Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο

Αναδημοσίευση από το in . gr ( 20 Δεκεμβρίου 2010)
Προβληματισμός για το «Δουβλίνο ΙΙ»
Αθήνα
Με θετική διάθεση αντιμετωπίζουν τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όσο και η Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής».
Εκθέτοντας τις θέσεις του ο εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τόνισε την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος παροχής ασύλου με διπλό στόχο: την ταχύτατη και δικαιότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών και την αποθάρρυνση όσων τελικώς δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.
Η Ύπατη Αρμοστεία, είπε, χαιρετίζει την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου με τη χρησιμοποίηση πολιτικού προσωπικού, χωρίς τη συμμετοχή της Αστυνομίας, ενώ κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της στελέχωσης της νέας υπηρεσίας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό «για να μη καταλήξει σε μία νωθρή και δυσλειτουργική δημόσια υπηρεσία».
Θετική έκρινε επίσης τη νέα δομή των κέντρων υποδοχής των μεταναστών στα σύνορα, με την έννοια ότι δεν θα λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά θα βάλουν τη βάση για μια άλλη προσέγγιση και κατ' αρχάς, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται, όπως ανέφερε.
Όσον αφορά το θέμα των επιστροφών και επαναπροωθήσεων, ο κ. Τσαρμπόπουλος είπε ότι ο χρόνος κράτησης του εξαμήνου που ισχύει σήμερα είναι υπερβολικός.
Ο κ. Τσαρμπόπουλος δέχθηκε κριτική από τους βουλευτές της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκο, του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου και του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη για το ρόλο που παίζουν ΜΚΟ, που ως επί το πλείστον χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις και πώς ελέγχονται από τον ΟΗΕ.
Ο ίδιος απάντησε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ΜΚΟ υποκαθιστούν το κράτος, αλλά εν πάση περιπτώσει το κράτος οφείλει, όπως το δικαιούται, να κάνει ελέγχους, ενώ κριτική δέχθηκε για το ότι στις μομφές που δέχεται από τα διεθνή φόρουμ η χώρα μας, δεν προστίθεται και η αντίστοιχη κριτική για το γεγονός ότι η Τουρκία έχοντας μετατραπεί σε εκκολαπτήριο δουλεμπορίου δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις υποχρεώσεις της.
Τάχθηκε, επίσης, όπως άλλωστε και όλα τα κόμματα, υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», που επιβαρύνει υπέρμετρα την Ελλάδα, από την οποία εισέρχεται το 50% των μεταναστών της Ευρώπης, θέση που υποστήριξε στην πορεία της συζήτησης μιλώντας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας.
Σε θετική κατεύθυνση έκρινε ότι κινείται το νομοσχέδιο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, εκτίμησε, όμως, ότι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει ως τώρα κρίνονται ως ελλειμματικές, «παράλληλα με τη στάση υποκρισίας των διεθνών οργανισμών».
Ο κ. Φωτόπουλος παραδέχθηκε ότι απαιτείται αξιοκρατία στη στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά αναρωτήθηκε, πώς θα γίνει χωρίς την αύξηση των κονδυλίων και διαφορετική αντιμετώπιση των αστυνομικών που εργάζονται στους χώρους κράτησης, όπου οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν πρέπει οι αστυνομικές αρμοδιότητες να χορηγηθούν σε ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην καταγραφεί ως το μαύρο πρόβατο στην υπόθεση εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν προκειμένου να διεκδικήσει την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», αφού κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.
«Για να πετύχουμε όμως αυτούς τους στόχους πρέπει να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, θα μπούμε στο στόχαστρο ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη συνθήκη Σένγκεν» τόνισε ο κ. Παπουτσής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου