Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για την επιδείνωση της κατάστασης στη Σομαλία

ΓΕΝΕΥΗ - Εν όψει της ταχύτατα επιδεινούμενης κατάστασης και του αυξανόμενου εκτοπισμού στη Σομαλία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναζητάει επιπλέον χρηματοδότηση για να βελτιώσει την κατάσταση των Σομαλών προσφύγων στη γειτονική Κένυα, Υεμένη, Αιθιοπία και Τζιμπουτί, αλλά και όσων έχουν βιαίως εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Οι δυο συμπληρωματικές εκκλήσεις που ανακοινώθηκαν χθες στη Γενεύη αφορούν τις αυξανόμενες ανάγκες στη Σομαλία και σε τέσσερις γειτονικές χώρες, καθώς επίσης και την επέκταση του προσφυγικού καταυλισμού Ifo στο Νταντάαμπ της Κένυας. Μαζί με τα επιπλέον 60 εκατομμυρία δολάρια για τα οποία γίνεται σήμερα έκκληση, ο συνολικός προϋπολογισμός της Ύπατης Αρμοστείας για τη Σομαλία και τις τέσσερις γειτονικές της χώρες το 2010 ανέρχεται σήμερα στα 424,7 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει το 36 τοις εκατό του παγκόσμιου προϋπολογισμού της βάσει των συνολικών αναγκών της.

Η κλιμακούμενη βία στη νότια και κεντρική Σομαλία έχει εξαναγκάσει περί τους 200.000 Σομαλούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μόνο φέτος. Οι περισσότεροι παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το πέρασμα των συνόρων γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνο και δύσκολο.

«Η κρίση εκτοπισμού οξύνεται με την επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Σομαλίας και χρειάζεται να ετοιμαστούμε άμεσα για νέο και ενδεχομένως μεγαλύτερης κλίμακας εκτοπισμό» δήλωσε ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Αλεξάντερ Αλεινικοφ, ο οποίος έχει επισκεφτεί τη Σομαλία, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και την Κένυα τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Έχουμε χρέος να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για παροχή προστασίας και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσφυγικού πληθυσμού που τράπηκε σε φυγή λόγω βίας, γενικευμένων συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χρειάζεται επίσης να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να συνεχίσει να υπάρχει έλλειψη σταθερότητας στη Σομαλία, καθώς και για τους εκτοπισμένους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο», τόνισε ο Αλεινικοφ.

Στη Σομαλία και τις τέσσερις γειτονικές χώρες, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της αγωνίζονται να ανταποκριθούν πλήρως και αποτελεσματικά στις ανάγκες για προστασία και βοήθεια 550.000 Σομαλών προσφύγων και 1,4 εκατομμυρίου εσωτερικά εκτοπισμένων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο Νταντάαμπ της Κένυας, έναν από τους πιο παλιούς, μεγάλους και πολυπληθείς προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου υπάρχει φόβος ότι σύντομα θα καταφθάσουν επιπλέον άτομα.

Η έκτακτη βοήθεια σε Σομαλούς πρόσφυγες στο Ifo, έναν από τους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς του Νταντάαμπ, έχει στόχο να αντιμετωπίσει τον υπερβολικό συνωστισμό. Οι τρεις παρακείμενοι καταυλισμοί έχουν ήδη ξεπεράσει τρεις φορές την αρχική τους χωρητικότητα, ενώ χιλιάδες είναι οι νέες αφίξεις κάθε μήνα. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2010, η Κένυα δέχτηκε περισσότερα από 21.000 άτομα.
Το 2009 περισσότεροι από 120.000 Σομαλοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες λόγω της βίας και των συγκρούσεων στην πατρίδα τους. Η Κένυα δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος των εκτοπισμένων. Μόνο φέτος, περισσότεροι από 37.000 Σομαλοί αναζήτησαν άσυλο στην περιοχή και σε πιο μακρινές χώρες. Οι περισσότεροι Σομαλοί πρόσφυγες προέρχονται από το Μογκαντίσου και τη νότια Σομαλία. Η συνεχιζόμενη αυτή κρίση επιβαρύνεται από την παρατεταμένη ξηρασία, τη φτώχεια, την ανεπάρκεια τροφίμων και τις περιοδικές έντονες πλημμύρες στο Κέρας της Αφρικής.

Η νέα χρηματοδότηση χρειάζεται κυρίως για τη βελτίωση των υπηρεσιών στους υπάρχοντες καταυλισμούς, και συγκεκριμένα για την ύδρευση, τη στέγη και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία θα χρησιμοποιήσει επίσης τα χρήματα αυτά για να στήσει δύο νέους καταυλισμούς για Σομαλούς πρόσφυγες – έναν στην Υεμένη και έναν ακόμα στο Τζιμπουτί. Επιπλέον χρηματοδότηση χρειάζεται για καταγραφή και νομική υποστήριξη, επιπλέον τρόφιμα και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης – ιδίως για τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Σομαλίας.

ΤΕΛΟΣ


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας ή επικοινωνήστε με:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: nanou@unhcr.org

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) - www.unhcr.org (Αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου