Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Αθήνα, 26/03/2011
Αρ. Πρωτ/λου: 164

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΑΝΑΦΟΡΑ

Της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» - «Πλειάδες», εδρεύουσας στην Αθήνα, οδός Μουσών αριθ. 1Α, Τ.Κ. 115 24, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την Πρόεδρό της, Δικηγόρο Αθηνών, κ. Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα (ΑΜ: 30484 ΔΣΑ).-


Το βράδυ της Κυριακής 13/03/2011 και ειδικότερα λίγο πριν τις 8.00΄ μ.μ. συνελήφθηκαν στη Σκόπελο, κατά τη διάρκεια παράνομης έρευνας εντός της οικίας όπου διέμεναν επί χρόνια, οι: Α.Κ., 25 ετών, N.Ν., 23 ετών B.Ζ., 21 ετών. Οι συνθήκες της σύλληψης αναφέρονται αναλυτικά στις από 15-03-2011 «Αντιρρήσεις» των κρατουμένων που τέθηκαν υπόψη σας αυθημερόν από το ΤΑ Σκοπέλου (και θα μπορούσαν, εφόσον χρειασθεί ή το επιθυμείτε, να τεκμηριωθούν περαιτέρω με μάρτυρες και έγγραφα).
Έκτοτε οι τρεις παραπάνω νεαροί άνθρωποι κρατούνται, χωρίς να έχει εκδοθεί σε βάρος τους απόφαση απέλασης, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί ποινική κατηγορία, χωρίς τα εχέγγυα που ορίζει το Σύνταγμά μας και η ΕΣΔΑ για τη ‘νομιμοποίηση’ της στέρησης της ελευθερίας ανθρωπίνων όντων που βρίσκονται στην Ελληνική Δικαιοδοσία.
Περαιτέρω, επιχειρώ μια σύντομη περιγραφή των συνθηκών της κράτησής τους –παρότι ασφαλώς θα είστε ενήμερος για το είδος και την ποιότητα των χώρων κράτησης που βρίσκονται στη δικαιοδοσία σας.
Α.Τ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ:
Οι τρεις νεαροί κρατήθηκαν σχεδόν 48 ώρες (διανυκτέρευσαν δις) σε έναν χώρο περίπου 6τετραγωνικών μέτρων, με ένα παράθυρο ψηλά σε φωταγωγό (χωρίς κανένα άλλο άνοιγμα, σαν σε κλουβί), σε συνθήκες απίστευτης βρώμας, όπου υπήρχε στο πάτωμα ένα μικρό μονό στρώμα στο οποίο δεν χωρούσαν ούτε να καθίσουν τρεις άνθρωποι –πόσο μάλλον να κοιμηθούν… Στο χώρο κράτησης δεν υπήρχε ηλιασμός, ούτε επαρκής αερισμός, ούτε χώρος για κίνηση. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίστηκαν ούτε κινήθηκαν όσο βρίσκονταν εκεί. Εκτός του παλαιού και σε σημείο αηδίας βρώμικου στρώματος, στο δωμάτιο των 6 τ.μ. υπήρχε –χωρίς κάποιο έστω πρόχειρο ή υφασμάτινο διαχωριστικό- λεκάνη χωρίς καπάκι (!!!), όπου υποχρεούνταν να κάνουν την ανάγκη τους οι κρατούμενοι ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ! Δεν τους χορηγούνταν ούτε φαγητό ούτε πόσιμο νερό, έως ότου έφθασε συγγενικό τους πρόσωπο με κάποια μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό, οπότε οι άνθρωποι ξεδίψασαν. Οι κρατούμενοι δεν ενημερώθηκαν για κανένα δικαίωμά τους (ούτε για τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων ενώπιόν σας). Δεν τους επιτράπηκε να χρησιμοποιήσουν τηλέφωνο του ΤΑ. Διευκολύνθηκαν, όμως, στην επικοινωνία με Δικηγόρο και με το υποστηρικτικό/συγγενικό τους πλαίσιο, υπό την έννοια ότι τους επιτράπηκε η χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.
Α.Τ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ -ΒΟΛΟΣ
Οι τρεις νεαροί κρατήθηκαν σε δυο διαφορετικούς χώρους εντός του Τμήματος. Μετέφεραν στο υποστηρικτικό τους πλαίσιο συνθήκες βρώμας, έλλειψης απολύμανσης, έλλειψης αερισμού, ηλιασμού, κινητικότητας-προαυλισμού. Είπαν, χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει μεν καθαρίστρια αλλά για τα γραφεία του ΑΤ και όχι για τα κρατητήρια, όπου, μετά από επιμονή τους, τους δόθηκε μια σκούπα να καθαρίσουν κάπως το χώρο. Δυνατότητα για απολύμανση δεν υπάρχει (χλωρίνες κλπ.), παρόλο που προσφέρθηκαν να καθαρίσουν οι ίδιοι. Από την ημέρα που έφθασαν εκεί πίνουν νερό μόνο από μικρά μπουκάλια εμφιαλωμένου, τα οποία αγοράζουν προς 1 Ευρώ έκαστο, και διατρέφονται με σουβλάκια γύρο, τα οποία μέχρι την 23η Μαρτίου πλήρωναν προς τρεισήμισι (3,5) Ευρώ το ένα (χωρίς απόδειξη). Το τμήμα αρνήθηκε να χορηγήσει 12άδα σφραγισμένων νερών (εμφιαλωμένων) που τους πήγε συγγενής για να τους ανακουφίσει οικονομικά. Στις 23 Μαρτίου απαίτησαν, καθ’ υπόδειξή μας και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, να φάνε κάτι διαφορετικό, να δουν τιμοκατάλογο και απόδειξη από το κατάστημα. Αποτέλεσμα: Επιτράπηκε να παραγγείλουν παστίτσιο (ως εξαίρεση από την αναγκαστική σίτιση με… τον χρυσό γύρο, όμως μόνο για μια μέρα την εβδομάδα και από εστιατόριο της επιλογής του τμήματος) και ξαφνικά τα σουβλάκια κόστιζαν δυόμισι Ευρώ (με απόδειξη).
Η τουαλέτα είναι εντός του κρατητηρίου, αλλά υπάρχει… μισή πόρτα που περισώζει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια του αφοδεύοντος κρατουμένου, αλλά δεν τον γλιτώνει από τη ντροπή, αφού η μυρωδιά διαχέεται ανεμπόδιστη στο χώρο.
Η ατομική τους υγιεινή έχει φθάσει σε σημείο επικίνδυνο για την υγεία, αφού δεν τους έχει επιτραπεί ούτε να κάνουν μπάνιο. Έχουν παραμείνει άπλυτοι και αξύριστοι, σαν ρωβινσώνες.

Όπως θα διαπιστώσετε και από την ανάγνωση των Αντιρρήσεών τους μετά των συνημμένων σ’ αυτές εγγράφων, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και πλήρως ενσωματωμένοι στην μικρή κοινωνία της Σκοπέλου, όπου διαβιώνουν επί 9 και πλέον έτη, ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (την ίδια εδώ και χρόνια), έχουν σταθερές βιοτικές σχέσεις με το ντόπιο στοιχείο (μέχρι και ο ιερέας προσέτρεξε αυθημερόν να τους υποστηρίξει με υπεύθυνη δήλωση), ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων και επικαλούνται κίνδυνο ζωής (λόγω «βεντέτας» στη χώρα καταγωγής) από το ενδεχόμενο επιστροφής τους.
Επειδή οι συνθήκες κράτησης που «γεύθηκαν» αυτοί οι άνθρωποι ισοδυναμούν με βάναυση, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.
Επειδή τόσο η σύλληψή τους (υπό τις συνθήκες που αυτή τελέστηκε), όσο και η κράτησή τους (επί δυο σχεδόν εβδομάδες) δεν έχει κανένα νόμιμο έρεισμα, παρά οφείλεται, προφανώς, στην αλλοδαπότητά τους και στην ιδιότητά τους ως παράτυπων μεταναστών.
Επειδή το θέμα της κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε χώρους αρμοδιότητας του Υπ. Πρ. Πολ. έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και εκθέτει σοβαρά την Ελλάδα, οδήγησε δε –μεταξύ άλλων- στην πρόσφατη (από 15/03/11) εξαιρετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (ΕΠΒ) να εκδώσει δημόσια δήλωση, αντιδρώντας στην αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις βαθύτατες ανησυχίες της Επιτροπής αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών. [Στις 15 Μαρτίου, 2011, το ΕΠΒ εξέδωσε πρώτη φορά δημόσια δήλωση για την Ελλάδα. Οι δημόσιες δηλώσεις του ΕΠΒ αποτελούν εξαιρετικό μέτρο που προβλέπεται από το Άρθρο 10 (2) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Τέτοιες δηλώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο πέντε φορές στην ιστορία του ΕΠΒ: δύο φορές αναφορικά με την Τουρκία και τρεις φορές αναφορικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία (Τσετσενία). Στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2011, το ΕΠΒ διαπίστωσε ότι οι πληροφορίες που παρέχουν οι ελληνικές αρχές είναι αναξιόπιστες, αφού η αστυνομία και οι συνοριακοί σταθμοί φύλαξης συνέχισαν να κρατούν ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς παράτυπων μεταναστών σε πολύ κακές συνθήκες. Το ΕΠΒ διαπίστωσε συνωστισμό και άθλιες συνθήκες κράτησης σε όλες τις εγκαταστάσεις αρμοδιότητας του Υπ.Πρ.Πολ. που επισκέφθηκε].
Επειδή, τόσο η κράτηση χωρίς δικαστική απόφαση ή με τα εχέγγυα που θέτει το Σύνταγμα και ο Νόμος, όσο και η κράτηση ανθρώπων σε συνθήκες βάναυσες, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές παραβιάζει το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο (μεταξύ των οποίων και τα άρθρα 5 και 3 της ΕΣΔΑ αντιστοίχως) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την ίδια μας την έννομη τάξη.
Επειδή, οι εν λόγω εγκαταστάσεις αρμοδιότητάς σας είναι αφενός συνωστισμένες και αφετέρου οι συνθήκες είναι βάναυσες, απάνθρωπες και εξευτελιστικές.
Επειδή, οι «Αντιρρήσεις» (που υποβλήθηκαν ενώπιόν σας) αποτελούν τη μοναδική (και άρα θα πρέπει να θεωρείται ουσιαστική!) ευκαιρία που δίνει το δικαιϊκό μας σύστημα στους κρατούμενους να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κράτησής τους, με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι οι συνθήκες κράτησης είναι βάναυσες, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές (αλλιώς γίνεται δεκτό ότι παραβιάζεται εν προκειμένω και το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ – δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή, έχουμε καταδικαστεί δε ως χώρα με αφορμή την έλλειψη αποτελεσματικής / ουσιαστικής προσφυγής σε τέτοιες κρατήσεις από το Δικαστήριο του Στρασβούργου – ΕΔΔΑ).
Επειδή, δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα στο να εφαρμοστούν οι πρόσφατες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την κράτηση μεταναστών αμέσως και αποτελεσματικά, αφού αποτελούν ήδη Νόμο του κράτους, ώστε να αρθεί αμέσως αυτή η έκνομη κατάσταση.
Επειδή, οι συνθήκες κράτησης των τριών νεαρών, ιδιαίτερα δε αυτές των πρώτων ημερών, είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ από αυτές που βρήκε πρόσφατα το Επιμελητήριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην περίπτωση του M.S.S. εναντίον Βελγίου και Ελλάδας, όπου διέγνωσε παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και καταδίκασε τη χώρα μας επειδή τόσο οι συνθήκες διαβίωσης όσο και οι συνθήκες κράτησης ισοδυναμούσαν με εξευτελιστική μεταχείριση.
Επειδή, όσο οι τρεις νεαροί κρατούνται κλειδωμένοι επί εβδομάδες, σε βρόμικες, συνωστισμένες, ανθυγιεινές εγκαταστάσεις, που θυμίζουν κλουβί, δεν κοιμούνται, ούτε οξυγονώνονται, ούτε σιτίζονται, ούτε ηλιάζονται, ούτε κινούνται επαρκώς, ούτε υπάρχει η οποιαδήποτε μέριμνα για την ατομική τους υγιεινή (μπάνιο, ξύρισμα, καθαριότητα χώρου κλπ.).
Επειδή, εκτός από την κατακεραύνωση της αξιοπρέπειάς τους ως ανθρωπίνων όντων, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η σωματική και ψυχική υγεία τους λόγω της κατάστασης αυτής.
Επειδή, η κατάσταση αυτή εκθέτει τη χώρα μας αλλά και εσάς, ως εποπτεύουσα Αρχή.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ
και για όσους τυχόν προσθέσουμε με συμπληρωματικό μας υπόμνημα,
με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας,
όπως ενδεικτικά το περί προσφυγής στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ
την –επιεικώς- προβληματική αυτή κατάσταση

ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ
Να αρθεί αυθημερόν η κράτησή τους.
Να πράξετε τα δέοντα.
Μετά τιμής,
Η Πρόεδρος και νόμιμη εκπρόσωπος της ΜΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου