Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Αναβολή μετά από 15 συνεδριάσεις του ΜΟΔ στη Δίκη αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ θέτει σοβαρά ζητήματα απόνομής Δικαιοσύνης

Η "χαλαρότητα" των Ελληνικών Δικαστηρίων ως προς την αποδοχή επανειλημμένων αιτημάτων αναβολής στην ίδια υπόθεση αποτελεί "τριτοκοσμικό" φαινόμενο που παρελκύει τις δίκες, δυσχεραίνει από πολλές πλευρές το έργο της απονομής Δικαιοσύνης, παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και οδηγεί τη χώρα μας σε συχνές καταδίκες από το ΕΔΔΑ.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συναντήσαμε, όπου οι παρατεταμένες αναβολές οδήγησαν ουσιαστικά σε αρνησιδικία.
Δεδομένης της συστημικής και σημειολογικής σημασίας της για τα Ελληνικά πράγματα, ελπίζουμε να μη γίνει έτσι και με την παρακάτω υπόθεση:


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 Μαΐου 2010

Απαράδεκτη αναβολή δίκης αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ μετά 15 συνεδριάσεις! Θύματα προσφεύγουν σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλει τη θλιβερή για την ελληνική δικαιοσύνη εξέλιξη στη δίκη του αστυνομικού Χρήστου Ευθυμίου που κατηγορείται για κακουργηματικά βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ δύο νέων, του Ιωάννη Παπακώστα και του Γεώργιου Σιδηρόπουλου, τον Αύγουστο 2002, στον Ασπρόπυργο. Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (ΜΟΔ) συνεδρίασε προχώρησε κατά πλειοψηφία στην αναβολή της δίκης, μετά από 15 συνεδριάσεις, για τις 2 Φεβρουαρίου 2011, οκτώμισι χρόνια μετά το γεγονός!

Ουσιαστικά μέχρι και σήμερα το ΜΟΔ έκανε μόνο τρεις πλήρεις συνεδριάσεις και τρεις σύντομες συνεδριάσεις. Τις υπόλοιπες εννέα συνεδριάσεις το ΜΟΔ Αθηνών αδυνατούσε να συνεδριάσει κυρίως γιατί και οι δυο δικηγόροι του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας και Βασιλική Πανταζή, είναι ταυτόχρονα δικηγόροι του Επαμεινώνδα Κορκονέα που δικάζεται για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας. Παρά το ότι το ΜΟΔ Άμφισσας γνώριζε τις δικάσιμες του ΜΟΔ Αθηνών όριζε συστηματικά δικάσιμες την ίδια ημέρα και επί πλέον με ψευδείς βεβαιώσεις ενημέρωνε το ΜΟΔ Αθηνών πως επρόκειτο να δικάζει κάθε εργάσιμη ημέρα με αποτέλεσμα το ΜΟΔ Αθηνών να μην μπορεί να δικάσει τη δική του υπόθεση. Απλή ανάγνωση του δικαστικού ρεπορτάζ αποδεικνύει για παράδειγμα πως ούτε στις 21 Απριλίου 2010 ούτε στις 30 Απριλίου 2010 το ΜΟΔ Άμφισσας συνεδρίασε, αντίθετα με την ψευδή βεβαίωση που εξέδωσε. Παράλληλα η δεύτερη βεβαίωση του ΜΟΔ Άμφισσας δεν αναφέρει πως συνεδρίασε στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2010 όπως είχε προαναγγείλει η πρώτη βεβαίωση! Δυστυχώς, δύο δικαστίνες και δύο ένορκοι του ΜΟΔ Αθηνών αποφάσισαν σήμερα να σταματήσουν τη δίκη αναβάλλοντάς τη για τις 2 Φεβρουαρίου 2011, κατά παράβαση του Άρθρου 349 ΚΠΔ που απαγορεύει τρίτη αναβολή σε μια δίκη: η δίκη για τα βασανιστήρια είχε ήδη αναβληθεί στις 7 Ιανουαρίου 2008 και στις 17 Δεκεμβρίου 2008, και τις δύο φορές λόγω κωλύματος του δικηγόρου Αλέξη Κούγια. Αντίθετα, η Πρόεδρος του δικαστηρίου και άλλοι δύο ένορκοι μειοψήφησαν αφού ήθελαν να διακοπεί η δίκη σε νέα ημερομηνία ώστε να ολοκληρωθεί.

Το ΕΠΣΕ έχει εντολή από τα θύματα που ήταν και πολιτικώς ενάγοντες να προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των Άρθρων 6.1 (δίκαιη δίκη μέσα σε εύλογο χρόνο) και 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της ΕΣΔΑ, αφού είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή δίκη μετά από οκτώμισι χρόνια (Αύγουστος 2002 – Φεβρουάριος 2011). Άλλωστε σήμερα οι πολιτικώς ενάγοντες μέσω του ΕΠΣΕ κατέθεσαν στο δικαστήριο την επισυναπτόμενη πεντασέλιδη δήλωση διεκτραγωδώντας την περιπέτεια της δίκης και ζητώντας να μη γίνει δεκτό αίτημα αναβολής. Παρ’ όλο ότι η Εισαγγελέας πρότεινε επίσης διακοπή, τελικά η δίκη αναβλήθηκε. Το ΕΠΣΕ κατόπιν αυτού θα κάνει αναφορά στον Άρειο Πάγο για τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων δικαστών στις παράνομες δεύτερη και τρίτη αναβολές καθώς και στην επανειλημμένη ψευδή πληροφόρηση του ΜΟΔ Άμφισσας στο ΜΟΔ Αθηνών για τις ημερομηνίας συνεδρίασης του πρώτου. Επισυνάπτεται επίσης και τρίτη ψευδής βεβαίωση του ΜΟΔ Άμφισσας που αναγνώσθηκε σήμερα καθώς και αναφορά στις 19 Απριλίου 2010 των τακτικών δικαστών και της εισαγγελέα του ΜΟΔ Αθήνας προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών με αίτημα να υπάρξει συνεννόηση για να μπορέσει να δικάσει το ΜΟΔ Αθηνών. Εξ αντικειμένου, προκύπτει πως η ηγεσία της δικαιοσύνης αδιαφόρησε για τη δίκη στο ΜΟΔ Αθηνών.


Παλαιότερα δελτία τύπου του ΕΠΣΕ για την υπόθεση

Αύριο σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δίκη αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ. Τον είχε απαλλάξει η αστυνομική ΕΔΕ! (16 Δεκεμβρίου 2008)
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3382

Απαράδεκτη νέα αναβολή δίκης αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ μετά από αίτημα του Αλέξη Κούγια! Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση. (17 Δεκεμβρίου 2008) http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&cid=3383

Ερώτηση Ψαριανού για καθυστέρηση εκδίκασης υπόθεσης βασανισμού με ηλεκτροσόκ (22 Δεκεμβρίου 2008)
http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2008_files/ghm1095_erotisi_psarianou_ypothesi_electroschock_greek.doc

Αύριο σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δίκη αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ το 2002. Να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της απαλλακτικής ΕΔΕ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όχι σε τρίτη αναβολή της δίκης. (15 Νοεμβρίου 2009)
http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2009_files/ghm1221_diki_mod_electroshock_greek.doc

Οριστικά αύριο η δίκη αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ το 2002 (10 Δεκεμβρίου 2009) http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2009_files/ghm1228_diki_mod_electroshock_greek.doc

Πρώτη ημέρα δίκης αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ το 2002 (12 Δεκεμβρίου 2009) http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2009_files/ghm1229_diki_mod_electroshock_greek.doc


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΤΕΠΕ)/
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
(ΑΡΘΡΟ 141 ΠΑΡΑ. 2 ΚΠΔ) ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΕΝΑΓΟΝΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

3 Μαΐου 2010

1. Στις 7 Ιανουαρίου 2008 προσδιορίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η δίκη του Χρήστου Ευθυμίου με την κατηγορία «βασανιστήρια κρατουμένου κατά συρροή» στην οποία είμαστε πολιτικώς ενάγοντες. Δεδομένου ότι τα καταγγελλόμενα συνέβησαν στις 14 Αυγούστου 2002, υπήρχε ήδη παραβίαση του Άρθρου 6.1 της ΕΣΔΑ για την εκδίκαση κάθε υπόθεσης σε «εύλογο χρόνο», αφού η πρώτη δικάσιμη απείχε πέντε χρόνια και πέντε μήνες από το γεγονός. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, στις 22 Απριλίου 2010, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των Άρθρων 3 και 6.1 της ΕΣΔΑ στην υπόθεση Στεφάνου κατά Ελλάδας που αφορούσε κακοποίηση 16χρονου Ρομ από αστυνομικό τον Αύγουστο 2001. Η καταδίκη για υπερβολική καθυστέρηση έγινε γιατί η ποινική διαδικασία ενώπιον δύο βαθμών δικαιοσύνης κράτησε έξι χρόνια και έξι μήνες. Επίσης, στις 14 Ιανουαρίου 2010, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των Άρθρων 3 και 6.1 της ΕΣΔΑ στην υπόθεση Γκαλότσκιν κατά Ελλάδας που αφορούσε κακοποίηση 25χρονου παλιννοστούντα από αστυνομικό το Δεκέμβριο 2001. Η καταδίκη για υπερβολική καθυστέρηση έγινε γιατί η ποινική διαδικασία ενώπιον ενός βαθμού δικαιοσύνης κράτησε τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες. Τις δύο αυτές προσφυγές στο ΕΔΔΑ έκανε το ΕΠΣΕ το οποίο εξουσιοδοτήσαμε ήδη από τότε να προσφύγει στο ΕΔΔΑ για υπερβολική καθυστέρηση της παρούσας ποινικής διαδικασίας ανεξάρτητα από την έκβασή της. Υπενθυμίζεται πως ήδη πλησιάζει η συμπλήρωση οκταετίας από το γεγονός. Επισυνάπτονται δύο δελτία τύπου του ΕΠΣΕ για τις δύο πρόσφατες καταδίκες (και πολλές παλαιότερες).

2. Παρά την καθυστέρηση αυτή και τις επιπτώσεις από την παραβίαση του Άρθρου 6.1 της ΕΣΔΑ, με την απόφαση 11/2008, το ΜΟΔ Αθηνών δέχθηκε αίτημα αναβολής κατ’ άρθρο 349 ΚΠΔ λόγω αδυναμίας του συνηγόρου του κατηγορουμένου Αλέξιου Κόυγια να παραστεί επειδή παρίστατο σε άλλο Μικτό Ορκωτό. Το ΜΟΔ Αθηνών επέλεξε να μη διακόψει για άλλη δικάσιμη που θα διευκόλυνε το δικηγόρο του κατηγορουμένου αλλά ανέβαλε για τις 17 Δεκεμβρίου 2008, προσθέτοντας με την απόφαση αυτή ένδεκα μήνες στην καθυστέρηση εκδίκασης.

3. Στις 17 Δεκεμβρίου 2008, με την απόφαση 553/2008, το ΜΟΔ Αθηνών δέχθηκε ξανά αίτημα αναβολής κατ’ άρθρο 349 ΚΠΔ λόγω αδυναμίας του συνηγόρου του κατηγορουμένου Αλέξιου Κόυγια να παραστεί επειδή παρίστατο σε Τριμελές Εφετείο. Το ΜΟΔ Αθηνών αποφάσισε να απορρίψει αίτημα της πολιτικής αγωγής να διακόψει για άλλη δικάσιμη που θα διευκόλυνε το δικηγόρο του κατηγορουμένου και ανέβαλε για τις 16 Νοεμβρίου 2009, προσθέτοντας με την απόφαση αυτή άλλους ένδεκα μήνες στην καθυστέρηση εκδίκασης. Το ΜΟΔ αγνόησε το Άρθρο 349.1 ΚΠΔ πως «δεύτερη αναβολή μπορεί να διαταχθεί μόνον εφόσον βεβαιώνεται αιτιολογημένα στην απόφαση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το σημαντικό αίτιο με τη διακοπή»: παρόμοια αιτιολόγηση δεν υπήρχε στην απόφαση.

4. Στις 16 Νοεμβρίου 2009, και πάλι ο δικηγόρος του κατηγορουμένου απουσίαζε σε άλλο δικαστήριο. Το δικαστήριο προχώρησε σε μια πρώτη διακοπή της διαδικασίας για τις 27 Νοεμβρίου 2009, οπότε και συγκροτήθηκε με την κλήρωση των ενόρκων, και μετά σε μια δεύτερη διακοπή για τις 11 Δεκεμβρίου 2009. Σημειώνουμε πως στη χορήγηση των διακοπών το δικαστήριο, λόγω άλλων υποχρεώσεων εισαγγελέα ή/και συνέδρων, υποχρεώθηκε να παρακάμψει τον περιορισμό της περιόδου διακοπής σε τρεις ημέρες που προβλέπεται από το Άρθρο 402 ΚΠΔ.

5. Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, άρχισε η ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου ζήτησε να κλητευθεί η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού που είχε εξετάσει τους πολιτικώς ενάγοντες. Η εισαγγελέας ζήτησε να κλητευθούν επίσης ο/η γιατρός του Τζανείου Νοσοκομείου που εξέτασε τον πρώτο πολιτικώς ενάγοντα και ο αστυνομικός του εγκληματολογικού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχαήλ Λάγιος, έκθεση του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Το δικαστήριο, με την απόφαση 700/11-12-2009 διέταξε την κλήτευση των τριών μαρτύρων. Στη συνέχεια εξετάσθηκε ο πρώτος πολιτικώς ενάγων και το δικαστήριο αποφάσισε τρίτη διακοπή για τις 22 Δεκεμβρίου 2009.

6. Στις 22 Δεκεμβρίου 2009, εξετάσθηκε ο δεύτερος πολιτικώς ενάγων και η γιατρός του Τζανείου Νοσοκομείου (τον Αύγουστο 2002) Στάμω Θεοτοκάτου και το δικαστήριο αποφάσισε τέταρτη διακοπή για τις 15 Ιανουαρίου 2010.

7. Στις 15 Ιανουαρίου 2010 το δικαστήριο δεν μπόρεσε να συνεδριάσει και διέκοψε για πέμπτη φορά για τις 28 Ιανουαρίου 2010 οπότε και πάλι λόγω αδυναμίας να συνεδριάσει διέκοψε για έκτη φορά για τις 16 Φεβρουαρίου 2010.

8. Στις 16 Φεβρουαρίου 2010, εξετάσθηκε ο μάρτυρας Σπυρίδων Δάμος και ξεκίνησε η εξέταση της ιατροδικαστή Σουλτάνας Μαριανού. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του συνηγόρου του κατηγορουμένου να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ο μάρτυρας Σπυρίδων Δάμος για τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για ψευδορκία. Παράλληλα, υποβλήθηκε αίτημα του συνηγόρου του κατηγορουμένου να απαγορευθούν κάποιες ερωτήσεις στην ιατροδικαστή Σουλτάνα Μαριανού. Μετά την απόρριψή του, ο συνήγορος προσέφυγε στο δικαστήριο. Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το αίτημα και το δικαστήριο διέκοψε για έβδομη φορά για τις 23 Φεβρουαρίου 2010. Αυτή ήταν η τελευταία μέχρι σήμερα πλήρης συνεδρίαση του δικαστηρίου.

9. Στις 23 Φεβρουαρίου 2010, το δικαστήριο δεν μπόρεσε να συνεδριάσει και διέκοψε για όγδοη φορά για τις 5 Μαρτίου 2010 οπότε και πάλι λόγω αδυναμίας να συνεδριάσει διέκοψε για ένατη φορά για τις 15 Μαρτίου 2010.

10. Στις 15 Μαρτίου 2010, το δικαστήριο συνεδρίασε μετά τις 12 το μεσημέρι. Η προσφυγή του συνηγόρου του κατηγορουμένου στο δικαστήριο, που είχε υποβληθεί πριν ένα μήνα, αποσύρθηκε και συνεχίστηκε η εξέταση της ιατροδικαστή Σουλτάνας Μαριανού. Κατά τις 12:45, ο συνήγορος του κατηγορουμένου υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης της Προέδρου του δικαστηρίου. Όταν επανήλθε με άλλο πρόεδρο το δικαστήριο, στις 14:20, ο συνήγορος του κατηγορουμένου απουσίαζε και η συνεδρίαση διακόπηκε για δέκατη φορά για τις 16 Μαρτίου 2010.

11. Στις 16 Μαρτίου 2010, το δικαστήριο συνεδρίασε και η αίτηση εξαίρεσης της Προέδρου αποσύρθηκε από το συνήγορο του κατηγορουμένου. Λόγω αδυναμίας του δικαστηρίου με την κανονική σύνθεση να συνεδριάσει, η συνεδρίαση διακόπηκε για ενδέκατη φορά για τις 29 Μαρτίου 2010.

12. Στις 29 Μαρτίου 2010, το δικαστήριο δεν μπόρεσε να συνεδριάσει και διέκοψε για δωδέκατη φορά για τις 14 Απριλίου 2010 οπότε και πάλι λόγω αδυναμίας να συνεδριάσει διέκοψε για δέκατη τρίτη φορά για τις 19 Απριλίου 2010, οπότε και πάλι λόγω αδυναμίας να συνεδριάσει διέκοψε για δέκατη τέταρτη φορά για σήμερα 3 Μαΐου 2010. Γνωρίζουμε δε πως και σήμερα το δικαστήριο μάλλον δεν θα μπορέσει να συνεδριάσει και θα διακόψει για δέκατη πέμπτη φορά.

13. Συνολικά, από τις μέχρι και σήμερα δεκαπέντε συνεδριάσεις, μόνο τρεις ήταν πλήρεις (δηλαδή ξεκίνησαν το πρωί και διακόπηκαν το μεσημέρι), με την τελευταία από αυτές να έγινε πριν δυόμισι μήνες, στις 16 Φεβρουαρίου 2010, όταν ξεκίνησε την κατάθεσή της η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού. Επί πλέον, έγιναν και άλλες τρεις σύντομες συνεδριάσεις, ενώ σε εννέα συνεδριάσεις απλώς αποφασίστηκε διακοπή για επόμενη συνεδρίαση.

14. Καμιά από τις διακοπές δεν προκλήθηκε λόγω αιτήματος της πολιτικής αγωγής αφού οι δύο συνήγοροί της Θεόδωρος Σχινάς και Αθανάσιος Τάρτης κατ’ επανάληψη δήλωσαν πως αν υπήρχε ανάγκη θα κάλυπτε ο ένας τυχόν απουσία του άλλου. Αντίθετα, οι περισσότερες διακοπές προκλήθηκαν από αιτήματα των συνηγόρων του κατηγορούμένου Αλέξιου Κούγια και Βασιλικής Πανταζή κυρίως γιατί και οι δύο παρίστανται ταυτόχρονα ως συνήγοροι υπεράσπισης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας του Ειδικού Φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο οποίος δικάζεται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. Κάθε φορά δε που συμπίπτουν οι δικάσιμες των δύο δικών επιλέγουν και οι δύο να παρίστανται στο ΜΟΔ Άμφισσας, κάτι που κάνει αδύνατη τη συνεδρίαση του ΜΟΔ Αθηνών.

15. Οι πολιτικώς ενάγοντες έχουν εκτιμήσει την προσπάθεια του ΜΟΔ Αθηνών να προσαρμοστεί στις διάφορες δικάσιμες άλλων δικαστηρίων όπου παρίστανται οι συνήγοροι του κατηγορούμένου. Παράλληλα συμμερίζονται πλήρως την απορία της Προέδρου του ΜΟΔ Αθηνών στη συνεδρίαση της 29 Μαρτίου 2010 γιατί η Πρόεδρος του ΜΟΔ Άμφισσας όρισε δικάσιμη για τις 29 Μαρτίου 2010 ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία μεταξύ τους και το ΜΟΔ Άμφισσας γνώριζε τη δικάσιμη του ΜΟΔ Αθηνών. Παρόμοια απορία είχε εκφράσει η Πρόεδρος του ΜΟΔ Αθηνών και στις 23 Φεβρουάριου 2010.

16. Οι πολιτικώς ενάγοντες εκφράζουν τη σοβαρή απορία τους γιατί το έγγραφο του ΜΟΔ Άμφισσας που αναγνώσθηκε στις 29 Μαρτίου 2010 και ενσωματώνεται στην παρούσα δήλωση ανέφερε πως το ΜΟΔ Άμφισσας θα συνεδρίαζε στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2010 (με αποτέλεσμα το ΜΟΔ Αθηνών να μην μπορεί να συνεδριάσει κατά τις ίδιες ημέρες), ενώ το έγγραφο του ΜΟΔ Άμφισσας που αναγνώσθηκε στις 19 Απριλίου 2010 και επίσης ενσωματώνεται στην παρούσα δήλωση ανέφερε πως το ΜΟΔ Άμφισσας δεν συνεδρίασε στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2010 ούτε οποιαδήποτε άλλη ημέρα μέχρι τις 14 Απριλίου 2010 (κατά σύμπτωση ημέρα συνεδρίασης του ΜΟΔ Αθηνών καθορισμένη από τις 29 Μαρτίου 2010). Το έγγραφο αυτό αναφέρει επίσης πως το ΜΟΔ Άμφισσας θα συνεδρίαζε στις 19, 20, 21, 22 και 23 Απριλίου 2010 (με αποτέλεσμα το ΜΟΔ Αθηνών να μην μπορεί να συνεδριάσει κατά τις ίδιες ημέρες), αλλά από τις εφημερίδες οι πολιτικώς ενάγοντες πληροφορήθηκαν ότι μια από τις ημέρες αυτές, στις 21 Απριλίου 2010, το ΜΟΔ Άμφισσας δεν συνεδρίασε. Όπως δεν συνεδρίασε και στις 30 Απριλίου 2010, καθώς διέκοψε στις 29 Απριλίου 2010 για σήμερα 3 Μαΐου 2010.

17. Το ΜΟΔ Άμφισσας δηλαδή δεν συνεδρίαζε ημέρες που οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν υποχρέωση παράστασης σε άλλες δίκες για γεγονότα πρόσφατα, ενώ συνεδρίαζε πάντα τις ημέρες συνεδρίασης του ΜΟΔ Αθηνών για γεγονότα του 2002. Οι πολιτικώς ενάγοντες γνωρίζουν ότι για τις άλλες δίκες υπάρχει το πρόβλημα της προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων. Παρατηρούν επίσης πως ο κατηγορούμενος αστυνομικός στην παρούσα δίκη, που είναι η πρώτη στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης για κακουργηματικά βασανιστήρια, δεν κρατήθηκε προσωρινά σε αντίθεση με τους κατηγορούμενους αστυνομικούς της δίκης του ΜΟΔ Άμφισσας για κακουργηματική ανθρωποκτονία. Η διακριτική αυτή μεταχείριση σε βάρος των πολιτικώς εναγόντων οδήγησε στην καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης. Οι πολιτικώς ενάγοντες δεν μπορούν όμως να καταλάβουν γιατί η δικαιοσύνη τους καθιστά για δεύτερη φορά θύματα διακριτικής μεταχείρισης, όταν μάλιστα η δίκη στο ΜΟΔ Αθηνών ξεκίνησε τρεις μήνες πριν από τη δίκη στο ΜΟΔ Άμφισσας και κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν αρχίσει η δίκη στο ΜΟΔ Άμφισσας. Οι πολιτικώς ενάγοντες γνωρίζουν πως το ΕΔΔΑ, όταν εξετάζει τις συνθήκες δίκαιης δίκης, μετρά το χρόνο ολοκλήρωσης ανεξάρτητα από την ύπαρξη προσωρινής κράτησης και απαιτεί από την Ελλάδα να οργανώνει το δικαστικό της σύστημα έτσι ώστε να υπάρχει δίκαιη δίκη για όλους, ανεξάρτητα από επί μέρους προβλήματα, και απαιτεί να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση όλων. Επίσης, στη συγκεκριμένη υπόθεση για την αξιολόγηση της δίκαιης δίκης το ΕΔΔΑ, στην προσφυγή που θα υποβληθεί, θα συνεκτιμήσει το γεγονός της ουσιαστικής διακοπής της δίκης και μάλιστα ειδικότερα της εξέτασης της κρισιμότερης μάρτυρα, της ιατροδικαστή, επί δυόμισι μήνες, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο το δικαστήριο να αξιολογήσει συνολικά την κατάθεσή της.

18. Για όλους αυτούς τους λόγους οι πολιτικώς ενάγοντες, ευχαριστώντας για άλλη μια φορά την εισαγγελέα και τους συνέδρους για την υπομονετική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, παρακαλεί το δικαστήριο –σε συνεργασία με την ηγεσία της δικαιοσύνης- να κάνει όλα εκείνα που είναι αναγκαία για να ξαναρχίσει η ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης σε μελλοντική ημερομηνία με ταυτόχρονη διασφάλιση πως θα συνεχιστεί με διακοπές όχι πέρα του τριημέρου, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Άρθρο 402 ΚΠΔ. Παράλληλα, οι πολιτικώς ενάγοντες παρακαλούν το δικαστήριο να απορρίψει κάθε αίτημα αναβολής των συνηγόρων υπεράσπισης, την οποία άλλωστε αποκλείει το Άρθρο 349 ΚΠΔ: «Κάθε άλλη αναβολή απαγορεύεται. Επιτρέπεται σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνον αν το δικαστήριο κρίνει με ειδική αιτιολογία ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή της δίκης. Οι λόγοι αυτοί πρέπει να εκτίθενται αναλυτικά και αιτιολογημένα στην απόφαση της αναβολής.»

Οι πολιτικώς ενάγοντες

Ιωάννης Παπακώστας Γεώργιος Σιδηρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου