Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΕΔΑ ΣΤΟΝ ΥΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Νεοφύτου Βάμβα 6 (3ος όροφος), 10674 Αθήνα, τηλ.: 210 7233221-2; 210 7233216;
φαξ: 210 7233217; e-mail: info@nchr.gr, website: www.nchr.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Προς τον κ. X. Καστανίδη,
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ενταύθα

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2010
Α.Π. 321
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε ο Νόμος 3719/2008 (ΦΕΚ Α’ 241) «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις» εισήγαγε στην ελληνική έννομη τάξη το θεσμό του Συμφώνου Συμβίωσης αποκλείοντας, ωστόσο, από το ρυθμιστικό του πεδίο τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (εφεξής ΕΕΔΑ) με τα σχόλιά της επί του τότε σχεδίου νόμου, τα οποία είχε απευθύνει στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη (Α.Π. 254/11-07-2008), είχε ζητήσει «την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤ και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους βάσει των υπερνομοθετικών κανόνων που επιβάλλουν την εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων» και είχε ταχθεί υπέρ της νομικής κατοχύρωσης της ομόφυλης συμβίωσης.
Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι η ΕΕΔΑ, ήδη από το 2004 με την απόφασή της «Διακρίσεις σε βάρος σεξουαλικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και η επέκταση του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου» είχε τονίσει την ανάγκη νομικής αναγνώρισης της ομόφυλης συμβίωσης βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου και απαγορεύουν τις διακρίσεις ως προς την πλήρη απόλαυση όλων των δικαιωμάτων, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών.
Με αφορμή τις δηλώσεις σας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» αναφορικά με τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα καταθέσει προτάσεις σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου, και δεδομένης παλαιότερης σχετικής πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία και εσείς προσωπικά είχατε συνυπογράψει, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην κατάρτιση σχεδίου νόμου που θα κατοχυρώνει νομικά την ομόφυλη συμβίωση.
Τέλος, σας στέλνουμε προς ενημέρωσή σας, τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕΔΑ καθώς και την αλληλογραφία που είχαμε ανταλλάξει το 2008 με τον Υπουργό κ. Σ. Χατζηγάκη.
Με ιδιαίτερη τιμή
Ο Πρόεδρος
Κωστής Α. Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου