Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

«Η ΕΕ άφησε στην Ελλάδα όλα τα βάρη του μεταναστευτικού"

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αφήνουν την Ελλάδα να επωμίζεται μόνη της τα δυσβάσταχτα βάρη του μεταναστευτικού προβλήματος κάλεσε τις χώρες της ΕΕ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, που επισκέπτεται τη χώρα μας.


Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ Μάνφρεντ Νόβακ, που επισκέφθηκε τη χώρα μας, κ. Νόβακ απηύθυνε έκκληση από την Αθήνα στην ΕΕ να επανεξετάσει εκ βάθρων τη μεταναστευτική πολιτική της και να αντικαταστήσει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ (που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέφουν στη χώρα πρώτης εισδοχής, όπως η Ελλάδα, τους μετανάστες) με ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των βαρών, που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των μεταναστών.


Δεύτερη «κρίση»
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έκανε λόγο για μια δεύτερη «κρίση» στην Ελλάδα, εκτός από την οικονομική και ζήτησε από την ΕΕ να παράσχει στη χώρα μας ουσιαστική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της «πρωτόγνωρης» εισροής παράνομων μεταναστών. Ζήτησε αναστολή όλων των επιστροφών στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και επαναδιαπραγμάτευση του Κανονισμού.

Το 2008 -ανέφερε- το 50% των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στην ΕΕ σημειώθηκε στην Ελλάδα. Το 2009 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 75% και το 2010 στο 90%, γεγονός που έχει προκαλέσει κρίση στο σύστημα κράτησης. Εκανε λόγο για «ιδιαίτερα αποκρουστικές» συνθήκες σε κέντρα κράτησης μεταναστών, κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων φυλακές και συνοριακά φυλάκια που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Αναδημοσίευση από το "Έθνος" της 21ης/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου