Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr (21-12-2010)
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί συνοριοφύλακες που συμμετέχουν στις ομάδες ταχείας επέμβασης της FRONTEX για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης των μεταναστών χωρίς χαρτιά στον Έβρο. Από την πλευρά της, η ελληνική αστυνομία παρέδωσε χάρτες με τα κρυφά περάσματα του Έβρου στις τουρκικές αρχές, ώστε να βοηθήσουν «στη μείωση της εισόδου των μεταναστών στη χώρα».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», οι Γερμανοί συνοριοφύλακες της FRONTEX εξέφρασαν στους ανωτέρους τους την απροθυμία τους να συμμετάσχουν σε ορισμένες επιχειρήσεις, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που συναντούν οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αντιανθρωπιστικές και αντίκεινται στο γερμανικό Δίκαιο.
Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί κατηγορούν τη βία που ασκείται στους μετανάστες κατά την είσοδό τους στη χώρα, ενώ αναφέρουν και περιστατικό στο οποίο ακούστηκε πυροβολισμός στον αέρα για λόγους εκφοβισμού, όταν οι μετανάστες περνούσαν από ναρκοθετημένες περιοχές. Ακόμη, αναφέρουν ότι, μετά τη σύλληψή τους, οι μετανάστες μεταφέρονται στοιβαγμένοι σε οχήματα χωρίς παράθυρα και καθίσματα σε μέρη όπου ανακρίνονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενώ για να περιγράψουν την αθλιότητα των κέντρων κράτησης, σημειώνουν ότι μπαίνουν μέσα με μάσκες και γάντια.
Στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, που έχουν ήδη ταξιδέψει στην Ελλάδα για να συνομιλήσουν με την Ελληνική Κυβέρνηση, αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της Ελλάδας, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων. Οι Γερμανοί συνοριοφύλακες μάλιστα, μαζί με Ολλανδούς συναδέλφους τους, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εμποδίζεται η είσοδος στη χώρα, αλλά να γίνεται μία «συνέντευξη» στους μετανάστες αφού εισέλθουν, ώστε να εξακριβώνεται το εάν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα και να εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας.
Ο Michal Parzyszek, ένας εκ των εκπροσώπων της FRONTEX δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμμετέχει στην επιχείρηση στον Έβρο με το όνομα Rabit 2010. «Στόχος μας δεν είναι να τροποποιήσουμε την συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά θέλουμε να είναι λεπτομερής, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το τι θα κάνουμε, πότε και πώς», δήλωσε προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές. Οι συνοριοδύλακες της FRONTEX είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν πάντα σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και μόνον όταν εκείνη είναι παρούσα. Όπως διευκρίνησε ο κ. Parzyszek: « Οι αστυνομικοί (της FRONTEX) μπορούν να ασκήσουν εξουσία, ακριβώς όπως ασκείται στη χώρα υποδοχής και 95% από αυτούς έχουν μαζί τους όπλο».
Από τη στιγμή που έγινε δυσκολότερη η διέλευση από το βόρειο, χερσαίο κομμάτι των ελληνοτουρκικών συνόρων, εξαιτίας της παρουσίας της FRONTEX, οι μετανάστες έχουν βρει άλλα σημεία πιο νότια, όπου περνούν με βάρκες τα παγωμένα νερά του ποταμού. Στα σημεία αυτά η είσοδος των μεταναστών αυξήθηκε κατά 20%, ενώ εκτιμάται ότι φέτος 44 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από πνιγμό.
«Είναι μία πραγματική ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Καίτη Κεχαγιόγλου στο BBC, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία νομική υποστήριξη, ούτε μεταφραστές, για να διαβάσουν στους μετανάστες τα δικαιώματά τους περί ασύλου.
Μετά την επίσκεψη, τέλος, του έλληνα αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου ,στην Άγκυρα και τη συνάντησή του µε τον αρχηγό Χερσαίων ∆υνάµεων της Τουρκίας, στρατηγού Ερντάλ Τσεϊλάλογλου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε συνεργασία με τους στρατιωτικούς διοικητές των φυλακίων Κήπων, Πυθίου και Καστανιών, παρέδωσε στις 10 Δεκεμβρίου ντοκουμέντα και χάρτες με τα περάσματα στον Τούρκο ακόλουθο Άµυνας, αντισυνταγµατάρχη Σ. Γιουκσέλ, αξιωµατούχο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό να «κλείσουν οι τρύπες» που επιτρέπουν στους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου