Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Βαθαίνουν οι ρωγμές του Δουβλίνο ΙΙ. Πηγή: New York Times, 30/07/2009

http://www.nytimes.com/2009/07/29/opinion/29iht-edfrelick.html?_r=2

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την -εξόφθαλμη, πια- έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποίαν επιδεικνύουν οι Ελληνικές Αρχές απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες. Ζητήματα κραυγαλέων παραβιάσεων, όπως οι πρόσφατες "θερινές" νομοθετικές προσπάθειες, "επιχειρήσεις - σκούπα" και αναγκαστικές εξώσεις προσφύγων και μεταναστών, έρχονται να προστεθούν σ' ένα σύστημα που έχει ήδη αποτύχει να ανταποκριθεί στην αποστολή του.
Μοναδική θετική διάσταση στο όλο φαινόμενο αποτελεί το ότι διαφαίνεται, πλέον, στον ορίζοντα η κατάργηση, στην πράξη, του πολυσυζητημένου "Δουβλίνο ΙΙ", που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την εξώθηση του προσφυγικού ζητήματος "στα άκρα".
Ήδη γίνεται έκκληση να ανασταλούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς η τελευταία δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Παράλληλα, όμως, θεριεύει η απορία: Δεν θα έπρεπε, σε μιαν ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα - μέλος της Ε.Ε., να είναι αδιαπραγμάτευτο ένα μίνιμουμ σεβασμού;
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη της, αν μη τι άλλο, τους κλυδωνισμούς στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας και θα αντιμετωπίσει, επιτέλους, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα με τη δέουσα προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου