Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Δεν αρκεί η μετονομασία των Υπουργείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η "Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" χαιρετίζει τις νέες προθέσεις και προτείνει την άμεση κατάργηση, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, της κανονιστικής "κληρονομιάς" της προηγούμενης κυβέρνησης, ιδίως δε των 5 προεδρικών διαταγμάτων για το Άσυλο (τα π.δ. 220/2007, 90/2008, 96/2008, 167/2008 και με πρώτο το "τελευταίο" π.δ. 81/2009, που στερεί στους πρόσφυγες το δικαίωμα σε δίκαια κρίση του αιτήματος ασύλου τους) και σωρείας εγκυκλίων και Υ.Α. (π.χ. για την εκτέλεση απελάσεων) που παραβιάζουν την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα. Τα παραπάνω δεν είναι δεκτικά αναβολής, ούτε χρειάζονται κάποιαν ιδιαίτερη διαδικασία, όπως το να "περάσουν" από τη Βουλή, προκειμένου να καταργηθούν.

Επίσης, προσκαλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει τον -κατά παράβαση του Συντάγματος, άλλωστε, ψηφισθέντα- Νόμο 3386/2005, επαναφέροντας, στο μεσοδιάστημα (δηλαδή μέχρι την ψήφιση Νόμου που να είναι πράγματι σε θέση να ρυθμίσει δίκαια και αποτελεσματικά το ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης στη χώρα μας), σε ισχύ τον κατά τι δημοκρατικότερο (αλλά, επαναλαμβάνουμε, ανεπαρκή) προηγούμενο Νόμο που ρύθμιζε τα ζητήματα μετανάστευσης στην Ελλάδα (Ν.2910/2001).

Σε πρώτο πλάνο πρέπει να τεθεί και η "εξαφάνιση" του πρόσφατου Νόμου που καταργεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου... αλλοδαπού (έχει σχολιαστεί εκτενώς σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας), όπως και οι πρόσφατες νομοθεσίες περί καμερών και συλλογής γενετικού υλικού.

Είναι απολύτως αναγκαίο να επαναδιαπραγματευθεί η Ελλάδα και να επιτύχει, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τη μη εφαρμογή του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ", ο οποίος αναγκάζει τους αιτούντες Άσυλο να παραμείνουν (ή να επιστραφούν) στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα από την οποία διήλθαν. Η ρύθμιση αυτή έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε "αποθήκη" προσφύγων, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν στη χώρα μας τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών τους, με αποτέλεσμα να επιχειρούν να μετακινηθούν παράνομα "βαθύτερα" στην Ευρώπη, να είναι ευάλωτοι στη δράση "κυκλωμάτων" και να καταλήγουν -εξ αυτού του λόγου και μόνο- ποινικοί κρατούμενοι με δικαστικές απελάσεις που εκκρεμούν σε βάρος τους. Το άρθρο 74 του Π.Κ. θα πρέπει απαραιτήτως να συμπληρωθεί με ανώτατο όριο κράτησης των υπό δικαστική απέλαση αλλοδαπών. Οι απελάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων θα πρέπει αμέσως να καταργηθούν και να τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή μια μορφή ουσιαστικής επιτροπείας των παιδιών αυτών.

Προς καταδίκη οδηγείται η Ελλάδα για πλημμελή ενσωμάτωση των Οδηγιών στο εσωτερικό της Δίκαιο. Θα πρέπει να συσταθεί άμεσα μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων κοινοτικού Δικαίου, στους οποίους θ' ανατεθεί ο έλεγχος της πραγματικής, αποτελεσματικής ορθής κι απλής ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και Κανονισμών στην Ελληνική έννομη τάξη. Στην παραπάνω επιτροπή θα πρέπει να ανατεθεί και το έργο της πρότασης διαγραφής, από τα κείμενα των π.δ. που ενσωματώνουν οδηγίες, ρυθμίσεων άσχετων με το περιεχόμενό τους, ρυθμίσεων που αποκλίνουν ή/και παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα τους.

Όσον αφορά την πρόθεση εξάλειψης των "γκέτο", ας υπενθυμιστεί ότι εκτός των Εξαρχείων υπάρχουν κι άλλες περιοχές, όπως αυτή του Αγ.Παντελεήμονα, όπου ομάδες "πολιτών" δείχνουν να έχουν πάρει το Νόμο στα χέρια τους και επιδεικνύουν δράση σαφώς αξιολογότερη -ποινικά- των ομάδων στόχου τους. Επίσης, θα πρέπει τα αστυνομικά όργανα να εμπεδώσουν στη συνείδησή τους ότι οι σχετικοί έλεγχοι δεν θα πρέπει να γίνονται με κριτήριο το χρώμα του δέρματος, το μήκος των μαλλιών και συναφή κριτήρια.

Ζητήματα εν τοις πράγμασι άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως η λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου, θα πρέπει να να θεωρηθούν από τη νέα κυβέρνηση αυτονόητα.

Το ζήτημα της "ανάστροφης διάκρισης" σε βάρος κοινοτικών αλλοδαπών, θα πρέπει επίσης ν' απασχολήσει την Κυβέρνηση. Πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόνοιας, λήξη των (καθημερινών) απελάσεων κοινοτικών υπηκόων, ενημέρωσή τους για τα πολιτικά τους δικαιώματα κ.ά. πρέπει να μπουν στην ατζέντα.

Το ζήτημα της ουσιαστικής εκπαίδευσης επί ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων που συναλάσσονται με αλλοδαπούς θα πρέπει επίσης να μπει σε πρώτο πλάνο.

Ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας δεν πρόκειται να λάβουν τέλος χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από την Αστυνομική Αρχή οργάνου, που να επιλαμβάνεται τη διερεύνηση των εν λόγω εγκλημάτων και την αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης στις περιπτώσεις αυτές.

Είναι, τέλος, αναγκαίο να επιμεληθεί η νέα κυβέρνηση σχέδιο δράσης επιμόρφωσης κι ευαισθητοποίησης των ίδιων των πολιτών, ώστε να εμπεδωθεί στη συνείδησή τους αφενός η ζωογόνος διάσταση της μετανάστευσης στην ελληνική κοινωνία κι αφετέρου το ότι ο ρατσισμός δεν είναι επιλογή, νοοτροπία ή στάση ζωής αλλά έγκλημα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου