Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Ομαδικά πυρά εναντίον της μεταναστευτικής μας πολιτικής

αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" της 3ης Αυγούστου 2009, το άρθρο της Ιωάννας Σωτήρχου με τίτλο:
"Γερμανικά, βρετανικά και αμερικανικά πυρά για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα"
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
Ομαδικά πυρά δέχεται πλέον η χώρα μας για τη μεταναστευτική της πολιτική από το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με νέο σχέδιο νόμου επιχειρεί για δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι να ρυθμίσει επί τω χείρω τα σχετικά θέματα, κατά παράβαση του Συντάγματος, όπως υποστηρίζει η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού «το θερινό τμήμα της Βουλής και όχι η Ολομέλεια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδος, καλείται, κατά παράβαση του άρθρου 72 παρ.1 του Συντάγματος και του ίδιου της του Κανονισμού, να ψηφίσει νόμο που ρυθμίζει ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων». Συγκεκριμένα, σε άσχετο νομοσχέδιο προβλέπονται διατάξεις για την πρόσβαση των κατόχων αδειών διαμονής στην απασχόληση, στις οποίες προτείνεται η απαγόρευση άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας από μετανάστες, θίγονται ζητήματα αδειών διαμονής, συμπληρώνονται οι κυρώσεις παραβατών των υποχρεώσεων που θέτει ο Ν.3386/2005 και τίθενται οι κανόνες για την ίδρυση Κέντρων «Υποδοχής και Φιλοξενίας» Μεταναστών, όπως αποκαλούνται εύσχημα αυτά που διάφορες οργανώσεις καταγγέλλουν ως στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.
Σημαντικές είναι και οι αντιδράσεις που συνεχίζουν να δέχονται οι κυβερνητικές επιδόσεις στον αγριανθρωπισμό, χάρη στις οποίες φιλοτεχνείται το πορτραίτο μιας χώρας που δεν σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματα των αλλοδαπών που βρίσκονται σε αυτή:
**«Δεν είναι πια μέλος της Ε.Ε. η Ελλάδα;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ σε πρόσφατο άρθρο της σχετικό με την παραμονή των αιτούντων άσυλο στη χώρα όπου έχει ζητηθεί, όπως επιτάσσει η συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ". Αφορμή για το δημοσίευμα ήταν η δικαίωση Ιρανού από τη γερμανική Δικαιοσύνη: ο πρόσφυγας που έφτασε στη Γερμανία παράνομα μέσω Ελλάδας προσέφυγε κατά της απόφασης επαναπροώθησής του στη χώρα μας, όπως ορίζει η προαναφερθείσα συμφωνία, και δικαιώθηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη, η οποία αξίωσε την αναγνώρισή του ως πρόσφυγα από τις γερμανικές Αρχές. Ιδιαίτερα δηκτικό για τη χώρα μας ήταν το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με το οποίο «δεν ισχύουν πλέον τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε αυτή τη χώρα-μέλος της Ε.Ε.», καθώς «δεν εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η ιατρική περίθαλψη δεν είναι επαρκής και δεν ικανοποιούνται ούτε καν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες».
** «Απάνθρωπη και αποκρουστική» χαρακτηρίζουν την αστυνομική επίθεση στον καταυλισμό της Πάτρας εννέα Βρετανοί ακαδημαϊκοί σε μια αιχμηρή επιστολή διαμαρτυρίας, που απευθύνουν προς την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία ζητούν όχι μόνο εξηγήσεις, αλλά και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Η εν λόγω επιχείρηση στερούνταν νομικής και ηθικής βάσης. Ποιος την αποφάσισε;», είναι ένα από τα επτά ερωτήματα που θέτουν απαιτώντας απάντηση. Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ως ακαδημαϊκοί, στον τομέα της έρευνας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής ανισότητας, καταδικάζουμε απερίφραστα την πρόσφατη χρήση βίας κατά των μεταναστών στην Πάτρα. Η Ελλάδα έχει καταγγελθεί επανειλημμένως από διεθνείς οργανισμούς για την κακομεταχείριση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Τις τελευταίες εβδομάδες, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα πιο έντονης δαιμονοποίησης και στοχοποίησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. "Τιμωρητικού" χαρακτήρα επιθέσεις της Αστυνομίας παρουσιάζονται σαν η λύση στο πρόβλημα και οι Αρχές διοχετεύουν στα ΜΜΕ ένα ξενοφοβικό παραλήρημα και αντίστοιχες εικόνες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια δραματική αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στους μετανάστες. Οι αρμόδιες Αρχές φαίνεται ότι όχι μόνο ανέχονται τις επιθέσεις των φασιστικών ομάδων σε άτομα και οικογένειες, αλλά επιπλέον οργάνωσαν μια βίαιη και παράνομη επιχείρηση ενάντια στον καταυλισμό προσφύγων της Πάτρας (...)». Επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες και τις οικογένειές τους;
** Η μηδενική προστασία στους πρόσφυγες, οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα απογύμνωσης της διαδικασίας ασύλου από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και εγκληματοποίησης των αλλοδαπών, καθώς και το πρόσφατο αστυνομικό πογκρόμ κατά των μεταναστών με αναγκαστικές εξώσεις -επιχειρήσεις σκούπα- απελάσεις εξπρές, που συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που δεν τηρεί τις εγγυήσεις που υπάρχουν για τα ανθρώπινα δικαίωματα, αποτέλεσαν το περιεχόμενο σχετικού άρθρου στους Τάιμς της Ν.Υ. στην εκπνοή του περασμένου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου