Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Global Forum on Migration and Development και Αντι-Φόρουμ. Μια Διαφορετική Προσέγγιση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Η Ελλάδα φιλοξενεί στους κόλπους της αυτές τις ημέρες μια σημαντική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (Global Forum on Migration and Development – GFMD).
Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD) είναι μια διεθνής συνάντηση εθελοντικής, μη δεσμευτικής και άτυπης διακρατικής διαβούλευσης και διαλόγου, ανοικτού σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Δημιουργήθηκε, με αφορμή σχετική πρόταση του τέως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο 2006.Το Φόρουμ διεξάγεται κάθε χρόνο, εναλλάξ σε μια ανεπτυγμένη και μια αναπτυσσόμενη χώρα. Για πρώτη φορά διεξήχθη το 2007 στις Βρυξέλλες. Το 2008 έγινε στη Μανίλα των Φιλιππίνων, ενώ για τη διοργάνωση του 2009 επελέγη η Αθήνα (θα ακολουθήσει διοργάνωση στο Μεξικό το 2010 και στην Ισπανία το 2011).Το GFMD χωρίζεται σε δύο σκέλη: το πρώτο αποτελεί ένα διεθνές Φόρουμ σε επίπεδο εκπροσώπων κυβερνήσεων και το δεύτερο μια διεθνή συνάντηση εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών (μη-κυβερνητικών οργανώσεων, φορέων εργοδοτών, εργαζομένων, μεταναστών κ.λπ.) λεγόμενη Civil Society Days. Και τα δύο σώματα συζητούν το ίδιο θέμα σε ολομέλεια και σε επιμέρους συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Ο διάλογος στο πλαίσιο της Κοινωνίας των Πολιτών καταλήγει σε συμπεράσματα, επισημάνσεις και προτάσεις, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν στον κυβερνητικό διάλογο.Το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε τη διοργάνωση του δεύτερου σκέλους, ανεξάρτητα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την πλήρη υποστήριξή της. Και τα δύο Φόρουμ διεξάγονται στην Αθήνα αυτές τις μέρες: ειδικότερα το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών ξεκίνησε χθες, 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου και το κυβερνητικό στις 4-5 Νοεμβρίου.
Την έναρξη του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που προηγείται της διακυβερνητικής διάσκεψης και διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, κήρυξε χθες Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Τις εργασίες της συνάντησης θα χαιρετίσουν την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότερες από 130 Κυβερνήσεις, 40 Διεθνείς και Περιφερειακοί Οργανισμοί ως παρατηρητές και πάνω από 250 εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.Στις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ, που θα διαρκέσει έως τις 5 Νοεμβρίου, θα προεδρεύσει ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης και με ενεργό ανάμειξη σε ζητήματα μετανάστευσης, Κώστας Γαβράς. Συνολικά, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, στις εργασίες του Φόρουμ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 250 διεθνών οργανισμών μεταναστών, διασποράς, ανάπτυξης καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προερχόμενοι από 75 χώρες. Τις εργασίες θα παρακολουθήσουν, επίσης 50 παρατηρητές του ΟΗΕ, διεθνών κυβερνήσεων και οργανισμών, με σκοπό να μεταφέρουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στους θεσμούς που εκπροσωπούν. {H ιστοσελίδα www.gfmd2009.org περιέχει ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών σε τέσσερεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ελληνικά), πλην όμως μέχρι τώρα στάθηκε αδύνατο να ενημερωθεί το κοινό ως προς το ΠΟΙΕΣ είναι αυτές οι οργανώσεις που τελικά συμμετέχουν στο Φόρουμ, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συμμετέχοντες από το Ίδρυμα Ωνάση, ποιοι εμπειρογνώμονες αποφάσισαν και με ποιες ειδικές γνώσεις για τη δραστηριότητα κάθε οργάνωσης ανά τον κόσμο, καθώς και το ποιες ΜΚΟ μεταναστών συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά. Επίσης, αναφέρθηκε δημοσίως ότι σε πολύ σημαντικές ΜΚΟ του εξωτερικού που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα, δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής, καθώς τα Ελληνικά Προξενεία στις χώρες τους δεν δέχθηκαν να τους χορηγήσουν visa εισόδου στην Ελληνική επικράτεια}.Στον αντίποδα της επίσημης διοργάνωσης, διεξάγονται και δραστηριότητες της Διεθνούς Συνόδου Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, κάτι που ονομάστηκε «Αντι-Φόρουμ».


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Αποτελεί πάγια θέση της οργάνωσής μας ότι οι εκδηλώσεις υπέρ των μεταναστών (συζητήσεις, συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις κλπ.) είναι απολύτως αναγκαίες στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.
Η διοργάνωση του 3ου Φόρουμ στην Αθήνα είναι κάτι όχι μόνο καλοδεχούμενο αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό.
Να θυμίσουμε ότι το Φόρουμ συνιστά μια διεθνή συνάντηση "άτυπης" διακρατικής διαβούλευσης με θέμα τη «σύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη».
Η –υποτίθεται ζητούμενη- «σύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη» είναι κάτι τόσο αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο στην πράξη, όσο το να γεμίσει νερό η στέρνα όταν βρέχει. Το ζήτημα είναι ότι μέσα από δράσεις όπως αυτή του Φόρουμ θα μπορέσει, ενδεχομένως, να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η διάσταση της μετανάστευσης, συντελώντας στη διασκέδαση της πλανημένης αντίληψης των πολιτών ότι η μετανάστευση αποτελεί απειλή για την οικονομία της χώρας τους και εν τέλει για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (ας μην ξεχνάμε ότι, τελευταία, έγινε στροφή στο περιεχόμενο της ξενοφοβικής «υστερίας», αντί δηλαδή να εντοπίζει ο πολίτης την αιτία του φόβου του για τον ξένο ιδίως στην «ασφάλεια» και τη «δημόσια τάξη», άρχισε να δικαιολογεί τα ρατσιστικά συναισθήματα στη βάση του φόβου για την απώλεια της θέσης εργασίας και για την αόριστη «κατάρρευση» της οικονομίας λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών).
Η παρουσία εκπροσώπων όλων αυτών των κρατών δεν μπορεί παρά να ζωογονήσει την ευρύτερη Ελληνική συζήτηση (αλλά και γνώση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση από τους επίσημους φορείς) για το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί, δυστυχώς, να νοηθεί αποκομμένο από το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και λέμε «δυστυχώς», γιατί, δυστυχώς, είναι γεγονός ότι οι «ξένοι» αποτελούν το ευφορότερο χωράφι για την «άνθιση» φαινομένων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μάλιστα των στοιχειωδέστερων και θεμελιωδέστερων αυτών (κάτι που ελπίζουμε ν’ αναδειχθεί στο Φόρουμ απ’ όσους κατάφεραν να πάρουν μέρος και να εμπνεύσει προτάσεις και λύσεις στη διακυβερνητική διάσκεψη που θ’ ακολουθήσει, πλουτίζοντας και βαθαίνοντας το διακυβερνητικό διάλογο).

Από την άλλη μεριά, βλέπουμε θετικά τις συζητήσεις και τη συναυλία του «Αντι-Φόρουμ» για το μεταναστευτικό ζήτημα, παρ’ όλο που διαφωνούμε τόσο με τον όρο και την αισθητική του «Αντι», όσο και με την έλλειψη προτάσεων και στοχευμένης – ουσιαστικής πρότασης. Δείχνει, δηλαδή, ακόμα και με τον τίτλο της, να στερείται, η συγκεκριμένη κινητοποίηση, εκείνες τις ποιότητες που θα της προσέδιδαν το ρόλο του θετικού παράγοντα στην επίλυση των προβλημάτων. Η περικύκλωση του χώρου την ώρα που μιλά ο Μπαν Κι Μουν, η σαφής δηλαδή διαμαρτυρία που εκφράζεται με μια τέτοια κίνηση, βάλλει άραγε κατά του ΟΗΕ; Τι όφελος θα μπορούσε να έχει μια τέτοια κίνηση για τους μετανάστες;

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες αντι-προτάσεις, ειδικά όταν κάποιος δηλώνει «ΑΝΤΙ-», τοποθετώντας, δηλαδή, στο χώρο μιαν απουσία.
Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ορθό να χρησιμοποιείται ως όχημα αντικαπιταλιστικής - αντιϊμπεριαλιστικής διαμαρτυρίας και αντιπαράθεσης. Κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί πρωτίστως τους ίδιους τους μετανάστες. Αν η επικοινωνία της –αυτονόητης!- διάστασης της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου είναι ικανή να βελτιώσει ποικιλοτρόπως το status quo τους και να συμβάλλει στην άρση των ρατσιστικών νοοτροπιών, τότε μια τέτοια προοπτική είναι αναντίρρητα καλοδεχούμενη!

Αν ήθελε κάποιος να συμβάλλει αποτελεσματικά, μέσω διαβούλευσης και δομημένης ανταλλαγής απόψεων, στην βελτίωση της κατάστασης των μεταναστών στην Ελλάδα, θα μπορούσε να ενεργήσει όχι ένα Αντι-Φόρουμ αλλά, ενδεχομένως, ένα «Παράλληλο Φόρουμ», όπου θα επιτυγχανόταν μια ευρύτερη, ανοιχτότερη εκπροσώπηση των ΜΚΟ και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το θέμα, αλλά και την πραγματική παρουσία των οργανώσεων των ίδιων των μεταναστών (κάτι το οποίο το επίσημο 3ο Φόρουμ -μάλλον- υποτίμησε, τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας και δημοσιότητας, όσο σε επίπεδο επίτευξης πραγματικής αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης –ούτε αυτό, όμως, μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα, αφού, προς κατάπληξη πολλών, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος συμμετεχόντων).

Η «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (http://hellenicaction.blogspot.com) έχει επανειλημμένα προτείνει τη δημιουργία στην Ελλάδα μιας συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία θα συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά κάθε δυο μήνες, συζητώντας, προτείνοντας, δημιουργώντας ομάδες εργασίας και δρώντας – παρεμβαίνοντας συλλογικά, δημιουργικά και δυναμικά.
Τόσο με αφορμή τα καταγγελλόμενα «δημοκρατικά» ελλείμματα στη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Φόρουμ, όσο και με αφορμή την –άσφαιρη, κατά την άποψή μας- διενέργεια του Αντι-Φόρουμ, επαναφέρουμε την πρόσκλησή μας αυτή προς ΜΚΟ, συλλογικότητες αλλά ακόμα και φυσικά πρόσωπα με έντονη παρουσία στο χώρο, για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥ στην Ελλάδα και δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου