Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους τηρώντας την αρχή της μη επαναπροώθησης στην περίπτωση της Σομαλίας

Στις 11 Μαΐου, η Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις ανάγκες προστασίας των Σομαλών αιτούντων άσυλο. Μια μέρα μετά, ενημερώσαμε τους δωρητές μας για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Σομαλία.

Σήμερα, καλούμε όλα τα κράτη να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους σχετικά με την αρχή της μη επαναπροώθησης. Οι επιστροφές στην κεντρική και νότια Σομαλία πρέπει να πραγματοποιούνται σε αυστηρά εθελοντική βάση.

Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην πρακτική των κρατών όσον αφορά την αξιολόγηση των αναγκών προστασίας. Τους περασμένους μήνες σημειώθηκαν διάφορα περιστατικά επιστροφών. Από τότε που ανακοινώθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας, έχουν αναφερθεί επιπλέον απελάσεις τουλάχιστον 100 Σομαλών από τη Σαουδική Αραβία στο Μογκαντίσου, στα μέσα Μαΐου.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί για την τραγική κατάσταση των Σομαλών ανά τον κόσμο και πιστεύει ότι απαιτείται μια σταθερή διεθνής προσέγγιση προκειμένου να διασφαλιστεί η διεθνής προστασία των Σομαλών προσφύγων. Για μια ακόμα φορά καλούμε τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου