Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας Νόμος...

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ (ΜΗ) ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3838/2010

Στην Ελλάδα του 2010 η εφαρμογή του Νόμου τίθεται υπό την αίρεση όχι μόνο της έκδοσης εγκυκλίων, αλλά και της εκπόνησης.. σεμιναρίων!
Φανταστείτε ένα στάδιο χωρητικότητας 300.000 ατόμων, γεμάτο με παιδιά και νέους που γεννήθηκαν ή/και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα να πανηγυρίζουν: «Ζήτω ο Νόμος!». Φανταστείτε τους πάλι, δυο μήνες μετά, να φωνάζουν στο κατάμεστο κόσμου στάδιο: «Που ‘ναι ο νόμος… Οέο… Που ‘ναι ο Νόμος;»
Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα:
Το στάδιο λέγεται «Αβεβαιότητα». Ίσως, για κάποιους, και «Ομηρία», αφού τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται εν πολλοίς εγκλωβισμένα σε μια κατάσταση που, ενώ διακηρυκτικά είναι υπέρ τους, στην πράξη δημιουργεί αποκλεισμούς, εύλογα ερωτηματικά και αμφιβολίες. Είναι, σίγουρα, μια θετική στροφή. Το όχημα, όμως, «δεν έχει πάρει ακόμα μπροστά».
Ερωτήσεις όπως:
«Η άδεια παραμονής μου λήγει τον Nοέμβριο ..και λέω εγώ τώρα.. ,εφόσον κάνω την αίτηση ιθαγένειας θα υπάρχει κάποιο είδος βεβαίωσης ότι δεν θα χρειαστεί να κάνω ανανέωση;»
Και αναφορές όπως:
«Λοιπόν πήγα σήμερα στον δήμο να ρωτήσω και μου είπαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα δικαιολογητικά και ούτε καν τις αιτήσεις δεν τους έχουν στείλει. Επίσης μου είπε να περάσω σε 2 εβδομάδες (χωρίς να είναι σίγουρη πάλι) και ότι θα κάνουν πρώτα σεμινάρια για μπορέσουν να μας εξυπηρετήσουν...Να δω πότε θα βγάλουμε άκρη..»
Η πιο «ανησυχητική» από πλευράς δικαιωμάτων, όμως, απορία, είναι η παρακάτω:
«Έχω πάει δέκα τάξεις στο Ελληνικό σχολείο. Εδώ κι ένα χρόνο είμαι με τη «βεβαίωση». Θα μπορέσω να καταθέσω για ιθαγένεια;»
Η απάντηση είναι εκ πρώτης όψεως ΟΧΙ, αφού ο Νόμος μιλά για «οριστικό τίτλο διαμονής» (κάτι που αποκλείει τη βεβαίωση κατάθεσης, με πλήρη δικαιολογητικά, για άδεια διαμονής). Θα ‘πρεπε όμως η απάντηση να είναι ΝΑΙ, γιατί, αν η διοίκηση δρούσε νόμιμα, ο ερωτών θα ‘πρεπε να ‘χει στα χέρια του, ήδη εδώ και δέκα μήνες, είτε την οριστική άδεια διαμονής του (οπότε θα κατέθετε ανεμπόδιστα), είτε μιαν αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησής του.
Και ανακύπτει το ερώτημα:
Εφόσον η Διοίκηση ΔΕΝ ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να εκδώσει απάντηση επί της αίτησης για άδεια διαμονής (που υποβάλλεται με πλήρη δικαιολογητικά) εντός 50 ημερών, ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ Η ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ; ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΛΟΓΩ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ, ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ; (ν.2690.1999 ή Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 50 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ;)
Η απάντηση που δίνουμε ως νομικοί είναι αρνητική. Σε μια τέτοια περίπτωση, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΠΑΡ.4 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, δηλαδή ο Δήμος θα πρέπει να παραλάβει την αίτηση και να προβεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση του οριστικου τίτλου διαμονής του αιτούντος.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ενημερωμένο ιστοχώρο www.diavatirio.net (και όχι από το αρμόδιο υπουργείο, όπως η λογική θα επέτασσε), «το Υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνει ημερίδες (σεμινάρια) στους υπαλλήλους των ΟΤΑ για την εφαρμογή του Ν.3838/2010.
Τα σεμινάρια θα γίνουν από 14/5 έως 27/5.
Αμέσως μετά (στις 31/5/2010) θ' αρχίσει να εφαρμόζεται ο Νόμος (να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις).»
Η περίοδος αυτή της μη εφαρμογής του Νόμου, περιγράφεται ως «Ευκαιρία για όλους να μαζέψουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.».
Άλλοι αναφέρουν ότι «άκουσαν στα ξένα ΜΜΕ ότι ο Νόμος θα εφαρμοστεί… από Σεπτέμβρη!»

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί δείγμα χαρακτηριστικής προχειρότητας και ανοργανωσιάς, για ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα, στοιχεία ενδεικτικά μιας «ανάλαφρης» δημόσιας διοίκησης που έχει φέρει το σύστημα στα όριά του. Αν θεαθεί ως «ευκαιρία», το περιεχόμενό της θα είναι να παραδειγματιστούν αποτρεπτικά για το μέλλον οι Αρχές.
Υπήρχε χρόνος για να προετοιμαστούν. Θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις στον –επαρκέστατο- χρόνο ανάμεσα στην ψήφιση του Νόμου 3838/10 και στη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ. Θα έπρεπε να ήταν έτοιμες και να «περίμεναν τη δημοσίευση του Νόμου» οι εγκύκλιοι. Δεν λέει πουθενά η έννομη τάξη μας ότι τίθεται η εφαρμογή του Νόμου υπό την αίρεση της όποιας εγκυκλίου, πόσο μάλλον… σεμιναρίων. Ψηφίστηκε ο Νόμος; Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ; Βγήκε η Υπουργική απόφαση; Εφαρμόζεται! Συνεπώς:

Στην περίπτωση που ο Δήμος της περιοχής κατοικίας σας αρνείται να παραλάβει Αίτημά σας που στηρίζεται στο Νόμο 3838/2010, σας συστήνουμε:
Α) Να ζητήσετε να βεβαιωθεί η άρνηση της Υπηρεσίας να παραλάβει το Αίτημά σας μετά των συνημμένων σε αυτή δικαιολογητικών (που θ’ αναφέρονται μέσα στο κείμενο)
Β) Σε περίπτωση άρνησης της Υπηρεσίας να εκδώσει άμεσα βεβαίωση (ιδίως δε αν κοντεύει να λήξει η άδεια παραμονής σας και δεν είστε βέβαιοι για το κατά πόσο θα είστε σε θέση να την ανανεώσετε), ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΑΣ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ, αναφέροντας τη νομική της βάση (σε ποιο άρθρο του Νόμου 3838/10, σε συνδυασμό με την εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση, στηρίζεται το δικαίωμά σας), περιγράφοντας τα δικαιολογητικά που επισυνάπτετε, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της υπηρεσίας του Δήμου να παραλάβει την αίτησή σας ή/και να εκδόσει βεβαίωση περί μη παραλαβής αιτήματος, και επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός σας.

Παρότι απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την κατάθεση της αίτησης, τούτο προϋποθέτει σύννομη δράση της διοίκησης όταν βρίσκεστε ενώπιόν της αυτοπροσώπως. Αν η διοίκηση δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, τότε –και προκειμένου να μπορέσετε ν’ αποδείξετε ότι «δεν είστε ελέφαντες», ιδιαίτερα δε όταν «κινδυνεύετε» από την καθυστερηση- μπορείτε να αιτηθείτε εξωδίκως να κληθείτε να καταθέσετε αίτηση με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εξώδικό σας!

Μπορείτε να απευθύνεστε στην Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να βοηθηθείτε στη σύνταξη της εξώδικης δήλωσης- πρόσκλησης-διαμαρτυρίας, στο τηλέφωνο 210-6920141 και προκειμένου να σας δοθεί ραντεβού για δωρεάν ατομική νομική συμβουλευτική, εφόσον παραβιάζονται ατομικά σας δικαιώματα.

Εδώ http://www.ypes.gr/el/MigrationSocialIntegration/diefthinsi_ithageneias/Entypa_aithsewn/ θα βρείτε έντυπα αιτήσεων για :
1. Αίτηση-Δήλωση για απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας από ανήλικο τέκνο που γεννήθηκε στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς (άρθ.1Α, παρ.1 του ισχύοντος Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας & άρθ.24, παρ.2 του ν.3838/2010)
2. Αίτηση-Δήλωση για απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας από ανήλικο τέκνο αλλοδαπών που φοίτησε σε Ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα (άρθ.1Α, παρ.2 του ισχύοντος Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας)
3. Αίτηση-Δήλωση για απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας από ενήλικο αλλοδαπό που είτε γεννήθηκε στην Ελλάδα, είτε έχει φοιτήσει σε Ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα (άρθ.1Α, παρ.6 του ισχύοντος Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας & άρθ.24, παρ.1 του ν.3838/2010)

Δεδομένης της σύγχυσης που δείχνει να επικρατεί όσον αφορά τις νέες ρυθμίσεις για τους ενηλίκους, κρίνουμε σκόπιμο να παράσχουμε τις ακόλουθες συνοπτικές διευκρινίσεις:

ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ
• Όσοι κατά τη δημοσίευση του Νόμου (24-3-2010) ήταν άνω των 18 ετών (ακομα κι αν ήταν 80 ετών) και έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν πάει στο Ελληνικό σχολείο (6ετία), εντάσσονται στο καθεστώς του άρθρου 1Α και θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο 100 Ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης (για την ομάδα αυτήν) είναι η 24η Μαρτίου του 2013.

• Όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή δεν έχουν συμπληρώσει 6 χρόνια φοίτησης σε Ελληνικό σχολείο, εντάσσονται στο καθεστώς του άρθρου 2 του Ν.3838 και θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταθέσουν παράβολο 700 Ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποδείξουν:
Ι) Είτε 5 χρόνια νόμιμης παραμονής (συμπληρωμένα έως την 24η Μαρτίου 2010)
ΙΙ) Είτε, αν δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία στις 24 Μαρτίου 2010, θα πρέπει να περιμένουν να συμπληρώσουν 7 έτη νόμιμης παραμονής προτού υποβάλλουν την αίτηση πολιτογράφησης.

Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση και δεν έχουν δοθεί στους Δήμους Αιτήσεις και εγκύκλιοι για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά κτήσης Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση για ενήλικες που έχουν συμπληρώσει πενταετή ή επταετή νόμιμη διαμονή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση δικαιολογητικών, την εφαρμογή του Ν.3838/2010, αλλά και –ιδίως- για παραβιάσεις σχετικά με την εφαρμογή του, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλέφωνο 210-6920141 ή να κάνετε χρήση του on line legal aid στον ιστοχώρο μας www.hahur.com.



Παρά τις «δυσχέρειες» που απέκλεισαν μέχρι σήμερα την εφαρμογή του Νόμου 3838/2010, οι οποίες κάθε άλλο παρά μια «ευοίωνη αρχή» συνιστούν για τη νέα κατάσταση, ελπίζουμε ν’ αρθούν σύντομα τα εμπόδια κι ευχόμαστε καλή αρχή, τόσο στους αιτούντες όσο και στους εφαρμοστές του Νόμου. καλούμε σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή του, τις ΜΚΟ και συλλογικότητες, αλλά και τα άτομα που εργάσθηκαν για να δουν ένα Νόμο σαν τον 3838 να γεννιέται και ο οποίος –παρά τις υπαναχωρήσεις από τις αρχικές προθέσεις των εισηγητών του- αποτελεί ένα θετικό κείμενο για τα δικαιώματα των «παιδιών 2ης γενιάς».
Θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των «παιδιών των μεταναστών» προς την κατεύθυνση της σθεναρής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, συνεπείς στον αγώνα για την αλλαγή νοοτροπίας που θα πρέπει να συντελεστεί –με τη συμμετοχή όλων μας- στους κόλπους της Ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ (διότι περί αυτής πρόκειται, κι ΟΧΙ περί του μεταναστευτικού ζητήματος) να αντιμετωπίζεται με σεβασμό κι ευαισθησία από τους κοινωνούς και την Πολιτεία, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου