Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση ΕΣΠ σχετικά με τα σχέδια δημιουργίας φράχτη στον Έβρο

04/01/2011
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για δημιουργία φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, με σκοπό τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς τη χώρα μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας για τους κινδύνους, που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την προστασία των προσφύγων ειδικότερα.

Καταρχήν, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογα ή και διαφορετικά μέτρα, που έχουν παρθεί στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα αλλά όσο και στο εξωτερικό, ουδέποτε κατάφεραν να λύσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης. Συνεπώς, θα έπρεπε πλέον να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι όσο υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, ανελεύθερα καθεστώτα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ανέχεια, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν αναζητώντας προστασία και ένα καλύτερο μέλλον. Κανένας φράχτης, τείχος ή οποιοδήποτε άλλο μέσο δεν πρόκειται να τους αποτρέψει όταν ξέρουν πως αν παραμείνουν στις εστίες τους δεν έχουν μέλλον και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος φράχτης είναι να θέσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τη ναρκοθέτηση του Έβρου.

Πέρα όμως από το πόσο «αποτελεσματικό» είναι το μέτρο δημιουργίας φράχτη, αλλά και πέρα από τον αρνητικότατο συμβολισμό που θα έχει μία τέτοια ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε φρούριο, είναι πολύ πιο σημαντικό να αναλογιστεί η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠο) τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας κατ’ εφαρμογή του διεθνούς, του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού δικαίου.

Εφόσον, όπως σημειώνεται και στις δηλώσεις του κ. Υπουργού, ‘η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή…’, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κατ’ επέκταση η προστασία των προσφύγων βασική υποχρέωση της Ελλάδας. Κτίζοντας φράχτες και υψώνοντας τείχη είναι αυτονόητο ότι εμποδίζεται η είσοδος στη χώρα ανθρώπων, που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να τους στερείται η δυνατότητα να ζητήσουν την προστασία που δικαιούνται και να τίθεται η ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

Επίσης, καθώς σε άλλο σημείο των δηλώσεων του Υπουργού τονίζεται ότι ‘…(η κυβέρνηση) παίρνει όλα τα μέτρα για εκείνους που έχουν το δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας..’ είναι απορίας άξιο με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η προστασία των προσφύγων όταν αυτοί παρεμποδίζεται η είσοδός τους στην ελληνική επικράτεια.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους «παράνομους μετανάστες» -όπως κακώς επιμένει να τους αποκαλεί και ο κ. Υπουργός προκαταβάλλοντας αρνητικά την κοινή γνώμη- εκτός των άλλων, βρίσκονται οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλες ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Όπως είναι γνωστό, συνήθως τα όποια μέτρα αποτροπής, πλήττουν και προκαλούν ατυχήματα στους πιο ευάλωτους. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί ενδεχόμενες ανθρώπινες απώλειες, για παράδειγμα μικρών παιδιών, που δεν θα καταφέρουν να περάσουν σώοι τον φράχτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου