Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στη Γερμανία, μια οικογένεια ΧΡΟΝΙΩΝ ανέργων με τρία παιδιά παίρνει κοινωνικό βοήθημα-επίδομα 1.579 Ευρώ το μήνα, χαρακτηρίζοντάς το "επίδομα πείνας, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των φτωχών πολιτών, ιδίως των μικρών παιδιών " (παρόμοια το χαρακτηρίζουν και οι υπεύθυνοι κοινωνικής πρόνοιας). Ενώ για τον Έλληνα χρόνια άνεργο οικογενειάρχη ένα τέτοιο ποσό είναι "όνειρο θερινής νυκτός" και παρόλο που το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο στην ελληνική πρωτεύουσα απ' ότι στη γερμανική, πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας χαρακτηρίζει "ανεπαρκή και αντισυνταγματικά τα επιδόματα που λαμβάνουν οι φτωχοί". Τρεις οικογένειες προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και τελικά δικαιώθηκαν.
"Και ενώ στην Ελλάδα...διστάζουμε να θεωρήσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα ως ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ και απαράβατα ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και να μιλήσουμε για συνταγματικά προστατευόμενο "κοινωνικό κεκτημένο", το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο (ακόμη και μεσούσης της κρίσης) δεν διστάζει να θεωρήσει ως αντισυνταγματικά τα ισχύοντα κοινωνικά επιδόματα που δίνει η εκτελεστική εξουσία, ζητώντας να υλοποιηθεί πλήρως η συνταγματική αρχή του κοινωνικού κράτους.

Φαντάζεται κανείς κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ?

Θα μιλούσαν όλοι για (δήθεν) επέμβαση της δικαστικής εξουσίας στα χωράφια της εκτελεστικής." (Νάσος Θεοδωρίδης, Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της ΜΚΟ "Αντιγόνη")
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/02/2010&id=136390

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου