από τις αρχές ή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εγγράφως, για την δυνατότητα των ανθρώπων αυτών να υποβάλουν προσφυγές)
η εξέταση των αιτημάτων σε πρώτο βαθμό φαίνεται να έχει ουσιαστικά ανασταλεί. Οι πληροφορίες μας είναι ότι έχουν ξεκινήσει από 18-01-2011. Το ζήτημα είναι αν τηρούνται τα εχέγγυα για μία σωστή λήψη της συνέντευξης.
όσο για τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές του Π.Δ. 114/2010 αυτές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τις εργασίες τους.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες εφαρμογής της κειμένης νομοθεσίας, θεωρούμε όμως ότι πρέπει να ληφθούν προσπάθειες για την άμεση διευθέτηση των ως άνω θεμάτων με αποφάσεις που θα ληφθούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και την ενίσχυση των αστυνομικών αρχών με προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στο επίπονο και δύσκολο αυτό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου