Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Λυπάμαι ειλικρινά που αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω σε αυτό το σημείο, διότι η έκκληση που κάναμε και που νομίζω είναι σε συνέπεια με τη μεγάλη αναγκαιότητα που κραυγάζει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με σοβαρότητα, χωρίς άλλη υποκρισία, χωρίς άλλο προσχηματικό λόγο, δεν φαίνεται να εισακούεται. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρεσέντο τοποθετήσεων, οι οποίες δεν νομίζω ότι συμβάλλουν σε έναν νηφάλιο διάλογο και στην κατάληξη ενός κοινού αποτελέσματος, όπως θα έπρεπε να είναι ο στόχος του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Θέλω να ρωτήσω ειλικρινά, παρακολουθώντας τη συζήτηση και ιδιαίτερα τις αναφορές του τελευταίου ομιλητή, πόσο προοδευτική άραγε ή πόσο αριστερή ή μήπως πόσο υποκριτική είναι μια πολιτική η οποία ανέχεται να στοιβάζονται τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες που δεν πληρούν ούτε καν τα στοιχειώδη, να γίνονται αντικείμενο μιας άθλιας εκμετάλλευσης που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και απέναντι σε αυτό να μιλάμε θεωρητικολογώντας χωρίς να έχουμε να προτείνουμε οτιδήποτε συγκεκριμένο.



Πόσο προοδευτική είναι άραγε μία πολιτική που βλέπει ότι η Ελλάδα ολόκληρη μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, που παραβιάζει βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και των Ελλήνων και των όμορων μεταναστών και παρακολουθεί απαθής; Πόσο προοδευτική είναι μία πολιτική που -ανεξάρτητα αν δε το ομολογεί ή αν δεν το διατυπώνει ρητά, γιατί δεν έχει το θάρρος ούτε να το διατυπώσει ρητά- ουσιαστικά διακηρύττει ότι θέλει ολόκληρη την Ελλάδα φράχτη, προκειμένου να μην υπάρξει ένας φράχτης, που θα φυλάξει τα σύνορα στα πλαίσια των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων, που δεν παραβιάζονται και με τρόπο απόλυτα συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πόσο προοδευτική είναι μία άποψη στην οποία απόψε συγκλίνουν η άποψη του ΛΑ.Ο.Σ. και η άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος και νομίζω και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που λέει «Δώστε αφειδώς διέξοδο προς την Ευρώπη σε όλους όσοι έρχονται στην Ελλάδα», παραβιάζοντας, δηλαδή, τη Συνθήκη Σέγκεν και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Στο σημείο αυτό, επίσης λένε τη μισή αλήθεια, όπως και στην αντίστοιχη πρόταση «Κάντε αναδιάρθρωση του χρέους». Γιατί δεν λένε τι πρακτικά σημαίνει δώστε διέξοδο στην Ευρώπη, ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξεσκονίσουν τα ντουλάπια τους, να βρουν τα διαβατήρια για να ταξιδεύουν μετά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τα ελληνικά προϊόντα.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω και νομίζω δεν το καταλαβαίνει και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που παρακολουθεί, πόσο προοδευτική είναι μία πολιτική που χαρακτηρίζει ημίμετρο οτιδήποτε αποπειραθεί κανείς να κάνει, ενώ στην ουσία η πολιτική θέση είναι τα μη μέτρα. Φοβάμαι ότι η πραγματική πολιτική θέση όσων εκφράζουν συνεχώς απόψεις περί ημιμέτρων είναι τελικά τα μη μέτρα, γι? αυτό και οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζεται ως ημίμετρο.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,



εγώ θα τελειώσω εδώ κάνοντας και μία άλλη αναφορά, που αισθάνομαι, επίσης, την ανάγκη να την κάνω ακούγοντας τον κ. Γεωργιάδη. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο κινείται η παράταξή μας και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και βεβαίως εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν οριοθετείται ούτε από κανένα φράχτη ούτε, κύριε Γεωργιάδη, από την επιλεκτική χρήση αποσπασματικών φράσεων από ομιλίες που εκφωνούνται εδώ από την πολιτική ηγεσία. Οριοθετείται διαχρονικά από μία πολιτική που έχει αποδείξει ότι σέβεται τη διαφορετικότητα, που είναι φιλικά διακείμενη προς τον ξένο, που είναι ανοιχτή στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση ανθρώπων διαφορετικών, είναι μια πολιτική που δεν φοβάται και δεν τρομάζει μπροστά στην πολυπολιτισμικότητα των σύγχρονων κοινωνιών.

Θέλω, επίσης, να ξέρετε και να σας υπενθυμίσω ότι χαρακτηρίζεται από μία σειρά νομοσχεδίων, όπως ήταν τα πρόσφατα νομοσχέδια για την ιθαγένεια, για την ψήφο στους μετανάστες, το ίδιο αυτό το νομοσχέδιο που καλούμε την Εθνική Αντιπροσωπεία να ψηφίσει, που εξανθρωπίζει τις διαδικασίες ασύλου, φιλοξενίας και παραμονής των μεταναστών.

Και σε κάθε περίπτωση θα συγκρούονται με την ίδια την πραγματικότητα όσοι επιδιώκουν είτε να συσχετίσουν είτε να οικειοποιηθούν απόψεις τέτοιες -δηλώνοντας υποτίθεται δικαιωμένοι για αυτές- που ανεξάρτητα από τον τρόπο που διατυπώνονται και μανιπουλάρονται και επενδύονται λεκτικά, αποδείχτηκε και σήμερα εδώ και πολύ φοβάμαι ότι ισχύει, ότι παραμένουν ξενοφοβικές και στην πραγματικότητα κατά βάθος ρατσιστικές.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου