Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Human Rights Watch: Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης μεταναστών

Αναδημοσίευση από www.zougla.gr (6/12/2010)

Human Rights Watch: Απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης μεταναστώνΜε μελανά χρώματα περιγράφει η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους κράτησης αλλοδαπών στον Έβρο στην έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα: Τέλος στις Απάνθρωπες Συνθήκες Κράτησης για τους Μετανάστες».

Η οργάνωση συστήνει στις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα στο άδειο κέντρο κράτησης στη Σάμο τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στους υπερπλήρεις χώρους κράτησης στον Έβρο και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα 120 ασυνόδευτα ανήλικα, από Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Αλγερία, Συρία, Ιράν, Μαρόκο, τα οποία κρατούνται εδώ και εβδομάδες στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου.

Συγχρόνως, συστήνεται η κατάσταση στην Ελλάδα να τεθεί ως επείγον θέμα στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Ως μέτρο πίεσης για να μην υποβάλλονται αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, οι αλλοδαποί που καταθέτουν αίτηση για πολιτικό άσυλο κρατούνται περισσότερο από εκείνους που δέχονται απόφαση διοικητικής απέλασης και φεύγουν. Τα ασυνόδευτα ανήλικα στο Φυλάκιο κρατούνται από εβδομάδες έως μήνες μαζί με ενήλικες άνδρες, ενώ σπάνια επιτρέπεται προαυλισμός. Ένα 14χρονο αγόρι, που έφθασε μόνο του στην Ελλάδα, είπε στην ομάδα της οργάνωσης ότι κρατούνταν για 43 ημέρες. Στη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της οργάνωσης, κελιά είχαν πλημμυρίσει με νερά αποχέτευσης από σπασμένες τουαλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου