Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Η αθώωση άργησε δυο χρόνια

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία της 4/4/2010

Του Μ. Νοδάρου

Αδικα φυλακισμένος για περίπου δύο χρόνια (από τις 18.4.2008) παρέμεινε ένας 42χρονος Ρουμάνος, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για κλοπές που φέρεται να είχε διαπράξει, ενώ ήταν κρατούμενος, και άλλες την περίοδο που δεν βρισκόταν στη χώρα μας!
Το Πενταμελές Εφετείο Πατρών έπειτα από πολύωρη διαδικασία αθώωσε προχθές τον 42χρονο Ρουμάνο που ήταν στη φυλακή λόγω της καταδίκης του σε κάθειρξη δέκα ετών με την υπ' αριθμ. ΑΜ 194/2008 από 18 /04/2008 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών.

Την υπεράσπιση του 42χρονου είχε αναλάβει η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Η.Α.HU.R.) που έχει αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά το πέρας της δίκης, η πρόεδρος της άνω οργάνωσης και δικηγόρος του αλλοδαπού Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα δήλωσε στην «Ε» τα εξής:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη διασφάλιση του σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, αλλά και του δικονομικού κανόνα που απαγορεύει να καταδικάζεται κάποιος, με μόνο στοιχείο τη μαρτυρική κατάθεση του συγκατηγορουμένου του. Εκτός από τη βαρύτατη αδικία που συνιστά μια άδικη στέρηση της ελευθερίας στη συνείδηση του λαού μας, στο όνομα του οποίου εκδίδονται όλες οι δικαστικές αποφάσεις, οι άδικες καταδίκες οδηγούν και σε καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, σε αιτήσεις αποζημίωσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, τις οποίες καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος».

1 σχόλιο:

  1. Είδα το άρθρο στο tvxs και είπα να ψάξω ποιοι είναι αυτοί που υπερασπίστηκαν αυτό τον άνθρωπο... Πάλι καλά που υπάρχουν και αυτοί... Γιατί από ισονομία σε αυτή τη χώρα άλλο τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή